Krämig lasagne med spenat, champinjoner och gömda linser

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 45 min
10 kr/portion
0.44 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

En väldigt krämig lasagne som är perfekt ifall man vill lura i eller gömma linserna för någon. Tips! Laga lasagnen direkt i glasmatlådor och förvara in i kyl eller frys.

Tillagning

Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram och låt spenaten tina.

Koka de röda linserna i rikligt med saltat vatten. När de kokat klart, häll av överblivet vatten och mixa i en blender eller en stavmixer med chilin och de soltorkade tomaterna till en slät kräm. Tillsätt havredryck och salt efter smak.

Skala och finhacka lök och vitlök. Skär champinjonerna i skivor. Stek lök och vitlök i olja på medelvärme tills de mjuknat. Tillsätt champinjonerna, soja och spenat, stek tillsammans i ett par minuter.

Smörj en ugnsfast form i lite olja. Varva spenatröra, lasagneplattor och sås. Toppa med riven ost och grädda i mitten av ugnen i 20-30 min beroende på vad som står på pastapaketet. Ha koll på lasagnen och lägg över en plåt eller en bit aluminiumfolie om den börjar få för mycket färg.

17 Kommentarer

 1. Malin

  Ser så gott ut! =)
  Tror dock det blivit ett litet fel i ingredienslistan med havredrycken!

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Haha, ja det stämmer. Är korrigerat nu 🙂

 2. Gülay

  Min hjärna tar inte in till 500 gr ett helt torkade lasagne plattor BARA 5 dl vätska…

  • Sophia

   Det är vätska i linserna och spenatröran också.

   • Gülay

    Sophia de har ju korrigerat recepten nu är det bara 250 gr lasagneplattor till 5 dl vätska. Det låter mycket vettigare:))))

 3. Mikaela

  Vad kan jag ersätta spenaten med? Är nämligen allergisk.

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Du kan ersätta med lite vad du vill, i frysdisken skulle jag ta grönkål eller broccoli. Nu är ju dock snart zucchinin i säsong och då skulle man även kunna ha det, eller lite rivna morötter. Listan kan göras lång 🙂 Testa något du gillar helt enkelt!

 4. Ludwig

  Hej! Grymma recept! Går det att ersätta Havredryck med typ mjölk?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, det går bra! Du kan i princip alltid byta ut havredryck mot annan valfri mjölkdryck och havregrädde mot annan valfri grädde i recepten 🙂

 5. Helene

  Jag provade att ersätta havredrycken med mjölk. Kan säga att det gick INTE att ha i 5 dl som det står, blev rena soppan!! 😂😂

 6. Jessica

  Hej, vet inte hur det blev så, men såsen var helt perfekt innan jag hade in lasagnen i ugnen, men efteråt var den alldeles smulig.. Borde jag haft i mer vätska (använde havredryck) eller vad gjorde jag för fel tro?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, detta har jag inte varit med om själv, var den torr? Annars låter det nästan som att den har skurit sig på något vis.. Jag skulle ge det en chans till, har inte hört om någon annan med detta problem. Lycka till!

 7. Gunvor

  Väldigt gott, men den blev lite blöt om man åt den nylagad. Uppvärmd perfekt konsistens. Såsen såg ju väldigt tunn ut, men det blev bra.

 8. K

  Har ingen mixer, blir linsröran OK när man inte mixar den för detta recept?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, det blir något ”grynigare” om du inte mixar linserna. Du skulle kunna försöka att koka sönder dem (med splittade, dvs. delade röda linser är detta ganska lätt gjort) och på så sätt få en relativt slät sås ändå. Testa gärna och återkom med hur det blir! 🙂

 9. Anneli

  Tyvärr inte alls ett lyckat recept, ingen i familjen åt detta. Sojan bidrar med en otrevlig färg, de mixade linserna gör konsistensen ”mjölig”, det är för alldeles för mycket vätska, åtminstone till färska plattor som vi hade, och det ingår inga kryddor. Blött, brunt och blaskigt.

 10. Ann-Charlott

  Jättegott! Hade ett halvt paket fetaost som fick åka med. Använde fullkornslasagne. Fin färg och bra konsistens.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.