Grekisk tomat och rödlökspaj

Tid 45 min
9.5 kr/portion
0.4 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

En lättlagad sommarpaj grek-style. Rödlöken kan också bytas ut mot gullök om du har det hemma och de färska tomaterna mot hela konserverade om de inte är i säsong. Gillar du denna paj och vill variera eller ha en hastigare variant så spana in denna som använder pumpa istället för tomat! Den här pajen görs i dubbelsats, och är alltså perfekt att frysa in. Antingen gör du i två vanliga pajformar eller kör en i långpanna.

Tillagning

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda grahams och vetemjöl i en bunke. Tillsätt olja och mjölk och knåda ihop till en deg. Tryck ut i två pajformar eller i en långpanna och förgrädda i ugnen ca 5 min. Ta ut.

Skala och skiva rödlök tunt. Skiva också tomaten i tunna skivor. Hacka oliverna grovt. Varva rödlök, tomat och oliver i det färdiggräddade pajskalet.

Blanda ägg, mjölk, salt, peppar och timjan i en bunke. Häll över äggstanningen i pajformen och toppa med osten. Ställ in i ugnen i ca 30 min eller tills äggstanningen stannat. Ta ut. Toppa ev med lite fetaost.

Vill du göra vegansk äggstanning? Vispa ner 1 dl vetemjöl i 6 dl havregrädde och använd istället.

6 Kommentarer

 1. Jimena

  6 rödlökar och 6 tomater? Är du säker?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej!
   Ja det stämmer, receptet görs i dubbelsats och ger 8 portioner. Det var inte jättetydligt, men det är ändrat nu så att det blir tydligare. tack för din fråga!

 2. Malin

  Stort tack för alla recept och inköpslistor till den goda maten. Jag är så glad att jag hittat din hemsida då jag jobbar 100% på förskola, pluggar på distans i 50% fart till yrkeslärare och har ett hushåll som jag delar med 2st ”barn” i 20 års åldern. Hinner inte tänka så mycket på just vår mat, tack vare dig får vi nu mer varierad, billig och näringsrik mat minst en vecka i månaden! Tomat och lökpajen smakade gott idag, tack!

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Tack för din kommentar Malin, så roligt att höra att du får hjälp av recepten!

 3. Fannie

  Tack för alla goda recept – och inköpslistor, älskar din mat!
  Receptet till pajdegen gick inte alls för mig, blev väldigt konstig konsistens och gick knappt att få ut, fick addera minst tredubbla mängden vätska för att det inte bara skulle smula sig. Och tillslut räckte det ändå bara åt en pajform. Men den är i ugnen nu så hoppas den smakar riktigt gott 😀

 4. Joanna

  Min IBS-mage är inte så glad i så mycket lök, finns det något annat ni tror är bra att ersätta rödlöken med?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHET! Klicka hem 300-kronorsveckan direkt via mat.se

*denna tjänst är ett betalt samarbete med Mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 (plus ytterligare 100 kr på ditt andra köp och ytterligare 100 kr vid ditt tredje köp – alltså totalt 400 kr i rabatt som ny kund)

Vill du ha mer inspiration till klimatsmart, billig och god mat? Spana in våra böcker.

Hanna Olvenmark, grundaren till Portionen Under Tian, har släppt två kokböcker med mängder av recept som är bra för dig, din plånbok och planeten. Den första boken ger dig en intro till hela konceptet medans den andra är en fördjupning i hur vi kan äta mer i säsong.