Broccolibars med oliver, fetaost, soltorkade tomater & kikärtor

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 25 min
8 kr/stor bar
0.2 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Broccolibars inspirerade av dessa som också gjorts med kikärtor och grönsaker som bas. Här med oliver, fetaost och soltorkade tomater! Perfekta att göra många av och förvara i frysen tills du behöver ett mellanmål nästa gång!

Tillagning

Sätt ugnen på 175 grader.

Tina broccolin. Mixa kikärtorna med en blender eller stavmixer till en slät smet.

Finhacka broccoli, soltorkade tomater och oliver. Smula fetaosten grovt och grönsaksbuljongtärningen fint. Blanda ihop kikärtssmeten med broccoli, soltorkade tomater, oliver, fetaost, buljongtärning och timjan. Det ska bli en fast, jämn klump. Blir den lös kan du tillsätta lite mjöl eller havregryn för att få den fastare.

Forma till bars eller puckar. Lägg på bakplåtspapper och grädda i ugnen i ca 15-20 minuter. Låt svalna (de är lite mjuka när det är precis nygräddade och behöver svalna för att bli fasta)

Är direkt eller förvara i kyl eller frys in dina grönsaksbars.

Vegansk variant

Ersätt fetaosten med en växtbaserad variant

6 Kommentarer

 1. Felicia

  Låter verkligen så gott, hur kom du på detta? 🙂

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   De är inspirerade från dessa kikärtsbars som egentligen kom till efter att vi velat göra ett par salta, matig bars, snarare än ett par söta 🙂

 2. Helena

  Hej! Måste man ha fryst broccoli eller funkar det med färsk?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, om du kör färsk får du förkoka den innan du hackar ner dem, de kommer nog inte hinna tillagas i ugnen annars 🙂

 3. Jonatan

  Hej! Dessa låter mycket goda! Vi funderar på att testa dem till vandring, hur länge håller de sig utanför kyl?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, vi har tyvärr inte testat hållbarheten på dessa bars i rumstemperatur, det kommer oavsett variera beroende på hur varmt de förvaras. Använd syn, smak och lukt för att känna av när de börjar bli dåliga 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommande föreläsningar

21:e oktober 2021 – Ta med maten ut i höst! (digitalt och på plats)

Längtar du efter att vara utomhus mer i höst och ta med maten ut? Kom då och lyssna på den här föreläsningen som har just det i fokus. Att ta med maten ut är ett fantastiskt sätt att umgås, oavsett om det är med dig själv eller med någon annan eller flera. Under den här föreläsningen pratar vi om hur du kan få in mer utestunder i vardagen, vare sig du har 15 minuter eller en hel dag framför dig och hur du gör maten till en del av det. 

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.