Piroger med svamp och spenatfyllning

Piroger med svamp och spenatfyllning

Vår Sommar Höst Vinter
Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår Vår
Sommar Sommar
Höst Höst
Vinter Vinter
Tid 30 min +ca 45 min jäsning
co2 0.1 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med Plate Impact och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Vegetariska piroger med en fyllning av timjan, spenat, champinjoner, belugalinser och lite ost. Perfekta att ha med på utflykten eller som mellanmål! Gillar du piroger kan du spana in dessa med potatis och ajvarfyllning också!

Tillagning

Börja med att göra degen:
Rör ihop fingervarmt vatten, jäst, olja och salt. Tillsätt vetemjöl. Knåda ihop till en deg och låt jäsa i 45-60 min.

Gör under tiden fyllningen:
Ta fram och tina spenaten. Koka upp belugalinserna i en kastrull med rikligt saltat vatten. Skala och hacka undertiden löken fint. Stek i lite olja på medelvärme tills den mjuknat. Skär champinjoner i skivor och stek ihop med lök, spenat och timjan i några minuter. Tillsätt svartpeppar efter smak och till slut soja. När linserna kokat klart, blanda ihop de avrunna linserna med svamp och spenatblandningen och tillsätt den rivna osten. Låt stå.

När degen jäst färdigt:
Sätt ugnen på 225 grader. Dela degen i 8-10 bitar och kavla ut till cirklar. Låt dem vara ca 0.5 cm tjocka och ca 15 cm i diameter (detta är ju givetvis en smaksak men gör dem inte för stora och för tunna, då blir dem svåra att hantera med fyllningen i). Lägg en klick fyllning på ena halvan och vik sedan över den andra halvan så att det blir en halvcirkel. Använd en gaffel för att trycka ihop kanterna (tryck till ordentligt så håller de ihop i ugnen sen). Lägg pirogerna på ett bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i ca 15 min eller tills de fått en gyllene färg.

Ät direkt eller släng in i frysen för att ha goda piroger att tina en annan gång.

Tips! Vill man ha riktigt snygga piroger kan man pensla ett uppvispat ägg längst kanten innan man viker ihop degen samt pensla över själva pirogen innan de åker in i ugnen

Vegansk variant

Byt ut osten mot ett växtbaserat alternativ.

Vad tyckte du om receptet?

Genomsnitt 4.1 / 5. Antal röster 22

Inga betyg ännu

26 Kommentarer

  1. Katarina

    Hej!
    Jag har använt mig relativt lite av både bönor och linser i matlagning. Finns det någon tumregel på hur man kan byta ut olika typer av bönor/linser i ett recept? Vad kunde jag t.ex. använda i stället för belugalinser i detta recept?

    • Johanna @ Portionen Under Tian

      Hej, alla bönor och linser har lite olika textur, smak och andra egenskaper. Belugalinser är lite fastare i konsistensen när de väl är kokta, det är många som föredrar det jämfört med röda linser när de ska ätas såhär då röda linser lätt kokar sönder och blir lite mer mosiga helt enkelt. I just detta receptet tänker jag att man skulle kunna byta ut belugalinserna mor gröna linser om man fortfarande vill ha lite tuggmotstånd, mot röda linser om man vill ha det lite mer som en gegga, som det blir i pirogerna med potatis och ajvar. Om du vill testa bönor skulle jag ta kokta svarta bönor, de är relativt små och passar generellt gott ihop med spenat. Kikärtor eller vita bönor går nog också bra men då skulle jag mosa dem lite med en gaffel för att få en bra fyllning att lägga i pirogen. Men ett generellt tips om du är ny på detta: smaka! När jag började äta mer baljväxter hade jag två tydliga favoriter, stora vita bönor och kikärtor, jag kunde i princip äta dem rakt upp och ner. Sen testade jag något nytt recept då och då och hittade nya baljväxter jag gillade, eftersom de inte skiljer sig som natt och dag i smak kan det inte bli helt galet om man byter ut en mot en annan heller 🙂 Hoppas du hittar några nya favoriter här på sidan 🙂

      • Magnus

        Testade med svarta bönor istället för belugalinser och det fungerade utmärkt. Kokade de svarta bönorna med vitlök och apelsinskal och det blev hur gott som helst.

