Matlådeprepp! Dhal på mungbönor

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 45 min
9 kr/portion
0.4 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Den här grytan är ett riktigt gott storkok! Den blir extra bra när den får stå till sig minst en dag, så alltså en riktigt bra matlåderätt.

Tillagning

Hacka gul lök och vitlök fint. Kärna ur chilin och hacka. Riv ingefära. Fräs den hackade löken och chilin i olja, garam masala och ingefära. Slå på tomatkross och kokosmjölk. Smula ned buljongtärning. Låt koka upp och låt sedan puttra på svag värme i ca 25-30 minuter.

Koka riset.

När grytan är klar: Lägg i den hackade frysta spenaten, koriander och salta efter smak. Lägg i mungbönorna. Låt bli varma. Servera med riset

Ps. Du kan också låta okokta mungbönor koka i grytan. De behöver då vara blötlagda och behöver koka med i ca 20 minuter på svag värme för att bli bra.

24 Kommentarer

 1. Christoffer Hedlund

  Heeeej!
  Helt underbar hemsida. Har precis börjat med din 300krs vecka.
  Kan jag göra långkok på nåt av dessa? Eller kan du rekommendera något annat istället? ?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej!

   Tack vad roligt att höra att du är pepp! När det gäller långkok så antar jag att du menar att de ska koka riktigt länge? Den här grytan passar bra för att låta själva grytan (utan bönorna) stå sig länge men egentligen, för att sedan lägga ner bönorna. Men egentligen behöver den inte koka så länge. Men ska du koka riktigt länge så skulle jag låta den gå på väldigt låg temperatur. En annan god gryta som du kan använda på samma sätt är den här bönchilin.

   Lycka till! 🙂
   /Hanna

 2. Mommo

  Verkar gott, kan man byta utan mungböna till nåt annat?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Absolut! Röda linser är riktigt gott t ex! 🙂

 3. Anki Olsson

  Är så god kan äta den flera dagar i rad!! Mkt bra sida du har och att du delar med dig! ??

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Så kul att du gillar den! 🙂 och tack för din fina kommentar!

 4. Ninni

  Hej
  Underbar sida, men…
  Varför kikärter då vi har ärtor odlade i Sverige? Varför ris då vi har korngryn?
  Klart mer klimatsmart att använda sådant vi själva kan odla
  Mvh
  Ninni

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej Ninni, tack för din kommentar! I stort vill vi informera och inspirera människor till att äta mer vegetabilier, alltså utforska allt fantastiskt vi kan göra med baljväxter, spannmål, grönsaker, rotfrukter mm. med Portionen Under Tian. Både för hälsan, plånboken och miljön. Vi koldioxidberäknar alla våra recept för att ligga under rekommendationen för vad som anses vara en hållbar måltid dvs. 0.5 kg koldioxidekvivalenter. Där finns det plats för både kikärtor och ris emellanåt. Utöver detta väljer vi också att skapa nya kombinationer av klassiker som bolognese, falafel, risotto där vi använder just svenska råvaror istället så som gulärtbolognese, falafel på gula ärtor och matvete och bovete-otto. I många fall använder vi också matvete där man också skulle kunna ha valt ris. Allt för att inspirera till mer hållbara matvanor och visa på variationen som kommer med att välja äta mer vegetabiliskt! 🙂

  • Clara Malm

   Hej!
   Alltså måste bara säga tack! Tack för att du levererar så sjukt bra recept! Två fattiga studenter här som lever ett billigt men ack så lyxigt matliv tack vare dig. Varje ny 300vecka är en fröjd ? Vi ska absolut inhandla din nya bok! Denna gryta puttrade precis klart och jag står och slevar i mig från kastrullen, muuums!
   Heja dig! ?

 5. Liselott

  Hej! Vad kan man byta ut koriander mot?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, du kan testa att byta ut mot persilja eller skippa det helt 🙂

 6. Monica

  Hej! Det här har jag lagat idag och det gillades även av mina gäster. Jag gillar inte koriander, så den skippade jag. Det här kommer jag definitivt att göra fler gånger.

 7. Ella Rolandsson

  Först och främst, vilken fantastisk vecka!

  Frågan, hur länge håller sig matlådorna i kylen? Eller kan /ska man frysa in?

  Mvh nyfrälst

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, kul att höra! 😀 Jag tycker de håller länge, men minst 3-4 dagar. Men den funkar fint att frysa in ifall du vill äta den längre fram!

 8. Frida

  Detta var berkligen supergott! Hann inte vänta in blötläggning av bönorna så vi tog linser vilket blev toppen det med!

  Hanna du gör grym mat! Reflekterar ibland över att många män intar stjärnkocksroller och blir matexperter, säljer kokböcker osv, trots att matlagning görs och gjorts mest av kvinnor världen över och i alla tider. Vi behöver lyfta fram duktiga kvinnor här och ge dem plats som de matexperter de är. Helt orimligt att kvinnor står för det mesta av all matlagning i vardagen men männen får all cred i det offentliga rummet. Kvinnor äter också mer vegomat trots detta är även här männen frontfigurer och självutnämnda experter. Heja dig Hanna, din mat och ditt koncept är grymt. Fortsätt ta plats!

 9. Jennie

  Så god! Jag har även börjat äta denna med pasta och smält ost på toppen. Det blir supergott och då får man två rätter i en.

 10. Nancy

  Hej, ska det vara kokosmjölk som man kan dricka eller den fetare på konserveringburk?
  Vänlig hälsning
  Nancy

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, den fetare varianten som du köper på konserv 🙂

 11. Anneli

  Hej,
  Denna Gryta var väldigt god, men för mig blev det mycket mat. Åt en portion till middag sen blev det 11 matlådor så jag har ett bra tag framöver.
  Gillar dina recept väldigt mycket, har båda böckerna

 12. Karin

  Har ett överflöd av grönkål i trädgården, så ersatte spenaten med grönkål. Jättegott recept!

 13. Caroline

  Har gjort detta recept några gånger tidigare och hittade det igen idag när jag sökte nya billiga recept ^^. Älskar den här grytan! Hade dock ingen gul lök hemma så bytte mot zucchini, och hade ingen färsk ingefära så tok torkad, hade inte heller färk chili så tog någon matsked sambal oelek ^^ haha. Nu puttrar den på spisen men tror det kommer bli bra 😀

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Super att modifiera efter det en har hemma! 🙂 Hoppas du gillade den!

 14. Lisbet

  10 dl mungbönör, är det det samma okokta eller mindre? Jag har torkade mungbönle och undrar hur många jag ska ha i.

  Ser gott ut!

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   10 dl kokta mungbönor motsvarar ca 4 dl torkade. Glöm inte bort att du behöver blötlägga bönorna i 8-24 timmar innan du kokar dem. Koktiden kommer variera beroende på hur länge du blötlagt dem så smaka av dem var femte minut efter en kvarts kokning ifall du är osäker. Lycka till! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.