Rödbetsfalafel med tortilla och vitlökssås

Rödbetsfalafel med tortilla och vitlökssås

Vår Sommar Höst Vinter
Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår Vår
Sommar Sommar
Höst Höst
Vinter Vinter
Tid 40 min + minst 12 h blötläggning
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med Plate Impact och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Här kommer en favorit i repris i ny tappning – rödbetsfalafel! Tidigare gjorde jag dessa med rotfrukter och här är de nu med med tortillabröd och vitlökssås. Båda varianterna är riktigt goda och varje gång jag gör dessa påminns jag om hur busenkelt det är att göra sina egna falafel.

Vill du äta i säsong kan du ersätta grönsalladen med tex. groddar under höst, vinter och vår.

Tillagning

Blötlägg kikärtorna i rikligt med vatten minst 12 timmar.

Blöt upp buljongtärningen i 1-2 msk varmt vatten. Hacka gul lök och vitlök grovt. Lägg blötlagda kikärtor, löken, hackad persilja, salt, peppar, spiskummin, buljongen, sriracha/sambal oelek och tahini/jordnötssmör i en mixer (eller mixa med stavmixer) Mixa till helt slät smet. Lägg smeten i en bunke. Riv rödbetorna och krama ur vattnet ur dem. VIKTIGT är att krama ur vattnet ordentligt, annars finns det risk att bollarna blir för blöta. Lägg i falafelsmeten. Rulla falafeln till runda bollar (använd blötlagda händer så går det lättare att forma). Hetta upp en traktörpanna med olja. Fritera/stek i oljan till bollarna är gyllenbruna. Om smeten känns lös, tillför lite potatismjöl eller stek dem på lägre värme under längre tid för att få dem att hålla ihop.

Skala och skiva rödlök tunt, tillsätt vinäger och krama blandningen några gånger med handen.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt olja och vatten och knåda till en deg. Dela i 4-6 delar och kavla ut till runda bröd. Stek snabbt i torr panna på hög värme.

Servera rödbetsfalafeln med sallad, vitlökssås i tortillabrödet.

Göra vegansk? Använd växtbaserad yoghurt!

Vad tyckte du om receptet?

Genomsnitt 4 / 5. Antal röster 1

Inga betyg ännu

9 Kommentarer

  1. Den unga vegetarianen

    Hej! Är dina recept bra att äta för barn som är vegetarianer? Tänker mest på protein innehåll( vill inte ha siffror, mer bara om du tycker det är bra mat).

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Hej Maja!

      Tack för din fråga och ber om ursäkt för att du fått vänta lite med svar.
      Jag får ge ett generellt svar här, eftersom det är svårt att säga vad som gäller för ”alla barn”. Ja, recepten skulle jag säga är bra förutsatt att barnet äter bra. Om barnet äter väldigt picky och ensidigt kan vegetarisk och vegansk mat i allmänhet bli en utmaning eftersom barn generellt inte har lika stora förråd/depåer att ta av när om det blir bristfälligt. Därav är det av vikt att variera recept och råvaror så att barnet får i sig olika livsmedel med olika näringsinnehåll. Om barnet har svårt för att få i sig proteinkällorna, ffa spannmål och baljväxter (och kombinationen) av dessa, då skulle jag i första hand välja andra proteinkällor och därmed andra recept. Om barnet inte äter bra i kombination med en försämrad tillväxt så behöver man vidta åtgärder. Jag tycker att Livsmedelsverket skriver bra på sin hemsida och vegetarisk och vegansk kost till barn, läs gärna mer där om du inte redan gjort det. https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/barn-och-ungdomar/vegetarisk-mat-till-barn/
      Lycka till!
      Hanna

  2. Anna

    Hej! Jag undrar om det blivit fel i receptet för tortillabrödet? Tog 10.5 tsk bakpulver och det blev inte bra. Undrar om nått slagit slint iochmed uppdateringen av sidan? Annars jättegoda recept!! Kram

    • Johanna @ Portionen Under Tian

      Det blev fel där ja, 1.5 tsk ska det vara vilket är redigerat nu. Ber om ursäkt för detta!

  3. Julia

    Hej! Älskar både rödbetor och falaffel så det här ska jag testa. Men, det står ”3 dl kikärter, kokta” i ingrediensförteckningen – det måste väl vara fel? Det är väl torra man blötlägger?

    • Johanna @ Portionen Under Tian

      Hej Julia, helt rätt, det hade blivit ett fel där 🙂

  4. Cecilia

    Jättegod smak men det fick bli rödbetsbiffar i stället för falafel för det var verkligen helt omöjligt att få de här till att hålla sig runda, smeten var alldeles för rinnig. Trots att jag tog i för kung och fosterland när jag kramade ur rödbetorna.

  5. Martina

    Hej!
    Undrar framförallt det ska vara råa rödbetor eller kokta?
    Tänkte sen också att det kanske kan vara en bra idé att låta 1-2 tsk salt dra ut vätska nån timme ur rödbetorna o sen krama ur dem?
    Det gör jag med zucchini o gurka för att bli av med vätska. Nåt ni eller nån annan testat med rödbetor?

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Hej! Det ska vara råa. Och ja, det kan nog vara en jättebra idé att låta dem dra ur vätskan lite!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nu kan du beställa ditt ex av MELLANMÅLEN – Recept och tips för en enklare vardag där jag har samlat mina mellanmålsfavoriter och massor av nya recept