Solrostahini och pumpasmör

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 15 min
20 kr/sats
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Du kan enkelt göra dina egna frösmör eller varianter på tahini. Här är en baserad på solroskärnor och en på pumpafrön. Snabbt, enkelt och billigt!

Tillagning

Torrosta solroskärnorna och/eller pumpafröna i en stekpanna på medelvärme. De ska bli ordentligt varma men inte brännas vid. Låt det hellre ta lite längre än att snabba på och ev. bränna dem. 

Mixa i en blender tills det blir en slät smet. Till en början blir det bara smuligt men med lite tålamod blir det tillslut krämigt. Vill man hjälpa till lite på traven kan man tillsätta ev skvätt olja. Häll tillsist i salt efter smak. Tips! Det hjälper verkligen om man har en bra mixer/blender. Har du ingen själv kanske du känner någon du kan låna av eller göra som en grej ihop.

Förvara i en försluten burk i kylen. Håller länge om du undviker att stoppa fingrar i och istället använder rena skedar i burken.

2 Kommentarer

  1. Anna

    Ska man verkligen undvika skedar? Eller ska man använda sked istället för fingrarna?

    ”Håller länge om du undviker att stoppa fingrar och använda skedar i burken.”

    • Johanna @ Portionen Under Tian

      Hej, det kanske var lite otydligt formulerat. Vi menar att hållbarheten förlängs om du inte stoppar fingrarna i burken samt undviker att ta i och ur bestick allt för många gånger. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *