Kalljäst bröd i långpanna med morot och rosmarin

Tid 20 min + 8 till 12 timmars jäsning
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Efter att ha blivit tipsade om att riva ner morötter och strö över rosmarin på de kalljästa frallorna blev vi sugna på att testa att göra ett matbröd av liknande slag. Resultatet blev detta smarriga bröd. Perfekt som det är, med pålägg eller kanske till en soppa! Brödet är bakat helt på vetemjöl men du kan experimentera med andra mjölsorter om du vill ha ett grövre bröd, tex. byta ut 1/3 av mjölet till grahams eller rågmjöl.

Tillagning

Smula jästen i en stor bunke. Tillsätt vatten, salt och olja. Rör om så att jästen löser upp sig. Riv morötterna och blanda ner i vätskan. Tillsätt 2/3 av mjölet och rör om ordentligt. Tillsätt resterande mjöl lite åt gången och rör om med en slev. Degen ska hålla ihop men fortfarande vara lite klibbig. Tillsätt lite extra mjöl vid behov. Låt sedan stå i kylen och jäsa ca 8-12 timmar.

Sätt ugnen på 250 grader. Häll oljan till toppingen i handen. Smörj en mellanstor ugnsfast form med oljan från handen och lägg sedan över den färdigjästa degen. Tryck ut degen med fingrarna och låt den gärna bli lite ojämn, använd eventuellt lite mer olja för att undvika att degen klibbar fast på fingrarna. Degen ska bli ca 3 cm hög i formen. Strö över flingsalt och rosmarin. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Beroende på ugn, mjöl och storlek på form kan gräddtiden variera något. Om du tar ut brödet, skär i det och märker att det fortfarande är obakat i mitten kan du sätta in det ytterligare några minuter i ugnen för att grädda klart det.

Brödet fungerar utmärkt att frysa in!

12 Kommentarer

 1. Anna

  Tack för receptet! Ser jättegott ut och jag ska definitivt testa det. 🙂
  En fråga… vad är måtten på den formen i bilden?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Gör det, kombon morot och rosmarin blev toppen! Den är ungefär lika stor som ett A4 papper men det viktigaste är att du använder en form stor nog så att degen blir ca 3 cm hög innan gräddning. Lycka till! 🙂

 2. Elin Andersson

  Vad använder du för mått på formen? 🙏🏼

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Den är i storlek som ett A4 papper ungefär. Det viktigaste är att den är stor nog så att du kan trycka ut degen så att den är ca 3 cm hög i formen du använder. Lycka till! 🙂

 3. Sandra

  Men ojojoj! Fyyy vad gott det här brödet är😍

 4. Annika

  Hej!
  Jag funderar på att göra en sats i helt vanlig långpanna. Hur många bitar blir det då? 12 bitar eller mer??

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Det beror på hur stora bitar du skär 😉 Jag skulle uppskatta satsen till ca 10 bitar och vill du ha fler kan du helt enkelt öka mängden deg. Jag använde mig av en mindre form när jag gjorde detta bröd för 10 bitar, uppskattningsvis ca 20 x 30 cm. Använder du en större form flyter det ev ut mer men blir lite tunnare. Lycka till!

 5. Victoria

  Kan man byta ut vetemjölet mot grahamsmjöl eller havremjöl?

 6. Annica

  Funkade inte alls för mig. Behövde mycket mer mjöl för att hålla ihop och stektes inte i mitten trots 45 minuters stektid.

 7. Anna Philip

  Det ser jättegott ut! Men ska det vara 25 g jäst eller 0,25 pkt jäst?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, det ska vara 0.25 pkt eller motsvarade ca 12 g 🙂

 8. Frida

  Hej!

  Tycker detta brödet har så god smak men det har en tendens att inte riktigt resa sig och bli väldigt ”kladdigt” (ojäst??) även fast jag låter det vara inne typ 30 minuter på 250 grader. Vad gör jag för fel? Hjälp mig alla kloka!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Portionen Under Tian – ÄTA UTE! Nu kan du förhandsbeställa ett signerat exemplar av Hanna Olvenmarks tredje bok!

Staycheappodden

’Avsnitt 21 – Peppade på 2021’

Vi sparkar igång 2021 med en till utomhuspodd i vackert vinterlandskap nära Hannas stuga. Vi pratar om våra avslut på 2020 och blickar framåt mot året som precis börjat. Vad vill vi göra mer av? Vilka vanor vill vi ta med oss i det nya året?

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.

Klicka hem 300-kronorsveckorna direkt via mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 vid köp över 750 kr samt fri frakt. *Denna tjänst är ett betalt samarbete med mat.se. Alla 300-kronorsveckor hittar du här.