Gör din egen frögrädde

Tid 10 min
7 kr/dl
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Det här är ett av mina bästa staycheap-knep! Att göra egen plantbaserad grädde (i det här fallet frögrädde). Du kan ta vilken plantbaserad dryck som helst, men jag föredrar havre. Du mixar med frön eller nötter och sen är det klart. Använd till pasta (som den här grönkålspastan), som bechamelsås till lasagne eller till svamppasta. Det fina är också att du kan använda olika nötter och frön. Solroskärnor är billigast men vill du ha omega-3-påfyllning? Ta valnötter. Mer järn? Ta pumpakärnor.

Tillagning

Torrosta frön/nötter i stekpanna. Mixa med havredryck. Du ska mixa ett tag (jag brukar mixa ca 30-45 sek) för att få riktigt slät.

Såsen håller i ca 5 dagar i burk med tättslutande lock.

8 Kommentarer

 1. Camilla

  Är så dålig på detta men är sugen att börja då ekonomin kommer se väldigt annorlunda ut i under det kommande året? Men med plantbaserad dryck, vad menas med det?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej!

   Heja dig för att du är beredd att göra en förändring för dig. Plantbaserad = växtbaserad alltså något som inte kommer från animalier. I detta fall inte komjölk. Du kan använda mandeldryck, havrerdryck, sojadryck t ex. Havredryck är generellt billigast.

   Lycka till!
   /Hanna

 2. Frida

  Hej! Tack för superrecept! Har lagat många. En fråga om grädden , går den att frysa?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Så roligt att höra 🙂 Den går absolut att frysa men kan ändra struktur lite efter att du tinat den igen. Men testa och se vad du tycker 🙂

 3. Ebba

  Den här nötgrädden är gudomlig! Den måste gå att använda till efterrätter? Har du några idéer?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Efterrätter är inte riktigt vår grej alltså men vi tar tacksam emot idéer och förslag kring vad man skulle kunna göra 🙂

 4. Amanda

  Fungerar det att göra denna på egengjord havremjölk också, för att göra det ännu billigare?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Det kan du absolut göra 🙂 Jag använder ofta köpt havredryck för att den ofta är berikad med vitamin D och B12 men det kan man få i sig på annat sätt med 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHET! Klicka hem 300-kronorsveckan direkt via mat.se

*denna tjänst är ett betalt samarbete med Mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 (plus ytterligare 100 kr på ditt andra köp och ytterligare 100 kr vid ditt tredje köp – alltså totalt 400 kr i rabatt som ny kund)

Vill du ha mer inspiration till klimatsmart, billig och god mat? Spana in våra böcker.

Hanna Olvenmark, grundaren till Portionen Under Tian, har släppt två kokböcker med mängder av recept som är bra för dig, din plånbok och planeten. Den första boken ger dig en intro till hela konceptet medans den andra är en fördjupning i hur vi kan äta mer i säsong.