Julfalafel med apelsinsås

Tid 30 min
6 kr/portion
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Dessa falafel passar riktigt bra på t ex julbordet med sin juliga smak av nejlika, kardemumma och ingefära. Vill du göra ”vanliga” falafel istället? Här är ett grymt recept, också på gula ärtor.

Tillagning

Blötlägg ärtorna över natten.

Skala och hacka gul lök och vitlök grovt. Mixa ärtorna med lök, vitlök, grönsaksbuljong, jordnötssmör och kryddor. Forma till ca 20-25 bollar och stek på medelhög värme i olja.

Gör såsen:
Riv apelsinskal och krama ur saften. Blanda med fraichen och tillsätt en nypa salt.

Falafelbollarna går att frysa in så de går utmärkt att förbereda.

2 Kommentarer

  1. Stina

    Wow vad goda! Jag lade ärtorna i blöt och utan att ha läst instruktionerna kokade jag ärtorna kvällen innan tillagningen. Resultatet blev trots mitt ”misstag” jättebra tycker jag, även om de antagligen blev svårare att steka. Tack så mycket för det här receptet!

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Vad bra att det blev bra ändå! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHET! Klicka hem 300-kronorsveckan direkt via mat.se

*denna tjänst är ett betalt samarbete med Mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 (plus ytterligare 100 kr på ditt andra köp och ytterligare 100 kr vid ditt tredje köp – alltså totalt 400 kr i rabatt som ny kund)

Vill du ha mer inspiration till klimatsmart, billig och god mat? Spana in våra böcker.

Hanna Olvenmark, grundaren till Portionen Under Tian, har släppt två kokböcker med mängder av recept som är bra för dig, din plånbok och planeten. Den första boken ger dig en intro till hela konceptet medans den andra är en fördjupning i hur vi kan äta mer i säsong.