One pot med tomat, vita bönor, ris och persilja

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 40 min
10 kr/portion
0.4 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Detta är en enkel one pot där du helt enkelt lagar allt i en och samma gryta. Basen är lök, kryddor, tomat, ris och vita bönor. Eftersom att allt får koka ihop ordentligt tar det smak av vartannat och blir en riktigt härlig värmande gryta. Du kan toppa med persilja och ev. lite fetaost!

Två andra goda one pot’s är denna med kokos och den här med pasta.

Tillagning

Skala och finhacka lök och vitlök. Häll lite olja i en gryta och stek sedan löken mjuk på medelvärme, den ska inte brännas vid. Häll sedan över spiskummin, koriander, sambal oelek och smula ner buljongtärningen. Rör om.

Skölj riset och rör ner det i grytan. Häll över vattnet och låt koka i ca 10 min.

Tillsätt de krossade tomaterna och låt koka ytterligare 10 min.

Smaka av och tillsätt eventuellt lite mer sambal oelek och salt. Rör ner de kokta vita bönorna och låt dem bli varma.

Toppa eventuellt med hackad persilja och lite smulad fetaost.

Vegansk variant

Uteslut fetaosten eller använd ett växtbaserat alternativ

1 Kommentar

  1. Viktor

    Antagligen jag som är en flodhäst i köket, men specificera gärna att riset ska vara okokt när det åker ner i grytan. Dumarslet jag kokade riset, hällde ner det i grytan och sen 16dl vatten. ”Det här ser ut som en soppa, det där kan inte koka bort på 10 min” så jag fick hälla av vattnet igen. Hoppas det inte tog med sig all smak 😅

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.

Klicka hem månadens 300-kronorsvecka direkt via mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 vid köp över 750 kr samt fri frakt *Denna tjänst är ett betalt samarbete med mat.se. Alla 300-kronorsveckor hittar du här.