Chiafrutti med jordgubbssås

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 50 min
7 kr/portion
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Chiapudding är gott. Risifrutti är gott (men himla sött). Detta är därför min variant på kombinationen av dem båda; chiafrutti, utan något tillsatt socker.Detta är för fyra portioner, vill du bara göra för en portion? Koka gröten ändå för fyra, och frys in det du inte använder i portionspåsar. Då är det jätteenkelt att nästa gång ha en chiafrutti snabbt som tusan.

Tillagning

Tina jordgubbarna.

Koka gröten: Koka upp ris, vatten och salt. Låt koka på svag värme i ca 10 minuter. Tillsätt 2/3 av mjölken och låt koka på svag värme i ytterligare 30 min. Ställ åt sidan och låt svalna.

Om du gör en portion chiafrutti tar du nu undan en fjärdedel av gröten och lägger i skål eller burk. Tillsätt chiafrön, stött kardemumma, en vaniljpulver och resterande 1/3 mjölk. Låt gärna stå en stund.

Mixa jordgubbarna till en sås och häll över chiablandningen.

6 Kommentarer

 1. Tarja Lehto

  Hej. Alla recept verkar helt ok, men jag saknar kalori innehåll (fett, kolhydrat, protein) , Detta skulle göra sidan intressantare för större publik i dagens samhälle eller ?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej Tarja!

   Tack för din fråga. Jag har medvetet valt att inte skriva ut näringsinnehåll.
   Den korta förklaringen till varför jag inte gör det är att det finns individier med ett komplicerat förhållande till mat som inte klarar av att se sådana recept. Jag drev tidigare en sida som hette Matvett och vi fick vi den responsen från flera som led av ätstörningar, att de ville följa våra recept men att det var för ångestladdat att se näringsberäkning. Det är en av mina viktigaste ”missions” med sidan, att inte skapa pekpinnar, eller ångest, varför jag har helt uteslutit näringsberäkning. Och som ”kvitto” har flera hört av sig och tackat för det.

   Min egen inställning till näringsberäkning är det kan vara till hjälp när man ex har en dietistkontakt som kan reda ut siffrorna. Jag kan ju inte ge individuell behandling via min hemsida och det blir därför väldigt tomma ord. Är man intresserad av det, som du kanske är, tycker jag att appen Lifesum är bra och där kan du ju också spara recept om du gör flera återkommande. Och också anpassa efter ditt behov om du ser att du behöver lägga till eller ta bort något.
   För de flesta är det inte heller av praktisk betydelse att räkna på sitt intag varje dag. Det kan vara en hjälp i början om man börjar med en ny typ av kost, eller vill få en koll. Men inget som jag rekommenderar att varje person gör till vardags.

   Hoppas du förstår min tanke, inget hindrar som sagt dig från att räkna på dem själv 🙂
   Allt gott
   Hanna

   • Marie

    Hej!
    Vill bara säga att jag gillar din sida, veggo med pengatänk – passar mig utmärkt, som inspiration. Gillar också att recepten är rätt enkla, inte jättemånga och konstiga ingredienser.
    Stort plus med din tanke kring att inte visa kalorier.
    Heja dig!
    /Marie

 2. Lydia Lindmark

  Skulle man kunna förvara gröten i kylen i några dagar om man vill ha förbered och färdig frukost??

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Ris är lite känsligt att ha kylt allt för länge. Se till att kyla ner gröten snabbt, sen skulle jag rekommendera att äta den inom två dagar 🙂

  • Louise

   Superglad att jag blev tipsad om denna hemsida! Enkla, bra och goda recept 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommande föreläsningar

21:e oktober 2021 – Ta med maten ut i höst! (digitalt och på plats)

Längtar du efter att vara utomhus mer i höst och ta med maten ut? Kom då och lyssna på den här föreläsningen som har just det i fokus. Att ta med maten ut är ett fantastiskt sätt att umgås, oavsett om det är med dig själv eller med någon annan eller flera. Under den här föreläsningen pratar vi om hur du kan få in mer utestunder i vardagen, vare sig du har 15 minuter eller en hel dag framför dig och hur du gör maten till en del av det. 

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.