Hirschia

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 10 min
8 kr/portion
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Ett mättande mellanmål eller frukost är att koka gröt på hirs. Hirs är ett glutenfritt sädesslag som är rikt på mineraler såsom fosfor, järn och zink. Jag gillar att koka min gröt på mjölk istället för vatten, jag tycker att det blir mer smakrikt och håller en mätt längre. Slängde också i lite chiafrön för att få den konsistensen som chiafrön ger. Så det blev till slut en hirschia- gött!

Tillagning

Koka upp mjölk/havredryck och en nypa salt i en kastrull.
Lägg i hirsflingor och koka på svag värme i ca 5 minuter.
Ställ åt sidan och lägg i chiafrönen. Låt svälla i ett par minuter.

Du kan antingen äta den varm eller låt svalna och bli kall. Går utmärkt att förbereda till ex dagen därpå.
Servera med nötter och valfri frukt.

För vegansk: välj havre/soja/mandeldryck/risdryck

3 Kommentarer

 1. Gunilla Magnusson

  Hej Hanna! Vilka inspirerande recept du delar med dig av.
  Undrar dock om du har något mer barnvänligt recept.
  Jag har en
  9-årig son som äter de klassiska barnfavoriterna som köttbullar, fiskpinnar, pannkakor, hamburgare och tack och lov även lax. Han äter inte ris, bulgur eller potatis…
  Med vänliga hälsningar,
  Gunilla Magnusson

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej Gunilla!

   Vad kul att du gillar mina recept!
   Ang barnrecept: jag har hört från andra läsare/följare med barn om vissa recept som gått hem lite extra, bland annat dessa:
   Ärtpasta, Fruktig kokosmjölksgryta, Linsstroganoff, Vegetarisk lasagne .

   Där det står ris kan du byta ut till matvete, cous-cous eller kanske nudlar eller pasta? Jag har också hört att dessa ärtfalafel varit en riktig hit hos många och då går det ju att göra lite av ett ”plock” med tillbehör, vilket ju en hel del barn gillar!

   Hoppas ni hittar något som funkar! 🙂
   Allt gott
   Hanna

 2. Sophia

  Det här receptet var en riktig höjdare. Jag använde 3%-havremjölk och testade att ta hälften vatten och hälften mjölk. Det blev fortfarande väldigt krämigt och gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommande föreläsningar

21:e oktober 2021 – Ta med maten ut i höst! (digitalt och på plats)

Längtar du efter att vara utomhus mer i höst och ta med maten ut? Kom då och lyssna på den här föreläsningen som har just det i fokus. Att ta med maten ut är ett fantastiskt sätt att umgås, oavsett om det är med dig själv eller med någon annan eller flera. Under den här föreläsningen pratar vi om hur du kan få in mer utestunder i vardagen, vare sig du har 15 minuter eller en hel dag framför dig och hur du gör maten till en del av det. 

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.