Ris och fröbollar

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 15 min
2.5 kr/portion
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Dessa bollar kom till när jag inte visste vad jag skulle göra av lite kokt ris som blivit över från en annan rätt och de blev riktigt bra! Beroende på vilket ris man använder kan proportionerna variera något, är det ett klibbigt ris håller de generellt ihop bättre. Nu tycker jag de är så goda att det känns värt att koka upp ris bara för att göra dessa! Som tillbehör kan man ha lite vad som helst, till exempel denna brysselkålssallad.

Tillagning

(Om du inte har något överblivet ris börjar du med att koka ris enligt förpackningen och låter svalna)

Skala och riv löken. Mixa solroskärnorna fint (om du vill ha en lite nötigare smak kan du rosta solroskärnorna i en torr panna först och låta svalna innan du mixar).
Smula sönder buljongtärningen och blanda med sambal oelek, det kokta riset och den rivna löken. Mixa grovt med solroskärnemixet till en smet med en blender eller stavmixer.

Forma till ca 20 bollar och stek i lite olja på medelvärme.

6 Kommentarer

 1. Greta

  Överraskande goda!
  De höll ihop fint i stekpannan när jag väl slutade pilla på dem hela tiden.

 2. Ric

  Mina blev lite lösa. Ska kanske testa att ha i ett ägg nästa gång.

 3. Dojjan

  Det här blev bra! Jag uppskattar verkligen recept som tar tillvara på överblivna grejer, och just ris har jag inte hittat någon bra lösning för innan. Att man dessutom använder ingredienser som håller länge (dvs högre sannolikhet att man har dem hemma) gör ju bara receptet ännu bättre. Och de höll ihop fantastiskt bra och hade riktigt god konsistens.
  Snyggt jobbat!

  PS. Boken ”Portionen under tian – Äta ute” är helt stört bra, jag älskar upplägget med alla små tips! Kommer göra massa utflykter i sommar, mycket tack vare rolig inspo från boken. Tack!

 4. Gual

  Visst är en boll en portion? 🙂

 5. Jenny

  Jättegoda!
  Jag använde 4 salladslökar istället för jag hade slut på gul lök. Hade också i en liten skvätt (typ en dryg msk) soja som blivit över från hämtsushin i veckan. Hade också mer sambal typ en tsk. Åt bara med isbergssallad, tomater och sirachamajo eftersom jag inte var så hungrig.

 6. Nina

  Överraskande goda och bra konsistens! Det kommer vi laga fler gånger!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.