Fröbollar med dragonsås och klyftpotatis

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 45 min
10 kr/portion
0.2 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Dessa fröbollar är perfekta att göra när du har lite kokt ris över. Och dragonsåsen – missa inte den, det är en av mina absoluta favoritsåser – så god!

Fröbollarna kan du också använda till andra rätter, som här, med en limesås.

Tillagning

Sätt ugnen på 225 grader.

Skär potatisen i klyftor, rör runt i olja, salt och peppar och lägg ut på en plåt eller ugnsfast form. Rosta i ugnen tills de är mjuka, ca 30 min.

Gör under tiden fröbollarna. Skala och riv löken. Mixa solroskärnorna fint med en stavmixer eller blender. Smula sönder buljongtärningen och blanda ihop med peppar, det kokta riset och löken. Mixa risblandningen och solrossmulet till en smet med en stavmixer eller blender. Forma till ca 20 bollar och stek i lite olja på medelvärme tills de blivit gyllene.

Skala och hacka löken till såsen. Stek i en panna eller kastrull i lite olja tills den mjuknar. Tillsätt grädde, dragon och buljongtärning och låt puttra några minuter.

Servera fröbollarna med klyftpotatisen och såsen!

5 Kommentarer

 1. Kristina

  Vad ska det vara för slags ris? Eller spelar det ingen roll?

  Tack för alla grymma recept!

  Med vänlig hälsning,
  Kristina

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Du kan med fördel använda ett klibbigt ris. Jag har testat med både havreris, basmati och jasmin och de fungerar fint 🙂 Härligt att du gillar recpeten, det värmer att höra 🙂

 2. Hannah

  Fantastisk sås!

 3. Martin Eriksson

  Såsen vad magiskt!

 4. Matilda

  Bland det godaste jag någonsin ätit!! Så sjukt goda fröbollar 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommande föreläsningar

21:e oktober 2021 – Ta med maten ut i höst! (digitalt och på plats)

Längtar du efter att vara utomhus mer i höst och ta med maten ut? Kom då och lyssna på den här föreläsningen som har just det i fokus. Att ta med maten ut är ett fantastiskt sätt att umgås, oavsett om det är med dig själv eller med någon annan eller flera. Under den här föreläsningen pratar vi om hur du kan få in mer utestunder i vardagen, vare sig du har 15 minuter eller en hel dag framför dig och hur du gör maten till en del av det. 

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.