Rödbetsbiffar med potatismos och löksås

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 40 min
0.3 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

En riktigt härlig höstig måltid med säsongsvarorna potatis, rödbetor och lök. I detta recept är biffarna baserade på kidneybönor men det går också bra att använda tex. stora vita bönor.

Tillagning

Skala potatisen och skär i stora bitar. Koka i rikligt med saltat vatten tills de är mjuka.

Gör under tiden biffarna:
Skala och riv rödbetorna på den grövsta sidan av rivjärnet. Lägg i en skål och pressa ut vattnet (och häll av det). Mosa kidneybönorna och blanda i. Tillsätt maizena/potatismjöl och salta och peppra. Forma till ca 8 biffar. Hetta upp en stekpanna, lägg i olja och börja stek biffarna. Stek på medelvärme ca 3-4 minuter på varje sida.

Skala löken och skiva tunt. Stek på medelvärme tills de mjuknar (de ska inte brännas vid). Tillsätt grädde och soja, låt koka upp i ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.

Gör potatismoset:
Mosa eller vispa potatisen till ett mos ihop med grädden. Smält smör/margarin och rör ned. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer grädde eller vatten för önskad konsistens.

Servera biffarna med såsen och moset!

Tips: mängden vätska i rödbetor kan variera och det kan vara olika svårt att krama ur vätskan. Om smeten till biffarna blir för "blöt" kan du alltid ha i lite mer potatismjöl eller lite havregryn för att göra den torrare vilket gör dem lättare att forma och steka.

5 Kommentarer

 1. Lovisa

  Är det färska eller kokta rödbetor som skall användas?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Färska 🙂

 2. Rebecca Sahlin

  Gjorde löksåsen, herreguuud så gott 😍

 3. Daniela

  Jättegott och saftiga biffar som klarade sig utan ägg!

 4. Ellinor

  Såå gott! Mycket godare än färsbiffar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!