Chili sin carne med tortillabröd på stormkök

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 40 min
9 kr/portion
0.2 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Den här rätten är värmande och god att laga på stormkök! Du kan preppa lite saker hemma i förväg och laga själva chili sin carnen och tortillabröden på plats. En annan rätt som är god att ha tortillabröd till är dessa majsfritters.

Packlista för att laga ute:
– Ingredienser till maten
– Extra vatten att hetta upp sojafärsen i
– Skärbräda, kniv och slev
– Stormkök, inkl. bränsle och tändare
– Något att äta på, gärna djup tallrik eller en stor mugg/kåsa, sked
– Skräp och/eller diskpåse

Tillagning

Hemma:
Blanda ihop alla torra ingredienser till tortillabrödet i en påse eller burk. Ta med vätskan i en flaska eller burk separat.

Koka matvetet och låt svalna. Packa ner i en burk eller matlåda (du kan också koka detta på plats, ta i så fall med extra vatten att koka i)

Ute:
Skala och finhacka lök, vitlök och chili. Tärna morot och paprika i mindre bitar. Tänd stormköket och ställ på det mindre kokkärlet. Hetta upp lite vatten och häll över sojafärsen, ställ åt sidan. Ställ på det större kokkärlet och fräs lök, chili och morot i lite olja tills den mjuknat tillsammans med spiskummin och paprikapulver. Krama ur vattnet ur sojafärsen och låt steka med någon minut. Blanda ner tomatpuré, buljongtärning, krossade tomater, vatten och rör om. Lägg i paprikabitarna och majs och låt koka i ca 5-10 min. Tillsätt tillsist de vita bönorna och låt dem bli varma. Ställ kärlet åt sidan och gör sedan tortillabröden.

Blanda ihop alla ingredienser till degen. Ett tips är att blanda allt i en plastpåse och knåda innehållet utifrån. Tryck eller dra ut degen till tunna, tunna bröd som får plats i stekpannan. Tänd stormköket och ställ på stekpannan. Stek brödet i en torr panna snabbt på båda sidor.

Servera chilin med lite matvete och ett tortillabröd.

Tips:
Du kan preppa en hel del hackade hemma och ta med i burkar, lådor eller påsar. Tex. kan du preppa lök, vitlök, chili, olja, spiskummin och paprikapulver i en burk och ta med ut för att göra packningen och tillagningen lite lättare och snabbare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommande föreläsningar

21:e oktober 2021 – Ta med maten ut i höst! (digitalt och på plats)

Längtar du efter att vara utomhus mer i höst och ta med maten ut? Kom då och lyssna på den här föreläsningen som har just det i fokus. Att ta med maten ut är ett fantastiskt sätt att umgås, oavsett om det är med dig själv eller med någon annan eller flera. Under den här föreläsningen pratar vi om hur du kan få in mer utestunder i vardagen, vare sig du har 15 minuter eller en hel dag framför dig och hur du gör maten till en del av det. 

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.