Bovetegröt med dadel, kokos och äppeltopping på stormkök

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 20 min
6 kr/portion
0.1 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Gröt på stormkök är en favorit och vill man testa något utöver den klassiska havregrynsgröten måste jag tipsa om denna lite mer matiga bovetegröt! Du kan preppa toppingen hemma och ha med i en burk eller fixa allt ute. Såklart kan du också välja att preppa allt hemma och ta med ut i en mattermos eller matlåda om du föredrar det.

Packlista för att laga ute:
– Ingredienser till maten
– Extra vatten att hetta upp bovetet i
– Skärbräda och kniv om du fixar toppingen ute
– Stormkök, inkl. bränsle och tändare samt slev
– Något att äta på, gärna djup tallrik eller en stor mugg/kåsa, sked
– Skräp och/eller diskpåse

Tillagning

Tänd stormköket och ställ på det större kokkärlet. Häll ner bovetet och täck med vatten, låt koka upp och häll sedan av kokvattnet med hjälp av locket/stekpannan. Tillsätt sedan nytt vatten (mängden som står angivet i receptet) och salt. Småputtra i 10-15 minuter tills bovetet är mjukt.

Fixa under tiden toppingen genom att finhacka äpple, dadlar och nötter/fröer.

När gröten kokat klart rör du ner lite kanel och/eller kardemumma.

Servera med toppingen och lite växtbaserad mjölkdryck.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommande föreläsningar

21:e oktober 2021 – Ta med maten ut i höst! (digitalt och på plats)

Längtar du efter att vara utomhus mer i höst och ta med maten ut? Kom då och lyssna på den här föreläsningen som har just det i fokus. Att ta med maten ut är ett fantastiskt sätt att umgås, oavsett om det är med dig själv eller med någon annan eller flera. Under den här föreläsningen pratar vi om hur du kan få in mer utestunder i vardagen, vare sig du har 15 minuter eller en hel dag framför dig och hur du gör maten till en del av det. 

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.