Hemmagjorda energibars

Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Riktigt bra och enkla energibars, perfekta att ta med på skogsturen eller som ett mättande mellanmål. Du kan i princip slänga i lite vad du har hemma men för att få rätt konsistens bör du använda någon typ av nötsmör (jag hade jordnötssmör) och dadlar (eller russin/aprikoser/fikon).  De barsen som man inte använder inom några dagar kan man frysa in styckvis. Så mycket billigare än att köpa färdiga!

(ca 2 kr/bit)

Tillagning

Kärna ur och hacka dadlarna.

Blanda hälften av havregrynen, jordnötssmör, kallt kaffe, kakao och dadlarna i en mixer. Mixa till helt slät smet. Blanda i en nypa salt och vaniljpulver. Mixa lite till. Om det är trögt- slå på lite mer vatten.

När smeten är slät så blandar du i resten av havegrynen- dessa ska alltså ej mixas.

Rulla till en lång “korv” och skär i bitar om 2-3 centimeter.

Lägg i kyl, eller frys.

Gillade du att göra egna bars? Här finner du även recept på proteinbars och lite olika proteinbollar (morotskakesmak, chokladsmak och kokossmak)

11 Kommentarer

 1. Ros-Mari Vesterlund Nilsson

  Hej!
  Läser och lagat några av dina utmärkta vegetariska recept.
  I ett par av recepten jag gärna vill använda föreslår du jordnötssmör
  Pga allergi bland mina anhöriga passar inte jordnötssmöret.
  Vad kan jag ersätta det med?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej!
   Tack för dina fina ord om sidan, gör mig väldigt glad!
   I de recepten kan du byta ut mot jordnötssmör mot valfritt nöt/frösmör, ex tahini, pumpapasta, mandelsmör, etc .

   Hoppas du blir nöjd!
   /Hanna

 2. Lena

  Hej,
  När du skriver att det är dadlar i recepten, är det torkade eller färska? Eller spelar det ingen roll?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Bra input! det är färska jag menar. Du kan också använda torkade men då skulle jag blötlägga dem lite innan för att de ska bli enklare att mixa -:)

   Lycka till!
   Hanna

 3. Ume

  Hej! Verkar som ett awesome enkelt recept! Om en vill byta ut dadlarna mot billigare alternativ som du nämner som tex russin, vilka mängder pratar vi om då? (Lite svårt då dadlarna är angivna i styck)

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hm, ja. Jag har inte själv testat att byta ut dem så lite svårt att säga exakt mängd men jag skulle uppskatta det till ca 1 dl russin. Testa med det och justera med mer eller mindre beroende på om de blir lite för kletiga eller för torra för din smak. Lycka till och berätta gärna hur det går! 😀

 4. Julia

  Hur länge håller dom här bars?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, vi har inte provat hur länge de håller men uppskattningsvis 1-2 veckor. Testa att förvara i frysen och ta upp vid behov annars 🙂

 5. Christine

  Hej, om en inte vill ha kaffe i dessa, vilken annan vätska kan man byta till då?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Testa att ersätta med vatten eller et kallt te du tycker om. 🙂

   • Christine

    Toppen tack! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillfällig webbshop 27/10 – 30/11: Signerade böcker och bokpaket inför jul. Beställ nu, böckerna skickas ut i vecka 50. Signerade av författaren Hanna Olvenmark. Begränsat antal!

Portionen Under Tian – ÄTA UTE! Nu kan du förhandsbeställa ett signerat exemplar av Hanna Olvenmarks tredje bok!

Staycheappodden

Portionen Under Tian har blivit med podd! Vi, Hanna & Johanna, kommer vrida och vända och prata om allt som har med #staycheap att göra. Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.

Klicka hem 300-kronorsveckorna direkt via mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 vid köp över 750 kr samt fri frakt. *Denna tjänst är ett betalt samarbete med mat.se. Alla 300-kronorsveckor hittar du här.