Linsstroganoff med potatismos och gröna ärtor

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 40 min
10 kr/portion
0.1 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Linsstroganoff med ris har blivit lite av en klassiker på sidan och eftersom att jag har ett sånt himla sug på potatismos just nu var jag tvungen att testa att kombinera dem! Det resulterade i en ganska så geggig värmande rätt som jag tycker är extra gott nu när det är lite kallare ute!

Tillagning

Skala potatisen och skär i stora bitar. Koka i rikligt med saltat vatten tills de är mjuka.

Ta fram och tina de gröna ärtorna.

Gör linsstroganoffen:
Koka linserna enligt anvisning på paketet. Hacka lök fint. Hetta upp en stekpanna med olja och stek löken mjuk i det rökta paprikapulvret. Slå på grädde, vatten och vispa i tomatpuré, grönsaksbuljong och soja. Låt puttra i ca 10 min. När linserna har kokat färdigt, lägg i tomatsåsen. Rör om försiktigt. Lägg i de hackade soltorkade tomaterna. Riv i morötterna. Låt stå på svag värme i ca 5- 10 min. Smaka av med salt och peppar och späd ev med mer vatten/grädde/mjölk till önskad konsistens.

Gör potatismoset:
Mosa eller vispa potatisen till ett mos med oljan och grädden. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer grädde eller vatten för önskad konsistens.

Koka ärtorna i rikligt med vatten 1-2 min. Häll av vattnet.

Servera linsstroganoffen med potatismoset och de gröna ärtorna.

7 Kommentarer

 1. Therese

  Vilka morötter är det en ska riva i? De verkar saknas i listan 🙂

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Tack för att du är uppmärksam, de försvann i flytten men är tillbaka nu. 2 st ska det vara! 🙂

 2. Nora

  Gjorde stavar av morötterna istället för att riva så det blev lite mer tuggmotstånd 🙂

 3. Caroline

  Fick också potatismos-craving hehe och gjorde denna ikväll, det blev verkligen gott och vi har en ny rätt på ”listan”, så tack!🤗

 4. Emma Karlsson

  ÄLSKAR detta receptet! Enkelt, gott och perfekt att göra storkok så man får många matlådor!

 5. Hanna

  Så gott! Gjorde lite egen tolkning men var helt magisk (minskade mängden linser för gillar mer såsig sås, hade mer morötter och hacka dessa i bitar för tuggmotstånd och hade i lite överbliven spenat). Ska definitivt göra fler gånger för passade utmärkt till både pasta, ris o mos! Tack för underbara recept och bra inspo!

 6. Ann-Charlott

  Mycket gott! Halverade mängden linser och ersatte med chilihalloumi. Och potatismos är ju alltid en favorit. Tack för bra recept.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.