Pitabröd med falafelbiffar på gula och gröna ärtor

Tid 40 min
10 kr/portion
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Gula ärtor är så mycket mer än ärtsoppa. T ex går det jättebra att göra falafel, som här. Lägg dem i ett pitabröd och servera med najs tillbehör.  Som här rödlök, sallad och en äppeltsatsiki. En måltid väldigt inspirerad av det svenska, med andra ord.
Gula ärtor är för övrigt  väldigt, väldigt billigt. Jag köpte 1 kg för 15 kr, och använde bara 300 gram till dessa biffarna.

Tsatsikin är laktovegetarisk, gör vegansk genom att använda veganskt yoghurtalternativ. 

Tillagning

Blötlägg de gula ärtorna i minst 8 timmar i rikligt med vatten.

Hacka gul lök, vitlök grovt. Tina de gröna ärtorna. Blöt buljongtärningen i varmt vatten.

Lägg gula och gröna ärtor i en mixer och mixa med lök, vitlök, spiskummin, persilja och buljongen. Mixa till en slät smet. Forma till biffar, ca 8 st som är cirka 1 cm tjocka. Hetta upp en stekpanna och stek biffarna på medelvärme i ett par minuter på varje sida.

Riv äpplet och rör ned i yoghurten. Pressa i vitlök och smaka av med salt och peppar.

Värm pitabröden och lägg ärtbiff, sallad, rödlök och äppeltsatsiki i.

Mäta upp innan eller efter blötläggningen? Till de här ska du mäta upp innan du blötlägger. Här är det alltså 300 gram (ca 4 dl) oblötlagda ärtor du ska använda.

5 Kommentarer

 1. johan

  ja tror inte på de

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   ?

   • Veginal kardinal

    Jag tror på de. Jättegott.

 2. Solveig

  Så ska de gula ärtorna inte kokas? Bara blötläggas?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHET! Klicka hem 300-kronorsveckan direkt via mat.se

*denna tjänst är ett betalt samarbete med Mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 (plus ytterligare 100 kr på ditt andra köp och ytterligare 100 kr vid ditt tredje köp – alltså totalt 400 kr i rabatt som ny kund)

Vill du ha mer inspiration till klimatsmart, billig och god mat? Spana in våra böcker.

Hanna Olvenmark, grundaren till Portionen Under Tian, har släppt två kokböcker med mängder av recept som är bra för dig, din plånbok och planeten. Den första boken ger dig en intro till hela konceptet medans den andra är en fördjupning i hur vi kan äta mer i säsong.