Potatis- och palsternacksoppa med nöt- och dadeltopping

Potatis- och palsternacksoppa med nöt- och dadeltopping

Vår Sommar Höst Vinter
Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår Vår
Sommar Sommar
Höst Höst
Vinter Vinter
Tid 30 min
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med Plate Impact och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Jag gillar ju soppa väldigt mycket och för ett tag sedan fick jag tips av en följare på Instagram att det var väldigt gott att göra en topping med hasselnötter som rostas, som blandas med dadlar. Det måste jag prova, tänkte jag och sagt och gjort! Gjorde en potatis- och palsternacksoppa och hade dadel/nöttoppingen till och det var SÅ gott. Och riktigt enkelt. Till toppingen kan du ta vilka nötter eller frön som helst, solroskärnor eller pumpafrön funkar också väldigt fint!

Tillagning

Gör soppan: Sätt ugnen på 225 grader. Borsta, eller skala lätt av skalet på palsternackan. Skär i mindre bitar. Lägg på plåt tillsammans med skalade vitlöksklyftor. Ringla olja på. Stek i ugn till palsternackan är mjuk och fått lite färg.

Skala potatis och skär i grova bitar. Hacka lök grovt och stek i olja i kastrull. Låt fräsa mjuk. Låt potatis fräsa med. Slå på vatten och låt koka mjuk i ca 10 min. Smula i buljongtärningen.

När palsternackan är mjuk: Ta ur ugn och blanda i soppan. Mixa allt slätt. Slå på havregrädden. Låt bli varm. Om soppan är tjock, späd ev med mer vatten. Salta och peppra efter smak.

Gör toppingen: Torrosta nötterna/fröna i stekpanna. Salta. Dela dadlarna och blanda med.

Servera soppan med toppingen.

Vad tyckte du om receptet?

Genomsnitt 3.5 / 5. Antal röster 2

Inga betyg ännu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!