Matlådeprepp! Dhal på mungbönor

Tid 45 min
9 kr/portion
0.4 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Den här grytan är ett riktigt gott storkok! Den blir extra bra när den får stå till sig minst en dag, så alltså en riktigt bra matlåderätt.

Tillagning

Hacka gul lök och vitlök fint. Kärna ur chilin och hacka. Riv ingefära. Fräs den hackade löken och chilin i olja, garam masala och ingefära. Slå på tomatkross och kokosmjölk. Smula ned buljongtärning. Låt koka upp och låt sedan puttra på svag värme i ca 25-30 minuter.

Koka riset.

När grytan är klar: Lägg i den hackade frysta spenaten, koriander och salta efter smak. Lägg i mungbönorna. Låt bli varma. Servera med riset

Ps. Du kan också låta okokta mungbönor koka i grytan. De behöver då vara blötlagda och behöver koka med i ca 20 minuter på svag värme för att bli bra.

18 Kommentarer

 1. Christoffer Hedlund

  Heeeej!
  Helt underbar hemsida. Har precis börjat med din 300krs vecka.
  Kan jag göra långkok på nåt av dessa? Eller kan du rekommendera något annat istället? ?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej!

   Tack vad roligt att höra att du är pepp! När det gäller långkok så antar jag att du menar att de ska koka riktigt länge? Den här grytan passar bra för att låta själva grytan (utan bönorna) stå sig länge men egentligen, för att sedan lägga ner bönorna. Men egentligen behöver den inte koka så länge. Men ska du koka riktigt länge så skulle jag låta den gå på väldigt låg temperatur. En annan god gryta som du kan använda på samma sätt är den här bönchilin.

   Lycka till! 🙂
   /Hanna

 2. Mommo

  Verkar gott, kan man byta utan mungböna till nåt annat?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Absolut! Röda linser är riktigt gott t ex! 🙂

 3. Anki Olsson

  Är så god kan äta den flera dagar i rad!! Mkt bra sida du har och att du delar med dig! ??

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Så kul att du gillar den! 🙂 och tack för din fina kommentar!

 4. Ninni

  Hej
  Underbar sida, men…
  Varför kikärter då vi har ärtor odlade i Sverige? Varför ris då vi har korngryn?
  Klart mer klimatsmart att använda sådant vi själva kan odla
  Mvh
  Ninni

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej Ninni, tack för din kommentar! I stort vill vi informera och inspirera människor till att äta mer vegetabilier, alltså utforska allt fantastiskt vi kan göra med baljväxter, spannmål, grönsaker, rotfrukter mm. med Portionen Under Tian. Både för hälsan, plånboken och miljön. Vi koldioxidberäknar alla våra recept för att ligga under rekommendationen för vad som anses vara en hållbar måltid dvs. 0.5 kg koldioxidekvivalenter. Där finns det plats för både kikärtor och ris emellanåt. Utöver detta väljer vi också att skapa nya kombinationer av klassiker som bolognese, falafel, risotto där vi använder just svenska råvaror istället så som gulärtbolognese, falafel på gula ärtor och matvete och bovete-otto. I många fall använder vi också matvete där man också skulle kunna ha valt ris. Allt för att inspirera till mer hållbara matvanor och visa på variationen som kommer med att välja äta mer vegetabiliskt! 🙂

  • Clara Malm

   Hej!
   Alltså måste bara säga tack! Tack för att du levererar så sjukt bra recept! Två fattiga studenter här som lever ett billigt men ack så lyxigt matliv tack vare dig. Varje ny 300vecka är en fröjd ? Vi ska absolut inhandla din nya bok! Denna gryta puttrade precis klart och jag står och slevar i mig från kastrullen, muuums!
   Heja dig! ?

 5. Liselott

  Hej! Vad kan man byta ut koriander mot?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, du kan testa att byta ut mot persilja eller skippa det helt 🙂

 6. Monica

  Hej! Det här har jag lagat idag och det gillades även av mina gäster. Jag gillar inte koriander, så den skippade jag. Det här kommer jag definitivt att göra fler gånger.

 7. Ella Rolandsson

  Först och främst, vilken fantastisk vecka!

  Frågan, hur länge håller sig matlådorna i kylen? Eller kan /ska man frysa in?

  Mvh nyfrälst

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, kul att höra! 😀 Jag tycker de håller länge, men minst 3-4 dagar. Men den funkar fint att frysa in ifall du vill äta den längre fram!

 8. Frida

  Detta var berkligen supergott! Hann inte vänta in blötläggning av bönorna så vi tog linser vilket blev toppen det med!

  Hanna du gör grym mat! Reflekterar ibland över att många män intar stjärnkocksroller och blir matexperter, säljer kokböcker osv, trots att matlagning görs och gjorts mest av kvinnor världen över och i alla tider. Vi behöver lyfta fram duktiga kvinnor här och ge dem plats som de matexperter de är. Helt orimligt att kvinnor står för det mesta av all matlagning i vardagen men männen får all cred i det offentliga rummet. Kvinnor äter också mer vegomat trots detta är även här männen frontfigurer och självutnämnda experter. Heja dig Hanna, din mat och ditt koncept är grymt. Fortsätt ta plats!

 9. Jennie

  Så god! Jag har även börjat äta denna med pasta och smält ost på toppen. Det blir supergott och då får man två rätter i en.

 10. Nancy

  Hej, ska det vara kokosmjölk som man kan dricka eller den fetare på konserveringburk?
  Vänlig hälsning
  Nancy

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, den fetare varianten som du köper på konserv 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Staycheappodden

Portionen Under Tian har blivit med podd! Vi, Hanna & Johanna, kommer vrida och vända och prata om allt som har med #staycheap att göra. Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.

Klicka hem 300-kronorsveckorna direkt via mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 vid köp över 750 kr samt 75 kr som befintlig kund vid ett köp över 750 kr med koden UNDERTIAN75 (gäller t.o.m 30/9). *Denna tjänst är ett betalt samarbete med mat.se. Alla 300-kronorsveckor hittar du här.