  2. Alexandra

    Hej!
    Tack för ständig inspiration till bra matlagning!
    Hur tror ni det går att laga pirogerna kvällen innan de ska ätas? Hur ska de bäst förvaras isåfall?
    Tack!

    • Johanna @ Portionen Under Tian

      Hej, låt pirogerna svalna ordentligt innan du lägger in dem i kylen. Förvara dem i en matlåda eller lindade i en kökshandduk. Jag har testat båda och det gick fint! 🙂

      • Cecilia

        Om man sen vill äta dem utomhus. Äter man dem kalla eller värmer?

        • Johanna @ Portionen Under Tian

          Jag har ätit dem kalla men jag har också sett att vissa steker på dem lite på ett stormkök eller har dem över öppen eld en liten stund. Det ser också gott ut! 🙂

          • Cecilia

            Tack! Får testa 🙂

  3. Matilda

    Ett jättebra och gott recept. Dock blev det ganska mycket fyllning över för mig, gjorde utifrån de anvisande måtten och av degen blev det 8 stycken. Hur mycket är det tänkt att man ska fylla dom eller borde jag göra dom mindre nästa gång?

  4. Anonym

    Vad skulle rekommenderas/ passa istället för champinjoner? Vissa är ju allergiska mot svamp 😊

    • Johanna @ Portionen Under Tian

      Jag skulle antingen riva ner någon rotfrukt, tex. morot, eller ersätta med soltorkade tomater, eller kanske oliver. 🙂

    • Josefin

      Mina barn är också ’allergiska’ mot champinjoner & aubergine men jag brukar riva dem på rivjärn så att det inte märks. Här är det i spenat men funkar även i tomatbaserade rätter. Problemet är löst!

  5. Anneli

    Gjorde dessa idag, deg till 12 piroger 6 stycken blev svamp fyllning men mina föräldrar är lite skeptiska till vegetariskt så dem fick skinkfyllning. Hade kikärter istället för linser i mina
    Väldigt goda jag har också fastnat för piroger. Tack för all bra inspiration

  6. Emma

    Dottern som inte äter svamp, lök eller linser högg en från plåten och smaskade gladeligen i sig ☺️

    • Katarina Karlsson

      🥳

  7. Moa

    Hej! Använde ni bladspenat eller hackad?

    • Johanna @ Portionen Under Tian

      Det går bra vilket som – vi använde blandspenat i dem på bilden 🙂

  8. Judit B.

    Bytte ut spenat mot mangold och rivenost mot fetaost. Har mixat ihop fyllningen i matberedare, så barnen ser inte vad jag har stoppat i pirogerna.
    De blev super goda 😀

  9. Gual

    När du skriver 4kr per pirog, visst menar du en hel pirog och inte en halv? Jag tänker på
    Bilderna 🙂

  10. Madeleine

    De här är så jäkla goda, både varma och kalla.

  11. Annelie

    Det här är sonens absolut favoritmellanmål. Han tränar mkt fotboll och dessa piroger är så mkt bättre än en macka med smör som han annars tar.
    Va tror du om att köra med nässlor istället för spenat? Det borde ju vara en hit!

    • Johanna @ Portionen Under Tian

      Hej,

      Så kul att höra! Ja absolut – spenat går fint att ersätta med nässlor 🙂

  12. Sylvia

    Kan man använda filodeg istället? Har det hemma nämligen.

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Ja, det går bra!

  13. linsen

    Har ni något tips på var man kan hitta större förpackningar belugalinser? I vanlig mataffär har jag endast hittat 400-500 g, och de går åt snabbt här hemma. Tack!

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Förstår ditt dilemma, de är ju så rackarns goda! Jag har inte heller hittat stora förpackningar i vanlig mataffär. Däremot i Göteborg (och säkert andra städer) finns det några ställen som en kan köpa linser på lösvikt. T ex FRAM ekolivs och Bara Bra Mat. Så det kan ju vara ett alternativ ? Annars kanske vissa butiker med ex orientalisk mat skulle kunna ha? De brukar ofta ha baljväxter på storpack men om det finns belugalinser vet jag däremot inte..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nu kan du beställa ditt ex av MELLANMÅLEN – Recept och tips för en enklare vardag där jag har samlat mina mellanmålsfavoriter och massor av nya recept