Dumplings med vitkål, sojafärs, champinjoner och ingefära

Tid 40 min + 45 min att tina
10 kr/portion
0.2 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Dumplings är så himla gott! Dessa är med en ”klassisk” fyllning av sojafärs, vitkål och champinjoner. Du kan välja själv om du vill ånga eller steka dem, jag tycker om en kombo av båda. Det går fint att ånga med ett durkslag i metall eller emalj som du lägger på en kastrull med kokade vatten och sedan lägger ett lock på. Det är lite pyssel att knåpa ihop dem viket jag tycker är perfekt om man är flera som lagar mat ihop.

Tillagning

Ta fram och låt dumplingsdegen (tex. gyozadeg) tina. Det tar ca 45 min.

Lägg sojafärsen i en bunke och häll över dubbel mängd hett vatten. Låt stå i ett par minuter och krama sedan ur vätskan ur färsen. Riv vitkål, champinjoner, lök, ingefära och vitlök fint. Blanda ihop med färsen. Tillsätt soja, sesamolja och sambal oelek. Rör om.

När dumplingdegsbladen har tinat lägger du ut dem och klickar på en sked röra. Vik bladen och knip ihop dem längst med kanten likt en liten pirog eller på annat valfritt sätt.

Du kan sedan välja om du vill steka eller ånga dina dumplings.

Stekta:
Sätt en stekpanna på medel till hög värme och häll i lite olja. Stek dumplingsen gyllene på båda sidor. Tillsätt ev 0.5 dl vatten på slutet och lägg över ett lock ett par minuter för att se till att dumplingsen blir tillagade rakt igenom. Tillsätt ev sesamfrön på slutet.

Ångade:
Du behöver ett dukslag i metall eller emalj alternativt ångkorgar i tex. bambu. Ta fram en kastrull som har plats för dukslaget/korgarna och fyll upp med vatten några centimeter, låt koka upp. Ställ i dukslaget/korgarna och lägg i dumplingsen i dem. Lägg över ett lock och låt ångas i 3-5 minuter, du kan behöva göra detta i omgångar om du gör många.

Servera eventuellt med lite riven vitkål som blandar ner lite salt, peppar och olja i. Samt soja!

Vegansk variant

Kolla på dumplingsdegen du köper, gyozadeg är vanligtvis vegansk men det finns andra varianter som innehåller ägg.

3 Kommentarer

 1. Felicia

  Hej. Om jag ska använda fryst sojafärs, hur mkt ska jag ha då till 4 portioner? 🙂

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, den torkade sojafärsen sväller men det kan variera något hur mycket. Jag skulle ta ca 3-4 dl fryst att prova med 🙂

 2. Emma+Östlund

  Hittade ingen dumplingsdeg, så gjorde egen på vatten och mjöl, helt klart mycket pill men OJ VAD GOTT!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.

Klicka hem månadens 300-kronorsvecka direkt via mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 vid köp över 750 kr samt fri frakt *Denna tjänst är ett betalt samarbete med mat.se. Alla 300-kronorsveckor hittar du här.