Gör din egen frögrädde

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 10 min
7 kr/dl
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Det här är ett av mina bästa staycheap-knep! Att göra egen plantbaserad grädde (i det här fallet frögrädde). Du kan ta vilken plantbaserad dryck som helst, men jag föredrar havre. Du mixar med frön eller nötter och sen är det klart. Använd till pasta (som den här grönkålspastan), som bechamelsås till lasagne eller till svamppasta. Det fina är också att du kan använda olika nötter och frön. Solroskärnor är billigast men vill du ha omega-3-påfyllning? Ta valnötter. Mer järn? Ta pumpakärnor.

Tillagning

Torrosta frön/nötter i stekpanna. Mixa med havredryck. Du ska mixa ett tag (jag brukar mixa ca 30-45 sek) för att få riktigt slät.

Såsen håller i ca 5 dagar i burk med tättslutande lock.

9 Kommentarer

 1. Camilla

  Är så dålig på detta men är sugen att börja då ekonomin kommer se väldigt annorlunda ut i under det kommande året? Men med plantbaserad dryck, vad menas med det?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej!

   Heja dig för att du är beredd att göra en förändring för dig. Plantbaserad = växtbaserad alltså något som inte kommer från animalier. I detta fall inte komjölk. Du kan använda mandeldryck, havrerdryck, sojadryck t ex. Havredryck är generellt billigast.

   Lycka till!
   /Hanna

 2. Frida

  Hej! Tack för superrecept! Har lagat många. En fråga om grädden , går den att frysa?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Så roligt att höra 🙂 Den går absolut att frysa men kan ändra struktur lite efter att du tinat den igen. Men testa och se vad du tycker 🙂

 3. Ebba

  Den här nötgrädden är gudomlig! Den måste gå att använda till efterrätter? Har du några idéer?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Efterrätter är inte riktigt vår grej alltså men vi tar tacksam emot idéer och förslag kring vad man skulle kunna göra 🙂

 4. Amanda

  Fungerar det att göra denna på egengjord havremjölk också, för att göra det ännu billigare?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Det kan du absolut göra 🙂 Jag använder ofta köpt havredryck för att den ofta är berikad med vitamin D och B12 men det kan man få i sig på annat sätt med 🙂

 5. Manda

  Oj så bra med recept! Tusen tack!!! Hittade av en slump när jag var trött på ”den gamla vanliga maten” och letade ny veg.mat även om minsta ungen helst äter samma linser varje dag möjligtvis med en eller annan ärta som sällskap. (Diverse matallergier etc i botten men ungen tål ju mer än linser och ärtor som tur är.) Tre av era recept är provade och även minsta ungen åt glatt varje smula! Låter ungen peka ut ett recept här. Kollar att det är allergisäkert och sen kör vi. Allt är numera så gott som bara den i lilla munnen./TACKSAM morsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommande föreläsningar

21:e oktober 2021 – Ta med maten ut i höst! (digitalt och på plats)

Längtar du efter att vara utomhus mer i höst och ta med maten ut? Kom då och lyssna på den här föreläsningen som har just det i fokus. Att ta med maten ut är ett fantastiskt sätt att umgås, oavsett om det är med dig själv eller med någon annan eller flera. Under den här föreläsningen pratar vi om hur du kan få in mer utestunder i vardagen, vare sig du har 15 minuter eller en hel dag framför dig och hur du gör maten till en del av det. 

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.