Nässelchips

Nässelchips

Vår Sommar Höst Vinter
Receptet passar extra bra under:
Sommar Sommar
Tid 20 min
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med Plate Impact och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Efter att ha smakat nässelchips på Gunnebo Slott och Trädgårdar som kocken Patrik Sewerin lagade blev vi så sugna på att testa att göra egna. Just nu växer det mängder av nässlor och då känns det ju lite extra gott att man kan ta tillvara dem på en massa olika sätt. Generellt går det fint att använda nässlor i matlagning, du kan ofta byta ut spenat mot nässlor men det kan vara bra att förvälla dem innan, dvs. lägga dem i kokande vatten några sekunder. Här blev det en variant med lite salt och chili men kryddningen går bra att variera efter smak, lite svartpeppar eller citronskal är också gott! Tips – använd handskar när du plockar nässlorna för att undvika att bränna dig.

Tillagning

Sätt ugnen på 175 grader.

Skölj nässlorna och klipp eller skär bort stjälkarna.

Lägg nässelbladen i en bunke och ringla över lite olja, salt och chili. Rör om ordentligt så att oljan fäster på bladen. Det ska bli som en liten hinna, inte ett oljebad.

Sprid ut nässlorna på ett bakplåtspapper och lägg på en plåt. Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Du kan ta ut och kika på nässlorna för att se om de blivit krispiga och ställa in dem ytterligare några minuter ifall de fortfarande är mjuka.

Låt svalna och förvara torrt.

Vad tyckte du om receptet?

Genomsnitt 0 / 5. Antal röster 0

Inga betyg ännu

2 Kommentarer

  1. Caspar

    Spelar det roll med läge på ugnen?

    • Johanna @ Portionen Under Tian

      Kör på varmluft ifall du har, annars både över och undervärme, det kan vara bra att ha lite koll så att de inte bränns vid 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!