Chiafrutti med äppelkompott och knäckecrunch

Chiafrutti med äppelkompott och knäckecrunch

Tid 45 min
co2 0.2 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med Plate Impact och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Chiafrutti är perfekt som mellanmål eller till frukost – lika god ute som inne! Här med en äppelkompott som är lika god på en pannkaka eller macka!

Tillagning

Börja med äppelkompotten: Riv äpplena, kärna ur och hacka dadlarna. Koka upp äpplen, dadlar, vatten, kanel och kardemumma i en kastrull på svag värme. Låt koka i ca 15 min tills det blivit en kompott. Låt sedan svalna.

Gör gröten: Koka upp ris, vatten och salt. Låt koka på svag värme i ca 10 minuter. Tillsätt 2/3 av mjölken och låt koka på svag värme i ytterligare 30 min. Ställ åt sidan och låt svalna.
Tillsätt chiafrön, stött kardemumma, ev vaniljpulver och resterande 1/3 mjölk. Låt gärna stå en stund.

Gör knäckecrunchet: Smula knäckebrödet och stek på medelvärme i lite smör eller olja. Tillsätt en nypa salt samt en gnutta honung eller socker. Låt steket få lite yta och låt sedan svalna på lite papper. 

Toppa gröten med äppelkompotten och knäckecrunchet. Är lika god varm som kall! 

Tips! Toppingen mjuknar om den får ligga på äppelkompotten för länge så ha den vid sidan av om du vet med dig att det kommer dröja tills du ska äta den

Vad tyckte du om receptet?

Genomsnitt 4.8 / 5. Antal röster 11

Inga betyg ännu

13 Kommentarer

 1. Jordgubbssylt Hansson

  Det blev aldrig någon gröt direkt. Ska man verkligen ha en liter mjölkdryck? Det blev liksom mer av en soppa än en gröt…

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Det låter märkligt, måttangivelserna stämmer, du har alltså i 2/3 av mjölken när du kokar gröten och resterande 1/3 tillsammans med chiafröna så får det stå tills det stelnat till något. Om du ändå upplever att det bli soppigt kan du minska mängden mjölk du har i efter det att du kokat klart gröten. Lycka till!

 2. Johanna Sandstedt

  Hur lång hållbarhet har äppelkompotten?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Det beror på, generellt kan man säga att den håller i en vecka om du har den i en försluten burk i kylen. Försök att inte ha den utanför kylen allt för länge samt undvik att ha fingrar eller för många skedar in och ur burken så förlänger du hållbarheten ytterligare 🙂 Du kommer märka när den blir dålig, antingen att den luktar, smakar eller ser dålig ut.

 3. Malin

  Kan man använda sushiris istället för grötris? Har inget grötris men sushiris, brunt ris och helt bovete. Man kanske kan göra på bovete….. Hmmmm. Fast sushiris blir nog godast. Eller? Hjääälp! 😱

 4. Sofie

  Hur lång hållbarhet har gröten? Kan man göra 4 portioner och äta en portion i fyra dagar?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej,

   Om du förvarar gröten i kylen så går det utmärkt! 🙂

   • Petra Juteräng

    Kan man äta den inom 5-7 dagar? ^^

    • Hanna @ Portionen Under Tian

     Ja, om du kyler ner gröten snabbt efter att du kokat den och låter den stå kallt så håller den sig så länge som en vecka.

 5. Marie

  Hej!
  Det står ”en vaniljpulver” i instruktionen men inte i ingredienslistan. Kan det vara 1 krm?
  Det puttrar på spisen nu och vi har höga förväntningar! 🙂

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Ja, jag hade glömt att skriva i det. Fixat nu! Hoppas ni blev nöjda!

 6. Hanna

  Vaniljpulver finns inte med i ingrediensliatan och i instruktionerna verkar det tänkt en angivelse som tryckfelsnisse tog bort.

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Tack! Det är åtgärdat nu 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!