Kåldolmar med belugafyllning och tomatsås

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Höst
Vinter
Tid 60 min
9 kr/portion
0.1 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

En vegansk variant på kåldolmar med krossade tomater som får agera sås. Smarrigt som det är eller med ytterligare tillbehör så som potatis eller havreris.

Tillagning

Sätt ugnen på 225 grader.

Koka spannmål och belugalinser i rikligt med saltat vatten i separata kastruller enligt tid på förpackningen. Häll av i durkslag när de är genomkokta.

Skala och finhacka lök och vitlök. Stek på medelvärme tills de mjuknar. Tillsätt tomatpuré, sambal oelek, buljong och örter, rör om och riv ner morötterna i pannan. Stek i ett par minuter för att sedan blanda ihop spannmål, belugalinser och morotsblandningen i en bunke.

Koka upp vatten i en stor kastrull. Om du kommer att använda hela vitkålshuvudet: skär av roten på vitkålen och låt den koka i ett par minuter i vattnet tills att bladen börjar ramla av huvudet. Om du endast ska använda 10-14 blad: pilla försiktigt av dem och låt koka ett par minuter i vattnet. Ta upp bladen och låt dem svalna.

Ta fram en ugnsfast form, lägg en klick fyllning i ett vitkålsblad och rulla ihop det till ett litet paket som du sedan lägger i formen. Fortsätt tills fyllningen och bladen är slut. Häll över de krossade tomaterna och toppa med salt och peppar. Grädda 25 minuter i mitten av ugnen.

Servera som de är eller med ytterligare spannmål/potatis

2 Kommentarer

  1. Olga

    Det här var en del pyssel och tog tid för mig, men OJ vad gott! Framför allt fyllningen, som jag gjorde med matvete, blev riktigt bra. Den ska jag göra igen och stoppa i piroger.

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Vad roligt att höra!Låter jättegott att ha fyllningen i piroger, tack för tipset!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommande föreläsningar

21:e oktober 2021 – Ta med maten ut i höst! (digitalt och på plats)

Längtar du efter att vara utomhus mer i höst och ta med maten ut? Kom då och lyssna på den här föreläsningen som har just det i fokus. Att ta med maten ut är ett fantastiskt sätt att umgås, oavsett om det är med dig själv eller med någon annan eller flera. Under den här föreläsningen pratar vi om hur du kan få in mer utestunder i vardagen, vare sig du har 15 minuter eller en hel dag framför dig och hur du gör maten till en del av det. 

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.