Glutenfritt kalljäst bröd

Tid 30 min + 8 till 12 h jäsning
3 kr/fralla
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

De kalljästa bröden har ju blivit ett av de mest gjorda recepten här på sidan och varje gång jag nämner dem får jag också frågor om det finns en glutenfri variant. Det har det inte gjort förrens nu! Jag är verkligen ingen expert på glutenfritt men de här blev jag riktigt nöjd med. Prismässigt blir de dyrare än de vanliga kalljästa bröden men som jag förstått det blir de ändå billigare än om man skulle köpa färdigbakade varianter man kan hitta i frysdiskarna.

Tillagning

Blanda vatten, jäst, salt och olja i en stor bunke. När jästen löst upp sig, häll i havregrynen och rör om. Börja blanda ner mjölmixen, ta lite åt gången och fortsätt tillsätta tills du får en lös smet som börjar släppa från kanterna. Den ska alltså vara så pass lös att den vore svår att knåda men ändå så pass fast att den håller ihop i ett stycke och inte är rinnig. Lägg över en kökshandduk och ställ in i kylen över natten eller minst 8 timmar.

Vid bakning: Sätt ugnen på 250 grader. Häll ut degen på en mjölad yta och forma till en lång korv. Skär i åtta bitar och forma till frallor (du ska alltså inte knåda degen utan bara forma degen lätt). Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter. Om du vill ha en krispig yta på frallorna kan du kasta in 1 dl vatten på botten av ugnen efter att du ställt in frallorna på gräddning och snabbt stänga luckan.

15 Kommentarer

 1. Disa

  Så pepp på att testa det här! Är det meningen att det ska stå 25 g jäst? Istället för 0.25?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   0.25 pkt jäst skulle det stå – tack för att du uppmärksammade det! 🙂

 2. Camilla

  Det här gick inte enligt planen 😂 använde finax mjölmix som jag alltid bakar diverse kakor på. Använde minst 9 dl av den men nu ligger där några kletiga plättar i ugnen som inte ens gick att göra en korv av. Vad för typ av glutenfri mjölmix rekommenderas?

  • Camilla

   Uppdatering: de kletiga plättarna blev supergoda bullar 😄🙌🏼

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Åh, trist! Det låter konstigt, jag använde också finax mjölmix och fick ett helt annat resultat. Kanske var min mer packad när jag mätte upp. Ska kika på detta men testa igen, det kan ju varit något konstigt med jästen som gjorde att det inte band ordentligt.

   • Jenny

    Ett tips kan vara att väga mjölet & skriva det i stället. Det brukar bli ett bättre resultat om man väger gf mjöl vid bakning! Tänkte testa detta i morgon som en försenad alla hjärtans dag-present till familjen:)

 3. Susanne

  Hej!
  Mina ”frallor” (ser mer ut som scones) blev en lång process 😄 blandade ihop degen i går kväll. Med egenblandad glutenfri mjölmix (havre, majs,durra, ris -och potatismjöl). Fick ta lite mer mjöl kanske 9 dl. I morse hade degen inte jäst särskilt mycket och degen var väldigt lös. Rörde i mer mjöl och en gnutta jäst utrört i ljummet vatten. Degen fick jäsa i rumstemperatur ca 2 timmar. Välte försiktigt upp den och typ föste upp degbitar på stekspade till plåten. De blev goda, är beredd att testa igen men tog väldigt lång tid. Till receptet på 8 frallor är det då 1/4 pkt jäst alltså 12.5 gram?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, ja det låter som att det blev lite av en process, när jag gjorde det med glutenfri, färdig, mjölmix gick det smidigt! Precis, 1/4 pkt motsvarar 12.5 gram. lycka till nästa gång! 🙂

  • Jonas

   Finns det möjlighet att få recept på ditt hemgjorda glutenfria mjöl?.

 4. Sophia

  Tack för att ni tagit fram ett glutenfritt brödrecept! Eftersom det är så noga med exakta mängd mjöl i just glutenfri bakning vore det dock bra om mängden stod i gram istället för i deciliter. Ett tips till nästa glutenfria recept. 🙂

 5. Eira

  Om man vill göra dessa dagtid, utan att kalljäsa, hur mycket jäst och vilken jästid rekommenderas då? 🙂 Superbra recept!

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Använd ljummet vatten och samma mängd jäst (ev. lite mer typ 1/3 paket istället för 1/4) låt jäsa 1-1.5h i rumstemperatur med en köksduk över och gör sedan som vanligt. Jag har gjort det många gånger och det brukar bli bra 🙂 Lycka till!

 6. Camilla

  Tips för om utbakning av kalljästa frallor. Genom att degen för mej brukar bli ganska lös så det inte funkar med att knåda så ”skopar”jag upp dem i frallaformar gjorda av teflon. De blir lite mindre i storlek så du får fler än 8 st men det är inget problem för mej. Fralla formarna hittade jag i en outlet butik med husgeråd. Har inte sett på nätet el i butik. Som allternativ så kan man säkert använda muffinsformar av teflon men kom i håg och smörja med lite olja först. De blir väldigt bra och ingen knådning behövs egentligen utan bara skopa upp i formarna.

 7. Mimmi

  Det här receptet ska jag prova nästa gång! 😊

  Vill bara tipsa om att man behöver använda s.k. ren havre om man ska servera till någon som har celiaki. Vanliga havregryn får innehålla upp till 5% av andra spannmål och är därför inte säkert glutenfria.

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Tack för din kommentar, ska förtydliga detta i receptet! 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Staycheappodden

Portionen Under Tian har blivit med podd! Vi, Hanna & Johanna, kommer vrida och vända och prata om allt som har med #staycheap att göra. Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.

Klicka hem 300-kronorsveckorna direkt via mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 vid köp över 750 kr samt 75 kr som befintlig kund vid ett köp över 750 kr med koden UNDERTIAN75 (gäller t.o.m 30/9). *Denna tjänst är ett betalt samarbete med mat.se. Alla 300-kronorsveckor hittar du här.