Risgrynsgröt med äppelkompott

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Höst
Vinter
Tid 45 min
8 kr/portion
0.2 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Att laga gröt ute på stormkök är så så gott! Den här risgrynsgröten blir riktigt krämig och god och går såklart lika bra att laga och äta inne. Här med en äppelkompott som du enkelt kan preppa i förväg om du ska ut på ute-frulle äventyr! Jag lagade detta under en inspelning med Aftonbladet, vill du se det klippet så hittar du det här.

Tillagning

Börja med äppelkompotten: Riv äpplena, kärna ur och hacka dadlarna. Koka upp äpplen, dadlar, vatten, kanel och kardemumma i en kastrull på svag värme. Låt koka i ca 15 min tills det blivit en kompott. Låt sedan svalna.

Gör gröten: Koka upp ris, vatten och salt. Låt koka på svag värme i ca 10 minuter. Blanda ihop mjölkdryck och grädde. Tillsätt ungefär hälften och koka upp under omrörning. Tillsätt resterande gräddblandning under omrörning allt eftersom. Låt koka totalt ca 30 min. Låt svälla under lock i några minuter innan servering,

Toppa gröten med kompotten, eventuellt lite pumpakärnor, en nypa kanel och mjölkdryck.

Vegansk variant

Använd växtbaserade mjölk och gräddprodukter

2 Kommentarer

  1. Lovisa

    Supergott! Hur länge håller sig kompotten i kylen? Eller måste den ätas direkt?

    • Johanna @ Portionen Under Tian

      Hej, den håller sig i några dagar men det beror också på hur du hanterar den. Genom att ha den i en tätt försluten burk, inte låta den stå framme för länge i rumstemperatur, använda rena verktyg/bestick så förlänger du hållbarheten. Använd smak, lukt, doft och syn för att se när den börjar bli dålig. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.