-

-

Kan man göra en trerätters som känns sjukt lyxig och som är cheap? JA det kan man. Framförallt om man teamar upp med någon som är grymt duktig på att laga lyxigt, vilket jag gjorde. Nämligen Petter Bäcklund aka ploppestable, en hejdundrandes matkreatör och matfotograf (som självklart tagit bilderna) Petter och jag slog våra smaklökar och plånböcker ihop och skapade helt enkelt en cheap 3-rättersmeny. Det här är förrätten som jag nästan måste varna för hur god den är. Smakar som världens godaste dillchips typ.

Missa inte vår varmrätt och efterrätt för att göra hela 3-rättersmenyn.

Antal portioner: 4
Tid att laga: ca 30 min
Pris/Portion: 7 kr/portion
Kost: Vegetariskt

[print-me]

Ingredienser

  • 2 potatisar av mjölig sort (2 kr)
  • 1 liter Matolja till fritering (använd ca 1 liter, men total åtgång är ca 1 dl, du kan spara resterande för att använda igen) (2,50 kr)
  • 4 msk smetana (välj havre fraiche för vegansk) (6 kr)
  • 4 msk tångkaviar (10 kr)
  • ½ citron (3 kr)
  • Salt, peppar
  • Till servering:

  • en nypa färsk dill (2 kr)

Gör så här

- Skiva potatisen tunt med mandolin eller skiva (väldigt) tunt med kniv till tunna strimlor.
- Lägg potatisstrimlorna i en skål med vatten för att dra ur stärkelsen och för att inte potatisen ska bli brun. Låt stå i ca 10-15 min.
- Ta upp potatisen ur vattnet och krama om (för att få ur vattnet) men också för att få till en liten boll som kommer att göra det lättare att få shoestring fries (de ska inte bli som pommes utan mer som hoprulllade snören). Gör 4 sådana här bollar.
- Värm oljan till ca 170 grader. Lägg i en näve potatisstrimlor och fritera ca 1,5-2 min (de ska bli gyllenbruna). Ta upp och forma till ett “litet fågelbo”. Gör likadant med resterande 3 bollar. Låt sedan rinna av på hushållspapper. Salta med en nypa salt på varje boll efter fritering.
- Hacka rödlök väldigt fint. Ta fram smetanan.
- Ta 4 tallrikar och börja med att ta en matsked smetana och smeta ut 1 msk på varje tallrik.
- Lägg fågelboet på smetana.
- Toppa med rödlök och lägg på en tesked tångkaviar. Toppa med dill och squeeza citron på.

Relaterade recept

Skicka kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *