Chiafrutti med äppelkompott och knäckecrunch

Tid 45 min
8 kr/portion
0.2 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Chiafrutti är perfekt som mellanmål eller till frukost – lika god ute som inne! Här med en äppelkompott som är lika god på en pannkaka eller macka!

Tillagning

Börja med äppelkompotten: Riv äpplena, kärna ur och hacka dadlarna. Koka upp äpplen, dadlar, vatten, kanel och kardemumma i en kastrull på svag värme. Låt koka i ca 15 min tills det blivit en kompott. Låt sedan svalna.

Gör gröten: Koka upp ris, vatten och salt. Låt koka på svag värme i ca 10 minuter. Tillsätt 2/3 av mjölken och låt koka på svag värme i ytterligare 30 min. Ställ åt sidan och låt svalna.
Tillsätt chiafrön, stött kardemumma, en vaniljpulver och resterande 1/3 mjölk. Låt gärna stå en stund.

Gör knäckecrunchet: Smula knäckebrödet och stek på medelvärme i lite smör eller olja. Tillsätt en nypa salt samt en gnutta honung eller socker. Låt steket få lite yta och låt sedan svalna på lite papper. 

Toppa gröten med äppelkompotten och knäckecrunchet. Är lika god varm som kall! 

Tips! Toppingen mjuknar om den får ligga på äppelkompotten för länge så ha den vid sidan av om du vet med dig att det kommer dröja tills du ska äta den

5 Kommentarer

 1. Jordgubbssylt Hansson

  Det blev aldrig någon gröt direkt. Ska man verkligen ha en liter mjölkdryck? Det blev liksom mer av en soppa än en gröt…

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Det låter märkligt, måttangivelserna stämmer, du har alltså i 2/3 av mjölken när du kokar gröten och resterande 1/3 tillsammans med chiafröna så får det stå tills det stelnat till något. Om du ändå upplever att det bli soppigt kan du minska mängden mjölk du har i efter det att du kokat klart gröten. Lycka till!

 2. Johanna Sandstedt

  Hur lång hållbarhet har äppelkompotten?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Det beror på, generellt kan man säga att den håller i en vecka om du har den i en försluten burk i kylen. Försök att inte ha den utanför kylen allt för länge samt undvik att ha fingrar eller för många skedar in och ur burken så förlänger du hållbarheten ytterligare 🙂 Du kommer märka när den blir dålig, antingen att den luktar, smakar eller ser dålig ut.

 3. Malin

  Kan man använda sushiris istället för grötris? Har inget grötris men sushiris, brunt ris och helt bovete. Man kanske kan göra på bovete….. Hmmmm. Fast sushiris blir nog godast. Eller? Hjääälp! 😱

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.