One pot med tomat, vita bönor, ris och persilja

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 40 min
10 kr/portion
0.4 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Detta är en enkel one pot där du helt enkelt lagar allt i en och samma gryta. Basen är lök, kryddor, tomat, ris och vita bönor. Eftersom att allt får koka ihop ordentligt tar det smak av vartannat och blir en riktigt härlig värmande gryta. Du kan toppa med persilja och ev. lite fetaost!

Två andra goda one pot’s är denna med kokos och den här med pasta.

Tillagning

Skala och finhacka lök och vitlök. Häll lite olja i en gryta och stek sedan löken mjuk på medelvärme, den ska inte brännas vid. Häll sedan över spiskummin, koriander, sambal oelek och smula ner buljongtärningen. Rör om.

Skölj riset och rör ner det i grytan. Häll över vattnet och låt koka i ca 10 min.

Tillsätt de krossade tomaterna och låt koka ytterligare 10 min.

Smaka av och tillsätt eventuellt lite mer sambal oelek och salt. Rör ner de kokta vita bönorna och låt dem bli varma.

Toppa eventuellt med hackad persilja och lite smulad fetaost.

Vegansk variant

Uteslut fetaosten eller använd ett växtbaserat alternativ

2 Kommentarer

  1. Viktor

    Antagligen jag som är en flodhäst i köket, men specificera gärna att riset ska vara okokt när det åker ner i grytan. Dumarslet jag kokade riset, hällde ner det i grytan och sen 16dl vatten. ”Det här ser ut som en soppa, det där kan inte koka bort på 10 min” så jag fick hälla av vattnet igen. Hoppas det inte tog med sig all smak 😅

  2. Martina

    Jättegott recept! Har lagat det en fredagkväll, men tänker att det blir massa matlådor att äta resten av helgen och nästa vecka. Tack så mycket!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommande föreläsningar

21:e oktober 2021 – Ta med maten ut i höst! (digitalt och på plats)

Längtar du efter att vara utomhus mer i höst och ta med maten ut? Kom då och lyssna på den här föreläsningen som har just det i fokus. Att ta med maten ut är ett fantastiskt sätt att umgås, oavsett om det är med dig själv eller med någon annan eller flera. Under den här föreläsningen pratar vi om hur du kan få in mer utestunder i vardagen, vare sig du har 15 minuter eller en hel dag framför dig och hur du gör maten till en del av det. 

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.