Griljerad seitan till julbordet

Griljerad seitan till julbordet

Vår Sommar Höst Vinter
Receptet passar extra bra under:
Vinter Vinter
Tid 150 min
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med Plate Impact och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Seitan kan beskrivas som en substitutprodukt till kött som du kan relativt enkelt kan göra själv och som har en ganska ”tuggig” konsistens. Här har vi gjort en för griljering men den går att använda på många olika sätt, i många olika typer av rätter.

Seitan kan göras på massor av olika sätt och här har vi inspirerats av detta grundrecept https://www.koket.se/nyhetsmorgon/cecilia-vikbladh/seitan-pa-vetemjol-special

Tillagning

Börja med seitandegen: Häll vattnet i en stor bunke. Tillsätt mjöl, lite i taget tills du får en fast deg. Knåda degen för hand eller i maskin i 5-10 minuter.

Häll upp kallt vatten i en bunk och lägg över degen i den. Låt ligga i vattnet 1-2 timmar.

Börja knåda degen i det kalla vattnet. Det kommer snabbt bli vitt och mjölkigt. Byt då ut vattnet mot nytt, kallt. Fortsätt knåda och byt vatten tills det inte längre blir vitt och degen får en ny, lite gummiaktig, trådig konsistens. Detta tar en stund. När vattnet klarnat och degen ändrat konsistens kramar du ur det sista vattnet ur degen och formar den till en boll. Koka upp vatten och kryddorna till buljongen, lägg i degen och låt sjuda under lock i ca 45 minuter, tillsätt eventuellt mer vatten så att degen/seitanen täcks. Ta upp och lägg seitanen på en ugnsfast form när den sjudit klart.

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop vatten och senap. Pensla degen/seitanen med blandningen och strö sedan över ströbrödet. Griljera i ugnen ca 10 minuter eller tills att den fått lite färg, se bara till att den inte bränns vid.

Låt svalna något och skär sedan i tunna skivor. Servera på en bit bröd, som tillbehör eller som en del av en buffé.

Vad tyckte du om receptet?

Genomsnitt 4 / 5. Antal röster 19

Inga betyg ännu

6 Kommentarer

 1. Lydia

  Hej!
  Vad betyder 7st kallt vatten? Är det deciliter?
  Älskar sidan!

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Deciliter skulle det vara 🙂 Tack för att du såg detta!

 2. Gülay

  Varför ska man sätta en kokt deg på julbordet och låtsas att det är skinka? Jag förstår inte logiken. Tack vara denna sida har jag börjat laga mer vegetarisk. Men jag gillar inte substitutprodukter.
  Jag har svårt att förklara mig men hoppas att ni förstår.

  • Simon

   Vi har alla våra traditioner och vi gillar dom. Har man kommit till insikt i köttkonsumtionens påverkan på hälsa, miljö och framförallt djurens lidande så är detta ett bra alternativ till julskinkan. Sen behöver du inte tillaga en deg och ha på julbordet om du inte vill. Finns självklart fler alternativ. Mvh

 3. Jennifer

  Stämmer det verkligen med 2 l (20 dl) mjöl till 7 dl vatten? Jag har massa mjöl kvar 🙈😅
  Men en fin klump!

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Ja det stämmer 🙂 Men, det kan också variera beroende på mjölsort. Är du nöjd med din klump så borde det räcka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!