Matvetebiffar med potatis, broccoli och belugalinser

Tid 40 min
10 kr/portion
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Den här rätten kom till i längtan efter sommar en kylig januaridag med lite inspiration från den här potatissalladen. Biffarna funkar också lika bra till rotfrukter i ugn eller något annat gottigt tillbehör. Jag hade även den här gröna ärtpeston på, den får inte plats under tian men den var så god till att jag var tvungen att tipsa!

Tillagning

Börja med att koka upp matvete, belugalinser och potatis i separata kastruller i rikligt med vatten. Tillsätt buljong i belugalinskoket.

När matvetet kokat klart, gör biffarna:
Låt matvetet svalna så pass att du kan ta i det utan att bränna dig. Blanda ut buljongen i det heta vattnet. Blanda matvete, havregryn, potatismjöl/maizena, sambal oelek, smulad fetaost i en bunke. Tillsätt buljongen och knåda ihop smeten med händerna till en klump. Smeten ska vara fast och lite fuktig så tillsätt eventuellt lite mer vatten vid behov (skulle å andra sidan bli för blöta kan du tillsätta mer potatismjöl/maizena). Forma till biffar och stek i olja på medelvärme tills de fått en gyllene yta på båda sidor.

När potatisen och belugalinserna är färdigkokta, tina broccolin och gör dressingen till dem genom att blanda olja, honung/socker, citron och vatten i ett glas. Blanda sedan ner grovhackad potatis, broccoli och linser i en bunke, häll över dressingen och rör om.

Servera biffarna med potatissalladen!

3 Kommentarer

  1. Frida

    Hade lite svårt att få biffarna att hålla ihop men jättegod smak 🙂

  2. Isabelle

    Gott! Dock känns mängden vätska i biffarna väldigt snålt tilltager. Fick tillsätta kanske en dl vatten för att få bra biffar. Nästa gång provar jag att ha i ett ägg.

  3. Amanda

    Fantastiskt gott! Och inte så svårt att laga 😁

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHET! Klicka hem 300-kronorsveckan direkt via mat.se

*denna tjänst är ett betalt samarbete med Mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 (plus ytterligare 100 kr på ditt andra köp och ytterligare 100 kr vid ditt tredje köp – alltså totalt 400 kr i rabatt som ny kund)

Vill du ha mer inspiration till klimatsmart, billig och god mat? Spana in våra böcker.

Hanna Olvenmark, grundaren till Portionen Under Tian, har släppt två kokböcker med mängder av recept som är bra för dig, din plånbok och planeten. Den första boken ger dig en intro till hela konceptet medans den andra är en fördjupning i hur vi kan äta mer i säsong.