Lasagne gjord på överbliven majssoppa, spenat och svarta bönor

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 60 min +30 min om du gör soppan
10 kr/portion
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

I den här lasagnen har vi använt oss av den här goda majssoppan som sås. Du kan alltså göra lite extra soppa och äta som en egen rätt en annan dag, alternativt spara en sats soppa när du lagar den så går det snabbt att slänga ihop den här lasagnen.

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader.

Gör majssoppan om du inte har över sedan tidigare:
Skala lök och vitlöksklyftor och hacka (behöver ej vara noga, de ska ändå mixas sen). Dela röd chili, skrapa ur kärnorna och hacka. Hetta upp olja i en kastrull och fräs spiskummin lite snabbt. Lägg i chili, lök, vitlök och majs. Låt fräsa på medelvärme i ca 5 minuter. Slå på vatten och smula i grönsaksbuljong. Låt puttra i ca 15 min. Mixa i en blender eller med stavmixer, tills den är slät. Häll tillbaka i kastrullen och slå på kokosmjölk. Rör om och ställ åt sidan.

Skala och finhacka löken. Stek i lite olja på medelvärme i en pannan tills den mjuknat. Låt spenat och koriander steka med ytterligare ett par minuter. Häll i de kokta svarta bönorna och ställ åt sidan.

Varva lasagneplattor, spenatblandning och majssoppa i en ugnsfast form (här användes en som var 18x30 cm). Toppa med riven ost och grädda i mitten av ugnen ca 45 min.

Vegansk variant

Använd en växtbaserad ost

4 Kommentarer

 1. Bim

  Tror ni det skulle det funka att byta ut majssoppa mot ex. paprika- och morotspastasåsen, eller blir det för tunt med vätska? 🙂

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, det borde gå fint! Se till att det är ungefär samma mängd vätska bara 🙂 Skriv gärna om det blev gott! 🙂

 2. Gülay

  Ni måste skoja ett helt paket torkade lasagne plattor 500 gr till så lite fyllning som 200 gr spenat och 5 dl bönor? Plus ett helt paket plattor till en sådan liten form

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Helt rätt! Tryckfelsnisse har varit framme – 250 gram ska det vara 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommande föreläsningar

21:e oktober 2021 – Ta med maten ut i höst! (digitalt och på plats)

Längtar du efter att vara utomhus mer i höst och ta med maten ut? Kom då och lyssna på den här föreläsningen som har just det i fokus. Att ta med maten ut är ett fantastiskt sätt att umgås, oavsett om det är med dig själv eller med någon annan eller flera. Under den här föreläsningen pratar vi om hur du kan få in mer utestunder i vardagen, vare sig du har 15 minuter eller en hel dag framför dig och hur du gör maten till en del av det. 

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.