Fredriks pasta med morötter och broccoli

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 30 min
8 kr/portion
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Den här pastan kallar jag Fredriks pasta, eftersom det är han som har kommit på den. Det var också den första rätten han bjöd mig på, och den är sååå god i all sin enkelhet. Knepet är att morötterna ska bli lite mjuka men broccolin få vara krispig. Den går att äta med tillbehör som t ex parmesan, rostade frön/nötter eller något annat men jag är ofta så nöjd med att äta den som den är. Perfekt nu när det är säsong för broccoli och morötter!

Tillagning

Koka pastan.

Strimla morötterna i "tändsticksstorlek". Bryt av broccolihuvudena. Stjälkarna kommer du inte använda i denna rätt men är god att t ex använda i grönsaksbiffar. Hacka vitlök fint. Hacka chilin.

Fräs vitlök, chili och morötterna i stekpanna tills vitlöken blir mjuk, men ska ej bli bränd. Morötterna ska få lite färg och börja mjukna. Lägg i broccolin, den ska bara värmas upp och bevara crunchen. Salta och peppra.

När pastan är klar, lägg den i grönsaksblandningen och rör runt med en skvätt extra olja.

3 Kommentarer

 1. Angelica

  Ganska torr rätt tyvärr (trots extra olja). Duger, men inte mer än så. Sällan man hittar två broccolihuvuden för 20 kronor dessutom.

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej!

   Vad tråkigt att du tycker det! Jag ÄLSKAR den här rätten, och den blir aldrig torr. Men men, man är ju olika.
   Om du inte hittar broccoli för det priset (jag har hittat det för 9 kr/st i typ 2 månader nu) så funkar det med fryst också, men då ska de tina först.
   /Hanna

 2. Caisa

  Gjorde den med fryst tinad broccoli. Hällde över lite grönsaksbuljong för att få den mindre torr. Hackade nötter och strödde över. Gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommande föreläsningar

21:e oktober 2021 – Ta med maten ut i höst! (digitalt och på plats)

Längtar du efter att vara utomhus mer i höst och ta med maten ut? Kom då och lyssna på den här föreläsningen som har just det i fokus. Att ta med maten ut är ett fantastiskt sätt att umgås, oavsett om det är med dig själv eller med någon annan eller flera. Under den här föreläsningen pratar vi om hur du kan få in mer utestunder i vardagen, vare sig du har 15 minuter eller en hel dag framför dig och hur du gör maten till en del av det. 

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.