Brysselkålspasta med citron, timjan och palsternacka

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Höst
Vinter
Tid 30 min
10 kr/portion
0.1 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Brysselkål är ju SÅ gott! Fryst brysselkål kan vi ju köpa året om men jag är ändå lite säsongsbetonad när det gäller brysselkålen och äter den nästan alltid bara på senhöst och vinter. Även om jag köper fryst, som jag använde till den här pastan. En riktigt smarrig historia med palsternacka, timjan och citron. Och så brysselkålen då. Så himla gott!!

Tillagning

Tina brysselkålen genom att låta den ligga framme lite. Den behöver inte vara helt genomtinad, men du ska kunna skära i den.

Torrosta solroskärnorna så att de får lite färg. Ta undan.

Hacka vitlöksklyftorna fint. Skala palsternackan och skär i små kuber. Hetta upp en stekpanna med olja. Fräs vitlök och palsternacka på medelvärme. Blanda i timjan och låt fräsa med i några minuter.

Koka upp vattnet till pastan och koka pastan.

Skär brysselkålen i mindre bitar. Lägg i palsternacke-vitlöksfräset. Låt fräsa med i några minuter. Salta och peppra. Slå på grädden och låt puttra på svag värme. Riv citronskalet och lägg i såsen. Pressa i saften precis innan servering.

När pastan är klar:
Servera med brysselkålssåsen och ev lite ost till topping. Toppa till sist med de torrostade solroskärnorna.

2 Kommentarer

  1. Karin

    Men OMG vad gott!! Med lite parmesan på toppen blev detta en ny favorit!

  2. Frida

    Min mataffär hade ingen brysselkål så körde med fryst broccoli istället, det blev också väldigt gott, så kan tipsa om det om någon annan inte heller får tag på brysselkål. Kommer definitivt laga detta igen när brysselkål är i säsong!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommande föreläsningar

21:e oktober 2021 – Ta med maten ut i höst! (digitalt och på plats)

Längtar du efter att vara utomhus mer i höst och ta med maten ut? Kom då och lyssna på den här föreläsningen som har just det i fokus. Att ta med maten ut är ett fantastiskt sätt att umgås, oavsett om det är med dig själv eller med någon annan eller flera. Under den här föreläsningen pratar vi om hur du kan få in mer utestunder i vardagen, vare sig du har 15 minuter eller en hel dag framför dig och hur du gör maten till en del av det. 

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.