Dillstuvad potatis med gottebullar på kidneybönor och soltorkade tomater

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 40 min
10 kr/portion
0.2 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Att göra dillstuvad potatis är riktigt gott att laga på överbliven kokt potatis som en vill väcka lite liv igen. Just kombinationen dill och potatis är för mig associerat väldigt mycket med sommar (färskpotatis och dill) men tack vare fryst dill och annan potatis går det finfint att njuta av även nu när det är långt kvar till sommaren. Stuvad potatis är för övrigt gott att göra på fler örter från frysdisken, så prova dig fram med annat ex gräsläk och persilja! Här serverades den stuvade potatisen till gottebullar.

Tillagning

Om du inte redan har färdigkokt, överbliven potatis: börja med att koka potatisen i lättsaltat vatten.

Gör gottebullarna: Mixa solroskärnorna fint i en mixer. Lägg över i en separat skål. Mixa bönorna och havregrynen. Blanda ned i skålen med frömixet. Riv eller finhacka den gula löken, blanda i. Hacka soltorkad tomat fint och lägg i skålen. Slå på soja och peppar.

Rulla till bollar, blir ca 20 stycken. Stek på medelvärme i olja. (Tips! Skulle smeten bli väldigt lös kan du tillsätta mer havregryn. Låt också bullarna få lite yta i pannan innan du vänder runt dem för att de ska hålla formen bättre)

Medan bullarna steker gör du stuvningen:
Värm upp smör eller margarin i en kastrull. Vispar ner mjölet under omrörning. Slå på mjölkdrycken och rör om under svag värme. Salta och peppra och låt koka försiktigt i ca 5 minuter.

Skär den kokta potatisen i tärningar. Vänd ner dillen i såsen och slutligen potatisen och rör om så att allt blir varmt.
Servera potatisen med gottebullarna.

Vegansk variant

Använd växtbaserad margarin istället för smör.

2 Kommentarer

  1. Lisa

    Detta blev jättegott! Tack!

  2. Emmelie

    Hej.

    Hur blir potatisen när den värms upp?

    Mvh Emmelie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.