Potatispaj med dill och tångkaviar

Potatispaj med dill och tångkaviar

Vår Sommar Höst Vinter
Receptet passar extra bra under:
Sommar Sommar
Tid 60 min
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med Plate Impact och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Den här pajen är inspirerad av en förrätt / tilltugg jag tycker väldigt mycket om: chips som toppas med crème fraiche, rödlök, dill och tångkaviar. Blir det gott med potatispaj som bas istället? Om det blir! Perfekt rätt till buffébordet, eller som den är – med en krispig sallad till.

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader.

Gör pajdegen:
Gör pajskalet genom att blanda mjölsorterna och saltet. Slå på oljan och mjölken och blanda väl, krama ihop med händerna till en liten klump som du sedan trycker ut i en pajform. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i ca 5 min.

Skär potatisen i tunna skivor (eller använd mandolin) och riv citronskalet fint. Vispa ihop ägg och mjölkdryck i en bunke. När pajskalet är förgräddat, varva potatis med lite dill och citronskal. Häll sedan över äggstanningen och strö över den rivna osten. Grädda i ugn ca 30 min, tills potatisen är mjuk och och pajen fått lite färg.

När pajen är klar, låt den svalna. Skala och finhacka rödlöken. Toppa sedan pajen genom att klicka ut fraiche, rödlök och tångkaviar. Strö över ytterligare lite dill och servera!

Vegansk variant

Ersätt äggstanningen med en växtbaserad. Förslagsvis 200 g tofu (fast eller silkes) som du mixar med 2 dl havredryck, för en paj.

Vad tyckte du om receptet?

Genomsnitt 4 / 5. Antal röster 20

Inga betyg ännu

7 Kommentarer

 1. Mathilda

  Hur mycket citronskal ska det vara i? Jag tror det har fallit bort från ingredienslistan.

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej!

   Tack, ändrat nu 🙂 Det ska vara ca 1/2 citron.

 2. Helena

  Så god! Tack för ännu ett favoritrecept 🤩. Jag hade lite salt och peppar i äggstanningen oxå.

 3. Linda

  Nåt förslag på hur stor den ska göras för att skalas upp till långpanna? Gånger tre, kanske?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Bra fråga, jag har inte provat det men att göra recept gånger tre är nog en mkt bra kvalificerad gissning! Vill du räkna ut det så är det ju är att räkna ut volymen på vanlig form och volymen på din långpanna, och hur mycket större den är. Lycka til!

 4. Josefin

  Tidsangivelsen i ugnen kan inte stämma. Vi hade pajen inne i 45 minuter och den var på långa vägar färdig. Rå potatis är ju så där…

 5. Josefin

  Sorry – min man hade lagat i en för hög pajform

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!