Risgrynsgröt med äppelkompott

Tid 45 min
8 kr/portion
0.2 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Att laga gröt ute på stormkök är så så gott! Den här risgrynsgröten blir riktigt krämig och god och går såklart lika bra att laga och äta inne. Här med en äppelkompott som du enkelt kan preppa i förväg om du ska ut på ute-frulle äventyr! Jag lagade detta under en inspelning med Aftonbladet, vill du se det klippet så hittar du det här.

Tillagning

Börja med äppelkompotten: Riv äpplena, kärna ur och hacka dadlarna. Koka upp äpplen, dadlar, vatten, kanel och kardemumma i en kastrull på svag värme. Låt koka i ca 15 min tills det blivit en kompott. Låt sedan svalna.

Gör gröten: Koka upp ris, vatten och salt. Låt koka på svag värme i ca 10 minuter. Blanda ihop mjölkdryck och grädde. Tillsätt ungefär hälften och koka upp under omrörning. Tillsätt resterande gräddblandning under omrörning allt eftersom. Låt koka totalt ca 30 min. Låt svälla under lock i några minuter innan servering,

Toppa gröten med kompotten, eventuellt lite pumpakärnor, en nypa kanel och mjölkdryck.

Vegansk variant

Använd växtbaserade mjölk och gräddprodukter

2 Kommentarer

  1. Lovisa

    Supergott! Hur länge håller sig kompotten i kylen? Eller måste den ätas direkt?

    • Johanna @ Portionen Under Tian

      Hej, den håller sig i några dagar men det beror också på hur du hanterar den. Genom att ha den i en tätt försluten burk, inte låta den stå framme för länge i rumstemperatur, använda rena verktyg/bestick så förlänger du hållbarheten. Använd smak, lukt, doft och syn för att se när den börjar bli dålig. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Portionen Under Tian – ÄTA UTE! Nu kan du förhandsbeställa ett signerat exemplar av Hanna Olvenmarks tredje bok!

Staycheappodden

’Avsnitt 21 – Peppade på 2021’

Vi sparkar igång 2021 med en till utomhuspodd i vackert vinterlandskap nära Hannas stuga. Vi pratar om våra avslut på 2020 och blickar framåt mot året som precis börjat. Vad vill vi göra mer av? Vilka vanor vill vi ta med oss i det nya året?

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.

Klicka hem 300-kronorsveckorna direkt via mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 vid köp över 750 kr samt fri frakt. *Denna tjänst är ett betalt samarbete med mat.se. Alla 300-kronorsveckor hittar du här.