Gottebullar med potatis- och broccolimos

Tid 40 min
10 kr/portion
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Tillagning

Börja med att skrubba eller skala potatisen. Skär den sedan i grova bitar och koka upp i saltat vatten. Tina broccolin och lägg ner i potatiskoket ett par minuter innan potatisen är klar.

Medans potatisen kokar kan du göra bullarna:
Mixa solroskärnorna fint i en mixer. Lägg över i en separat skål. Mixa bönorna och havregrynen. Blanda ned i skålen med frömixet. Riv eller finhacka den gula löken, blanda i. Slå på soja och peppar. Rulla till bollar, blir ca 20 stycken. Stek på medelvärme i olja. (Tips! Skulle smeten bli väldigt lös kan du tillsätta mer havregryn. Låt också bullarna få lite yta i pannan innan du vänder runt dem för att de ska hålla formen bättre)

Gör såsen:
Koka upp grädden tillsammans med soja och svartpeppar. Vispa ner mjölet och låt sjuda ett par minuter. Tillsätt ev lite sambal oelek ifall du vill ha lite mer sting i såsen. Ställ åt sidan.

När potatisen är färdigkokt: häll av vattnet och tillsätt grädde, salt och svartpeppar. Mosa eller vispa till önskad konsistens. Servera till bullarna och brunsåsen.

11 Kommentarer

 1. A W

  I många recept står det tex ”5dl bönor, kokta”. Menar du då mät 5dl när de redan är kokta? Eller mät 5dl torra och koka? Om det är det första alternativet, mät 5dl färdigkokta, hur mycket är det i torra, okokta? Till och med en vikt på 5dl kokta skulle hjälpa.

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej Amanda, när det står ’5 dl bönor, kokta’ så menar vi att mängden färdigkokta bönor ska vara 5 dl. 1 dl torkade (okokta) bönor motsvarar ca 2.5 dl kokta. Så i detta fall mäter du upp 2 dl torkade svarta bönor, blötlägger dem i ca 10 timmar och sedan kokar dem. Under den processen ska de då ha svällt till 5 dl. Ett tips är att blötlägga och koka hela förpackningen svarta bönor på en gång sen frysa in det du inte använder så har du färdiga bönor i frysen till nästa gång. 🙂

 2. Åsa

  Supergoda bollar, gött mos😊

 3. Lena Collin

  Oj oj oj vilken lunch. Så gott. Husmanskost i allra bästa skepnad. Gottbullarna kommer att vara favvosar till mkt. Kryddade nog lite extra på bullarna, men det är en petitess. Tack så inspirerande, ni är!

 4. Ida

  Hej,
  Det står ofta bara ”soja” och inte om ni avser japansk eller kinesisk. De skiljer ju ganska mycket i sälta så det hade varit bra att veta vilken ni menar.

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej Ida, du kan välja vilken du vill men personligen föredrar jag japansk 🙂

 5. Tabata

  Skulle det funka i ungen instället för att steka?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Jag har inte testat det med just dessa bollar men falafel och andra bollar funkar fint att köra i ugn så jag skulle testa och ha lite extra koll på dem bara så de inte blir torra bara 🙂

 6. Isabelle

  Gillade bullarna och moset, men brunsåsen var faktiskt ingen höjdare tyvärr

 7. Nyfiken

  Hej!
  Smarrigt recept! En fråga bara; bullarna blev fina på utsidan och varma och så, men ska de få en mer ”bakad” konsistens, eller ska de bli lite mer ”kletmosigt” i konsistensen (som mina blev)? De stektes rätt länge, höll ihop bra, men ingen risk för att de skulle bli torra direkt 🙂

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Kul att du gillar dem! 🙂 De blir ofta lite mjuka i mitten, vill du ha dem fastare/torrare kan du slänga in dem i ugnen en stund eller låta dem ligga kvar i pannan på låg temperatur ett tag till så att de får tillagas lite längre 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kurs (fullbokad) – För snåljåpar & planetälskare

Hösten 2020 kommer vi öppna upp för en liten grupp att gå kurs med oss här i Göteborg! 5 tillfällen á 3 timmar fördelande över 10 veckor.

Läs mer här

Staycheappodden

Portionen Under Tian har blivit med podd! Vi, Hanna & Johanna, kommer vrida och vända och prata om allt som har med #staycheap att göra. Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.

Klicka hem 300-kronorsveckorna direkt via mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200. Alla 300-kronorsveckor hittar du här.