Saffransfalafel med coleslaw, tortillabröd och snabbpicklad rödlök

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Höst
Vinter
Tid 45 min + 12 timmars blötläggning
10 kr/portion
0.1 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Det här året har jag upptäckt en ny stormköksfavorit nämligen falafeln! Det är perfekt att preppa smeten och eventuella tillbehör hemma och steka på falafeln väl ute på plats. Här kan du välja om du gör egna tortillabröd hemma eller ute eller kanske köper med dig färdiga, coleslawn går fint att preppa i förväg, precis som rödlöken. Just dessa falafel med saffran och lite citron är extra smarriga såhär runt jul. Mums mums!

Tillagning

Blötlägg de gula ärtorna i ca 12 timmar. Häll av vattnet.

Skala och skär rödlöken i tunna skivor. Pressa över citron och massera in ett par gånger med handen. Låt stå.

Riv eller hyvla rödkål och morot tunt. Blanda ihop fraiche, dijonsenap och salt. Rör ner kålen och morötterna. Låt stå.

Skala och grovhacka gul lök. Riv citronskalet och pressa ur saften. Lägg blötlagda ärtor, lök, smulad buljong, citronskal och saft, saffran, sambal oelek och jordnötssmör/tahini i en mixer. Eller mixa med stavmixer. Mixa till en slät smet.

Rulla falafeln till runda bollar (använd blöta händer så går det lättare att forma). Hetta upp en traktörpanna eller stekpanna med olja. Använd ganska rikligt med olja så att du kan "halvfritera" bollarna. Hjälpa bollarna att rulla så att de får färg helt runt om.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt olja och vatten och knåda till en deg. Dela i 4-6 delar och kavla ut till runda bröd. Stek snabbt i torr panna på hög värme.

Servera falafeln i tortillabrödet med coleslaw och lite rödlök!

Tips: vattenhalten i både lök och citron kan variera vilket kan ge olika lös/fast falafelsmet. Om smeten blir torr och smulig kan du tillsätta lite extra hett vatten i den och om den är för lös kan du vända i lite ströbröd för att få den fastare. Det gör dock ingenting rent smakmässigt om falaflarna blir mer som små biffar.

Vegansk variant

Använd en växtbaserad fraiche

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommande föreläsningar

21:e oktober 2021 – Ta med maten ut i höst! (digitalt och på plats)

Längtar du efter att vara utomhus mer i höst och ta med maten ut? Kom då och lyssna på den här föreläsningen som har just det i fokus. Att ta med maten ut är ett fantastiskt sätt att umgås, oavsett om det är med dig själv eller med någon annan eller flera. Under den här föreläsningen pratar vi om hur du kan få in mer utestunder i vardagen, vare sig du har 15 minuter eller en hel dag framför dig och hur du gör maten till en del av det. 

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.