Hirschia

Tid 10 min
8 kr/portion
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Ett mättande mellanmål eller frukost är att koka gröt på hirs. Hirs är ett glutenfritt sädesslag som är rikt på mineraler såsom fosfor, järn och zink. Jag gillar att koka min gröt på mjölk istället för vatten, jag tycker att det blir mer smakrikt och håller en mätt längre. Slängde också i lite chiafrön för att få den konsistensen som chiafrön ger. Så det blev till slut en hirschia- gött!

Tillagning

Koka upp mjölk/havredryck och en nypa salt i en kastrull.
Lägg i hirsflingor och koka på svag värme i ca 5 minuter.
Ställ åt sidan och lägg i chiafrönen. Låt svälla i ett par minuter.

Du kan antingen äta den varm eller låt svalna och bli kall. Går utmärkt att förbereda till ex dagen därpå.
Servera med nötter och valfri frukt.

För vegansk: välj havre/soja/mandeldryck/risdryck

3 Kommentarer

 1. Gunilla Magnusson

  Hej Hanna! Vilka inspirerande recept du delar med dig av.
  Undrar dock om du har något mer barnvänligt recept.
  Jag har en
  9-årig son som äter de klassiska barnfavoriterna som köttbullar, fiskpinnar, pannkakor, hamburgare och tack och lov även lax. Han äter inte ris, bulgur eller potatis…
  Med vänliga hälsningar,
  Gunilla Magnusson

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej Gunilla!

   Vad kul att du gillar mina recept!
   Ang barnrecept: jag har hört från andra läsare/följare med barn om vissa recept som gått hem lite extra, bland annat dessa:
   Ärtpasta, Fruktig kokosmjölksgryta, Linsstroganoff, Vegetarisk lasagne .

   Där det står ris kan du byta ut till matvete, cous-cous eller kanske nudlar eller pasta? Jag har också hört att dessa ärtfalafel varit en riktig hit hos många och då går det ju att göra lite av ett ”plock” med tillbehör, vilket ju en hel del barn gillar!

   Hoppas ni hittar något som funkar! 🙂
   Allt gott
   Hanna

 2. Sophia

  Det här receptet var en riktig höjdare. Jag använde 3%-havremjölk och testade att ta hälften vatten och hälften mjölk. Det blev fortfarande väldigt krämigt och gott.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHET! Klicka hem 300-kronorsveckan direkt via mat.se

*denna tjänst är ett betalt samarbete med Mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 (plus ytterligare 100 kr på ditt andra köp och ytterligare 100 kr vid ditt tredje köp – alltså totalt 400 kr i rabatt som ny kund)

Vill du ha mer inspiration till klimatsmart, billig och god mat? Spana in våra böcker.

Hanna Olvenmark, grundaren till Portionen Under Tian, har släppt två kokböcker med mängder av recept som är bra för dig, din plånbok och planeten. Den första boken ger dig en intro till hela konceptet medans den andra är en fördjupning i hur vi kan äta mer i säsong.