Saffransfalafel med coleslaw, tortillabröd och snabbpicklad rödlök

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Höst
Vinter
Tid 45 min + 12 timmars blötläggning
0.1 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Det här året har jag upptäckt en ny stormköksfavorit nämligen falafeln! Det är perfekt att preppa smeten och eventuella tillbehör hemma och steka på falafeln väl ute på plats. Här kan du välja om du gör egna tortillabröd hemma eller ute eller kanske köper med dig färdiga, coleslawn går fint att preppa i förväg, precis som rödlöken. Just dessa falafel med saffran och lite citron är extra smarriga såhär runt jul. Mums mums!

Tillagning

Blötlägg de gula ärtorna i ca 12 timmar. Häll av vattnet.

Skala och skär rödlöken i tunna skivor. Pressa över citron och massera in ett par gånger med handen. Låt stå.

Riv eller hyvla rödkål och morot tunt. Blanda ihop fraiche, dijonsenap och salt. Rör ner kålen och morötterna. Låt stå.

Skala och grovhacka gul lök. Riv citronskalet och pressa ur saften. Lägg blötlagda ärtor, lök, smulad buljong, citronskal och saft, saffran, sambal oelek och jordnötssmör/tahini i en mixer. Eller mixa med stavmixer. Mixa till en slät smet.

Rulla falafeln till runda bollar (använd blöta händer så går det lättare att forma). Hetta upp en traktörpanna eller stekpanna med olja. Använd ganska rikligt med olja så att du kan "halvfritera" bollarna. Hjälpa bollarna att rulla så att de får färg helt runt om.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt olja och vatten och knåda till en deg. Dela i 4-6 delar och kavla ut till runda bröd. Stek snabbt i torr panna på hög värme.

Servera falafeln i tortillabrödet med coleslaw och lite rödlök!

Tips: vattenhalten i både lök och citron kan variera vilket kan ge olika lös/fast falafelsmet. Om smeten blir torr och smulig kan du tillsätta lite extra hett vatten i den och om den är för lös kan du vända i lite ströbröd för att få den fastare. Det gör dock ingenting rent smakmässigt om falaflarna blir mer som små biffar.

Vegansk variant

Använd en växtbaserad fraiche

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!