Grönsaksbars med kikärtor

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 25 min
4 kr/stor bar
0.1 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Dessa bars kom till efter att jag suktat efter matiga mellanmål som inte är söta. Tänk er matmuffins i en ny skepnad. Resultatet blev dessa grönsaksbars med kikärtor. Jag tror man kan riva ner allt möjligt och testa massor av olika smakkombinationer så gillar ni dessa kanske det kommer upp fler varianter framöver. Testade även att frysa in dem och de var lika goda att äta tinade sen – perfekt att ladda ett gäng i frysen alltså!

Tillagning

Sätt ugnen på 175 grader.

Tina spenaten och majsen. Riv morötter och ost grovt. Mixa kikärtorna med en blender eller stavmixer till en slät smet.

Blanda ihop kikärtssmeten med riven morot, ost, spenat (se till att allt vatten är avrunnet), majs, smulad buljong, oregano och rökt paprikapulver. Det ska bli en fast, jämn klump. Blir den lös kan du tillsätta lite mjöl eller havregryn för att få den fastare.

Forma till bars eller puckar. Lägg på bakplåtspapper och grädda i ugnen i ca 15-20 minuter. Låt svalna (de är lite mjuka när det är precis nygräddade och behöver svalna för att bli fasta)

Är direkt eller förvara i kyl eller frys in dina grönsaksbars.

Vegansk variant

Använd en växtbaserad ost.

9 Kommentarer

 1. Vegetarianen

  Detta verkar ju sjukt gott 🤤

 2. Josephine

  Hej! Har precis premiärätit en sån här grönsaksbar på min jobbrast (gjorde dem igår), och OJ, så GOTT! Jag hade blivit jätteglad om du utformade fler varianter 🙂 Med vänlig hälsning Josephine

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, så kul att du tyckte om dem! Vi ska kika på fler varianter! 😀

 3. Amanda

  Jättegoda! Vill också gärna se recept på fler varianter 😃

 4. Sophia

  Hur gör ni för att buljongen ska fördelas jämt och inte klumpa sig när man inte löser upp den i vätska först?

 5. Johanna

  Du är ju ett geni Hanna!! Varför har ingen kommit på bars som inte är söta förut? Dessa blev supergoda, ser fram emot fler salta mellanmål on-the-go 🙂

 6. Sofia

  Så gosade det här men hur får man de med så fin form 😉 ?

  • Sofia

   Så goda* ska de stå! 🙂

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Jag klickar ut smet och formar dem med tex. en kniv eller en slickepot, puttar till dem på sidorna så att de blir rektangulära och sen in i ugnen 🙂 Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.