Hemmagjorda energibars

Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Riktigt bra och enkla energibars, perfekta att ta med på skogsturen eller som ett mättande mellanmål. Du kan i princip slänga i lite vad du har hemma men för att få rätt konsistens bör du använda någon typ av nötsmör (jag hade jordnötssmör) och dadlar (eller russin/aprikoser/fikon).  De barsen som man inte använder inom några dagar kan man frysa in styckvis. Så mycket billigare än att köpa färdiga!

(ca 2 kr/bit)

Tillagning

Kärna ur och hacka dadlarna.

Blanda hälften av havregrynen, jordnötssmör, kallt kaffe, kakao och dadlarna i en mixer. Mixa till helt slät smet. Blanda i en nypa salt och vaniljpulver. Mixa lite till. Om det är trögt- slå på lite mer vatten.

När smeten är slät så blandar du i resten av havegrynen- dessa ska alltså ej mixas.

Rulla till en lång “korv” och skär i bitar om 2-3 centimeter.

Lägg i kyl, eller frys.

Gillade du att göra egna bars? Här finner du även recept på proteinbars och lite olika proteinbollar (morotskakesmak, chokladsmak och kokossmak)

6 Kommentarer

 1. Ros-Mari Vesterlund Nilsson

  Hej!
  Läser och lagat några av dina utmärkta vegetariska recept.
  I ett par av recepten jag gärna vill använda föreslår du jordnötssmör
  Pga allergi bland mina anhöriga passar inte jordnötssmöret.
  Vad kan jag ersätta det med?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej!
   Tack för dina fina ord om sidan, gör mig väldigt glad!
   I de recepten kan du byta ut mot jordnötssmör mot valfritt nöt/frösmör, ex tahini, pumpapasta, mandelsmör, etc .

   Hoppas du blir nöjd!
   /Hanna

 2. Lena

  Hej,
  När du skriver att det är dadlar i recepten, är det torkade eller färska? Eller spelar det ingen roll?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Bra input! det är färska jag menar. Du kan också använda torkade men då skulle jag blötlägga dem lite innan för att de ska bli enklare att mixa -:)

   Lycka till!
   Hanna

 3. Ume

  Hej! Verkar som ett awesome enkelt recept! Om en vill byta ut dadlarna mot billigare alternativ som du nämner som tex russin, vilka mängder pratar vi om då? (Lite svårt då dadlarna är angivna i styck)

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hm, ja. Jag har inte själv testat att byta ut dem så lite svårt att säga exakt mängd men jag skulle uppskatta det till ca 1 dl russin. Testa med det och justera med mer eller mindre beroende på om de blir lite för kletiga eller för torra för din smak. Lycka till och berätta gärna hur det går! 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHET! Klicka hem 300-kronorsveckan direkt via mat.se

*denna tjänst är ett betalt samarbete med Mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 (plus ytterligare 100 kr på ditt andra köp och ytterligare 100 kr vid ditt tredje köp – alltså totalt 400 kr i rabatt som ny kund)

Vill du ha mer inspiration till klimatsmart, billig och god mat? Spana in våra böcker.

Hanna Olvenmark, grundaren till Portionen Under Tian, har släppt två kokböcker med mängder av recept som är bra för dig, din plånbok och planeten. Den första boken ger dig en intro till hela konceptet medans den andra är en fördjupning i hur vi kan äta mer i säsong.