Lökpaj

Lökpaj

Vår Sommar Höst Vinter
Receptet passar extra bra under:
Sommar Sommar
Tid 60 min
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med Plate Impact och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Lök är verkligen billigt och gott. Denna paj är riktigt enkelt att göra, bara att trycka ut pajdegen, steka lite lök, vispa ihop en äggstanning och rakt in i ugnen. Blir 4-5 portioner, och är perfekt matlådemat.
Pajskalet kan man göra på lite olika sätt. Detta kom till av “misstag” då jag trodde att jag hade vetemjöl hemma, men icke. Var för lat för att springa och handla så tog vad jag hade, vilket var grahamsmjöl, sojamjöl och rismjöl. Det blev riktigt bra! Välj det mjöl du har och vill använda helt enkelt.

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader.

Börja med att göra pajskalet genom att blanda mjölsorterna och saltet. Slå på oljan och mjölken och blanda väl, krama ihop med händerna till en liten klump som du sedan trycker ut i en pajform. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter.

Skala lök och skiva i ringar. Stek löken mjuk på medelvärme (löken ska ej brännas vid) och krydda med vitpeppar och salt. Lägg fyllningen i pajskalet.

Gör äggstanningen genom att vispa ägg och mjölk. Rör ned salt, peppar och krydda. Slå över äggstanningen över fyllningen. Skiva tomater och lägg på och smula slutligen över fetaosten.

Grädda pajen i ca 30 minuter (eller till äggstanningen stannat).

Vegansk variant

Ta 3 dl havregrädde + 4 msk vetemjöl istället för äggstanningen och smula över veganskt ostalternativ istället för fetaost.

Vad tyckte du om receptet?

Genomsnitt 3.6 / 5. Antal röster 5

Inga betyg ännu

2 Kommentarer

  1. Paula

    Jag har inget grahamsmjöl hemma, kan jag även ersätta grahamsmjölet med vetemjöl? Dvs 3 dl vetemjöl allt som allt, och då skulle vetemjölet alltså ersätta grahamsmjölet, rismjölet och sojamjölet?

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Ja, det går bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

FÖRHANDSBOKA SIGNERAT EX av Mellanmålen – recept och tips för en enklare vardag

Nu kan du förhandsbeställa ett signerat ex av MELLANMÅLEN – Recept och tips för en enklare vardag