Rödbetsbiffar med potatismos och löksås

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 40 min
10 kr/portion
0.3 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

En riktigt härlig höstig måltid med säsongsvarorna potatis, rödbetor och lök. I detta recept är biffarna baserade på kidneybönor men det går också bra att använda tex. stora vita bönor.

Tillagning

Skala potatisen och skär i stora bitar. Koka i rikligt med saltat vatten tills de är mjuka.

Gör under tiden biffarna:
Skala och riv rödbetorna på den grövsta sidan av rivjärnet. Lägg i en skål och pressa ut vattnet (och häll av det). Mosa kidneybönorna och blanda i. Tillsätt maizena/potatismjöl och salta och peppra. Forma till ca 8 biffar. Hetta upp en stekpanna, lägg i olja och börja stek biffarna. Stek på medelvärme ca 3-4 minuter på varje sida.

Skala löken och skiva tunt. Stek på medelvärme tills de mjuknar (de ska inte brännas vid). Tillsätt grädde och soja, låt koka upp i ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.

Gör potatismoset:
Mosa eller vispa potatisen till ett mos ihop med grädden. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer grädde eller vatten för önskad konsistens.

Servera biffarna med såsen och moset!

Tips: mängden vätska i rödbetor kan variera och det kan vara olika svårt att krama ur vätskan. Om smeten till biffarna blir för "blöt" kan du alltid ha i lite mer potatismjöl eller lite havregryn för att göra den torrare vilket gör dem lättare att forma och steka.

3 Kommentarer

 1. Lovisa

  Är det färska eller kokta rödbetor som skall användas?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Färska 🙂

 2. Rebecca Sahlin

  Gjorde löksåsen, herreguuud så gott 😍

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.

Klicka hem månadens 300-kronorsvecka direkt via mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 vid köp över 750 kr samt fri frakt *Denna tjänst är ett betalt samarbete med mat.se. Alla 300-kronorsveckor hittar du här.