Falafelplåt

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 40 min + minst 8 h blötläggning
9 kr/portion
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Gör middagen smidig (och cheap) genom att göra en falafelplåt. Här har jag gjort en plåt av rotfrukter och lagt på falafel som jag gör själv. Falafel är perfekt att göra en stor batch av, för att sedan frysa in. Då kan en, som här, bara låta dem bli varma och färdiga på plåten. Funkar ju såklart även att göra direkt. Det en ska tänka på är att ha blötlagda kikärtor (ska ej kokas), så det behöver en förbereda kvällen innan eller på morgonen.

 

Tillagning

Blötlägg kikärtorna i minst 8 timmar

Sätt ugnen på 225 grader.

Dela potatis och rotfrukter i bitar/klyftor. Lägg på plåt, ringla över olja, salt och örter. Ställ i ugnen.

Medan rotisarna är i ugnen: gör falafalen. Blöt upp buljongtärningen i hett vatten. Hacka gul lök och vitlök (räcker om det är ganska grovt). Lägg blötlagda kikärtor, löken, hackad persilja, salt, peppar, spiskummin, buljongen, sriracha/sambal oelek och jordnötssmör i en mixer. Eller mixa med stavmixer. Mixa till helt slät smät.

Rulla falafeln till runda bollar (använd blötlagda händer så går det lättare att forma). Hetta upp stekpanna eller traktörpanna med olja. Stek så att de får en yta (ska ej bli helt genomstekta) Lägg sedan på plåten och låt rosta med till rotfrukterna är klara.

Servera gärna någon sås till. Tsatsiki är min favorit, där jag gärna byter ut gurkan mot morötter.

Vill du frysa in falafel? Då steker du den lite lätt och sedan fryser in. När du sedan vill använda den, så är det bara att lägga på plåt eller att frysa in.

9 Kommentarer

 1. Emelie

  Är det 5dl torra blötlagda kikärtor eller 5 dl kokta/expanderade kikärtor?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Receptet avser 5 dl blötlagda, så ca 3 dl torra. De ska inte kokas men expanderar en del efter blötläggningen.

   • Ida

    Hej! I receptet står det 2dl torra linser, men ser här du skriver 3dl. Vad ska man använda? Jag tycker det blir en väldigt lös smet men har som sagt använt 2dl, borde jag köra 3dl istället? Tack! /Ida

 2. Karin

  Jättebra falafelrecept! Lätt att göra och goda!

 3. c

  Hur länge ska rotfrukterna vara inne först? Och hur länge ska biffarna vara inne?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, rotfrukterna ska vara inne totalt ca 30 minuter eller tills de är mjuka och biffarna kan gå med 3-5 minuter på slutet 🙂

 4. Rebecka

  Kan man göra detta med kikärtor som man köpt i tetrapack? De är ju blötlagda men itne kokade va?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Kikärtorna du köper i tetra är med största sannolikhet kokade, jag har inte stött på några som endast är blötlagda. I det här receptet har vi använt blötlagda och inte kokade kikärtor vilket gör dem lite fastare i konsistensen. Du kan testa att göra på kokade, de kommer troligen bli en ganska så lös smet då som du kan ha i lite extra majs eller potatisstärkelse i samt steka superförsiktigt för att de ska hålla ihop. Testa gärna och berätta hur det blev! 🙂

   • Caroline

    Jag testade pga dålig planering☺️ Hade i en del potatismjöl (kanske tre-fyra matskedar) och lite solroskärnor för att det inte skulle bli för ”mosigt”. Gick inte att rulla till bollar, gjorde mer som små biffar. Fungerade riktigt bra som nödlösning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommande föreläsningar

21:e oktober 2021 – Ta med maten ut i höst! (digitalt och på plats)

Längtar du efter att vara utomhus mer i höst och ta med maten ut? Kom då och lyssna på den här föreläsningen som har just det i fokus. Att ta med maten ut är ett fantastiskt sätt att umgås, oavsett om det är med dig själv eller med någon annan eller flera. Under den här föreläsningen pratar vi om hur du kan få in mer utestunder i vardagen, vare sig du har 15 minuter eller en hel dag framför dig och hur du gör maten till en del av det. 

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.