Glutenfritt kalljäst bröd

Tid 30 min
3 kr/fralla
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

De kalljästa bröden har ju blivit ett av de mest gjorda recepten här på sidan och varje gång jag nämner dem får jag också frågor om det finns en glutenfri variant. Det har det inte gjort förrens nu! Jag är verkligen ingen expert på glutenfritt men de här blev jag riktigt nöjd med. Prismässigt blir de dyrare än de vanliga kalljästa bröden men som jag förstått det blir de ändå billigare än om man skulle köpa färdigbakade varianter man kan hitta i frysdiskarna.

Tillagning

Blanda vatten, jäst, salt och olja i en stor bunke. När jästen löst upp sig, häll i havregrynen och rör om. Börja blanda ner mjölmixen, ta lite åt gången och fortsätt tillsätta tills du får en lös smet som börjar släppa från kanterna. Den ska alltså vara så pass lös att den vore svår att knåda men ändå så pass fast att den håller ihop i ett stycke och inte är rinnig. Lägg över en kökshandduk och ställ in i kylen över natten eller minst 8 timmar.

Vid bakning: Sätt ugnen på 250 grader. Häll ut degen på en mjölad yta och forma till en lång korv. Skär i åtta bitar och forma till frallor (du ska alltså inte knåda degen utan bara forma degen lätt). Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter. Om du vill ha en krispig yta på frallorna kan du kasta in 1 dl vatten på botten av ugnen efter att du ställt in frallorna på gräddning och snabbt stänga luckan.

11 Kommentarer

 1. Disa

  Så pepp på att testa det här! Är det meningen att det ska stå 25 g jäst? Istället för 0.25?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   0.25 pkt jäst skulle det stå – tack för att du uppmärksammade det! 🙂

 2. Camilla

  Det här gick inte enligt planen 😂 använde finax mjölmix som jag alltid bakar diverse kakor på. Använde minst 9 dl av den men nu ligger där några kletiga plättar i ugnen som inte ens gick att göra en korv av. Vad för typ av glutenfri mjölmix rekommenderas?

  • Camilla

   Uppdatering: de kletiga plättarna blev supergoda bullar 😄🙌🏼

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Åh, trist! Det låter konstigt, jag använde också finax mjölmix och fick ett helt annat resultat. Kanske var min mer packad när jag mätte upp. Ska kika på detta men testa igen, det kan ju varit något konstigt med jästen som gjorde att det inte band ordentligt.

   • Jenny

    Ett tips kan vara att väga mjölet & skriva det i stället. Det brukar bli ett bättre resultat om man väger gf mjöl vid bakning! Tänkte testa detta i morgon som en försenad alla hjärtans dag-present till familjen:)

 3. Susanne

  Hej!
  Mina ”frallor” (ser mer ut som scones) blev en lång process 😄 blandade ihop degen i går kväll. Med egenblandad glutenfri mjölmix (havre, majs,durra, ris -och potatismjöl). Fick ta lite mer mjöl kanske 9 dl. I morse hade degen inte jäst särskilt mycket och degen var väldigt lös. Rörde i mer mjöl och en gnutta jäst utrört i ljummet vatten. Degen fick jäsa i rumstemperatur ca 2 timmar. Välte försiktigt upp den och typ föste upp degbitar på stekspade till plåten. De blev goda, är beredd att testa igen men tog väldigt lång tid. Till receptet på 8 frallor är det då 1/4 pkt jäst alltså 12.5 gram?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, ja det låter som att det blev lite av en process, när jag gjorde det med glutenfri, färdig, mjölmix gick det smidigt! Precis, 1/4 pkt motsvarar 12.5 gram. lycka till nästa gång! 🙂

 4. Sophia

  Tack för att ni tagit fram ett glutenfritt brödrecept! Eftersom det är så noga med exakta mängd mjöl i just glutenfri bakning vore det dock bra om mängden stod i gram istället för i deciliter. Ett tips till nästa glutenfria recept. 🙂

 5. Eira

  Om man vill göra dessa dagtid, utan att kalljäsa, hur mycket jäst och vilken jästid rekommenderas då? 🙂 Superbra recept!

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Använd ljummet vatten och samma mängd jäst (ev. lite mer typ 1/3 paket istället för 1/4) låt jäsa 1-1.5h i rumstemperatur med en köksduk över och gör sedan som vanligt. Jag har gjort det många gånger och det brukar bli bra 🙂 Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHET! Klicka hem 300-kronorsveckan direkt via mat.se

*denna tjänst är ett betalt samarbete med Mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 (plus ytterligare 100 kr på ditt andra köp och ytterligare 100 kr vid ditt tredje köp – alltså totalt 400 kr i rabatt som ny kund)

Vill du ha mer inspiration till klimatsmart, billig och god mat? Spana in våra böcker.

Hanna Olvenmark, grundaren till Portionen Under Tian, har släppt två kokböcker med mängder av recept som är bra för dig, din plånbok och planeten. Den första boken ger dig en intro till hela konceptet medans den andra är en fördjupning i hur vi kan äta mer i säsong.