No dough cookie dough boll (kikärtsbollar)

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 15 min
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Att ha kokta, mixade kikärtor i smet blir riktigt gott! Nästan så att det smakar som kaksmet, fast det inte är någon kaksmet. Därför har de kort och gott döpts till no dough cookie dough aka kikärtsbollar. Perfekt sätt att smyga ner lite näring i chokladbollarna. Känner du dig frestad men hellre vill köra utan kikärtorna? Här är ett safe card: veganska chokladbollar.

Tillagning

Hacka chokladen fint i små bitar.

Mixa kikärtorna till en smet. Lägg i en skål. Mixa dadlarna och lägg i skålen. Mixa riven kokos och solroskärnor fint. Lägg i skålen med kikärtorna, de mixade dadlarna och rör om. Lägg i kaffet och en nypa salt. Rör om. Rör fint i den hackade chokladen och till sist havregrynen.

Forma till bollar och rulla i kokos. Förvara i kyl (eller frys in).

12 Kommentarer

 1. Madeleine

  Hej! Goda bollar, men hade lite svårt att få dem att hålla ihop efter att jag rörde i havregrynen på slutet. Håller de ihop bättre om en mixar ihop allting på slutet istället för att röra ihop det? Eller har du nåt annat tips? 🙂

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej Madeleine 🙂 Du kan alltid testa! Annars brukar det hjälpa att ha i lite extra vätska, antingen kaffe om man gillar det eller lite vatten bara.

 2. Isabella

  Går det lika bra att använda kakao istället för mörk choklad tro? Om, hur mycket?
  Älskar dina recept! 🦦

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Det ska nog gå bra, sist jag gjorde dem rev jag chokladen på finaste sidan av rivjärnet och det blev bra! Jag skulle börja med 2 matskedar och ev ha i mer efter att jag smakat av. Lycka till och jättekul att du tycker om recepten! 😀

 3. Elsa

  Hej! Detta var ett väldigt gott recept. Kikärtorna och kokosen och allting blev jättebra. Hade en övermogen banan hemma så slängde i den också och lite kakao. Det blev också gott:)

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Mums!

 4. Dojjan

  Kan man ersätta sadlar med något annat sött, typ agavesirap eller kokossocker eller så?

  • Dojjan

   Dadlar, inte sadlar 😊

   • Dojjan

    Jag testade en småbarnsfamiljevänlig variant av detta recept som jag tycker fick godkänt!
    4 msk kaffe istället för två och 4-5 msk o’boy-pulver för att vi aldrig har dadlar hemma – det löste ju både chokladsmak och sötma 💪Använde fiberberikade havregryn och rullade i pärlsocker. Gott!

 5. Tove

  Stämmer verkligen mängden kaffe? Jag var tvungen att dubbla!

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, mängden stämmer – upplevde du att de blev en för torr smet annars?

 6. Gülay

  Gjorde dessa,dock inte lika goda som hennes veganska chokladbollar. Undrar om man tillsätta mosad banan? Hade velat en aning sötma,fem dadlar gav inte till denna stora sats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!