Gottebullar med potatis- och broccolimos

Tid 40 min
10 kr/portion
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Tillagning

Börja med att skrubba eller skala potatisen. Skär den sedan i grova bitar och koka upp i saltat vatten. Tina broccolin och lägg ner i potatiskoket ett par minuter innan potatisen är klar.

Medans potatisen kokar kan du göra bullarna:
Mixa solroskärnorna fint i en mixer. Lägg över i en separat skål. Mixa bönorna och havregrynen. Blanda ned i skålen med frömixet. Riv eller finhacka den gula löken, blanda i. Slå på soja och peppar. Rulla till bollar, blir ca 20 stycken. Stek på medelvärme i olja. (Tips! Skulle smeten bli väldigt lös kan du tillsätta mer havregryn. Låt också bullarna få lite yta i pannan innan du vänder runt dem för att de ska hålla formen bättre)

Gör såsen:
Koka upp grädden tillsammans med soja och svartpeppar. Vispa ner mjölet och låt sjuda ett par minuter. Tillsätt ev lite sambal oelek ifall du vill ha lite mer sting i såsen. Ställ åt sidan.

När potatisen är färdigkokt: häll av vattnet och tillsätt grädde, salt och svartpeppar. Mosa eller vispa till önskad konsistens. Servera till bullarna och brunsåsen.

9 Kommentarer

 1. A W

  I många recept står det tex ”5dl bönor, kokta”. Menar du då mät 5dl när de redan är kokta? Eller mät 5dl torra och koka? Om det är det första alternativet, mät 5dl färdigkokta, hur mycket är det i torra, okokta? Till och med en vikt på 5dl kokta skulle hjälpa.

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej Amanda, när det står ’5 dl bönor, kokta’ så menar vi att mängden färdigkokta bönor ska vara 5 dl. 1 dl torkade (okokta) bönor motsvarar ca 2.5 dl kokta. Så i detta fall mäter du upp 2 dl torkade svarta bönor, blötlägger dem i ca 10 timmar och sedan kokar dem. Under den processen ska de då ha svällt till 5 dl. Ett tips är att blötlägga och koka hela förpackningen svarta bönor på en gång sen frysa in det du inte använder så har du färdiga bönor i frysen till nästa gång. 🙂

 2. Åsa

  Supergoda bollar, gött mos😊

 3. Lena Collin

  Oj oj oj vilken lunch. Så gott. Husmanskost i allra bästa skepnad. Gottbullarna kommer att vara favvosar till mkt. Kryddade nog lite extra på bullarna, men det är en petitess. Tack så inspirerande, ni är!

 4. Ida

  Hej,
  Det står ofta bara ”soja” och inte om ni avser japansk eller kinesisk. De skiljer ju ganska mycket i sälta så det hade varit bra att veta vilken ni menar.

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej Ida, du kan välja vilken du vill men personligen föredrar jag japansk 🙂

 5. Tabata

  Skulle det funka i ungen instället för att steka?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Jag har inte testat det med just dessa bollar men falafel och andra bollar funkar fint att köra i ugn så jag skulle testa och ha lite extra koll på dem bara så de inte blir torra bara 🙂

 6. Isabelle

  Gillade bullarna och moset, men brunsåsen var faktiskt ingen höjdare tyvärr

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHET! Klicka hem 300-kronorsveckan direkt via mat.se

*denna tjänst är ett betalt samarbete med Mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 (plus ytterligare 100 kr på ditt andra köp och ytterligare 100 kr vid ditt tredje köp – alltså totalt 400 kr i rabatt som ny kund)

Vill du ha mer inspiration till klimatsmart, billig och god mat? Spana in våra böcker.

Hanna Olvenmark, grundaren till Portionen Under Tian, har släppt två kokböcker med mängder av recept som är bra för dig, din plånbok och planeten. Den första boken ger dig en intro till hela konceptet medans den andra är en fördjupning i hur vi kan äta mer i säsong.