Julfalafel med apelsinsås

Tid 30 min + minst 8 h blötläggning
6 kr/portion
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Dessa falafel passar riktigt bra på t ex julbordet med sin juliga smak av nejlika och ingefära. Vill du göra ”vanliga” falafel istället? Här är ett grymt recept, också på gula ärtor.

Tillagning

Blötlägg ärtorna över natten.

Skala och hacka gul lök och vitlök grovt. Mixa ärtorna med lök, vitlök, grönsaksbuljong, jordnötssmör och kryddor. Forma till ca 20-25 bollar och stek på medelhög värme i olja.

Gör såsen:
Riv apelsinskal och krama ur saften. Blanda med fraichen och tillsätt en nypa salt.

Falafelbollarna går att frysa in så de går utmärkt att förbereda.

4 Kommentarer

 1. Stina

  Wow vad goda! Jag lade ärtorna i blöt och utan att ha läst instruktionerna kokade jag ärtorna kvällen innan tillagningen. Resultatet blev trots mitt ”misstag” jättebra tycker jag, även om de antagligen blev svårare att steka. Tack så mycket för det här receptet!

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Vad bra att det blev bra ändå! 🙂

 2. Thomas

  Var kommer kardemummasmaken ifrån?
  Ska kryddpeppar ersättas med kardemumma i receptet?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, det hade blivit lite tokigt i ingressen. Du kan såklart testa att ha i lite kardemumma om du vill men det ingår inte i orginalreceptet. Lycka till! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Portionen Under Tian – ÄTA UTE! Nu kan du förhandsbeställa ett signerat exemplar av Hanna Olvenmarks tredje bok!

Staycheappodden

’Avsnitt 21 – Peppade på 2021’

Vi sparkar igång 2021 med en till utomhuspodd i vackert vinterlandskap nära Hannas stuga. Vi pratar om våra avslut på 2020 och blickar framåt mot året som precis börjat. Vad vill vi göra mer av? Vilka vanor vill vi ta med oss i det nya året?

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.

Klicka hem 300-kronorsveckorna direkt via mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 vid köp över 750 kr samt fri frakt. *Denna tjänst är ett betalt samarbete med mat.se. Alla 300-kronorsveckor hittar du här.