Solrostahini och pumpasmör

Solrostahini och pumpasmör

Vår Sommar Höst Vinter
Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår Vår
Sommar Sommar
Höst Höst
Vinter Vinter
Tid 15 min
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med Plate Impact och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Du kan enkelt göra dina egna frösmör eller varianter på tahini. Här är en baserad på solroskärnor och en på pumpafrön. Snabbt, enkelt och billigt!

Tillagning

Torrosta solroskärnorna och/eller pumpafröna i en stekpanna på medelvärme. De ska bli ordentligt varma men inte brännas vid. Låt det hellre ta lite längre än att snabba på och ev. bränna dem. 

Mixa i en blender tills det blir en slät smet. Till en början blir det bara smuligt men med lite tålamod blir det tillslut krämigt. Vill man hjälpa till lite på traven kan man tillsätta ev skvätt olja. Häll tillsist i salt efter smak. Tips! Det hjälper verkligen om man har en bra mixer/blender. Har du ingen själv kanske du känner någon du kan låna av eller göra som en grej ihop.

Förvara i en försluten burk i kylen. Håller länge om du undviker att stoppa fingrar i och istället använder rena skedar i burken.

Vad tyckte du om receptet?

Genomsnitt 4 / 5. Antal röster 7

Inga betyg ännu

7 Kommentarer

 1. Anna

  Ska man verkligen undvika skedar? Eller ska man använda sked istället för fingrarna?

  ”Håller länge om du undviker att stoppa fingrar och använda skedar i burken.”

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, det kanske var lite otydligt formulerat. Vi menar att hållbarheten förlängs om du inte stoppar fingrarna i burken samt undviker att ta i och ur bestick allt för många gånger. 🙂

 2. Andrea

  Hejsan.
  Hur mycket är ett paket enligt detta receptet? Hur många deceliter är ett paket?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Vi brukar göra på ett paket som är ca 400 g, så det är dryga 5 dl. Du kan använda mer eller mindre och då justera med lite mer eller mindre olja och salt. Lycka till! 🙂

 3. Andrea

  Succé!
  Jag älskar receptet, vilket även mina föräldrar gör. 😀

 4. Carolina Svedberg

  Hej, hur länge håller det i kylskåp?
  Tack!

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Det är alltid svårt att ge en exakt tidsangivelse vad gäller hållbarhet i kyl. Det beror på hur kallt det är, hur rena redskap man stoppar ner i burken etc. Men min erfarenhet av att ha en kyl på 4 grader, ha en tättförsluten burk, och inte stoppa ner använda redskap eller fingrar som varit i munnen är att det håller i flera veckor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!