Svamp och lökpaj med bönskal

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 40 min
10 kr/portion
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

I den här pajen så blir degen lite mer matig med kikärtor i degen, som sedan fylls med en svamp, lök- och olivfyllning.

Tillagning

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda grahamsmjöl, vetemjöl och salt i en bunke. Mixa eller mosa kikärtorna i en separat bunke och blanda sedan med mjölblandningen. Tillsätt olja och mjölkdryck. Tryck ut degen i en ugnsfast form. Förgrädda i ugnen ca 5 min.

Under tiden:
Skala och skiva löken i tunna skivor. Skiva champinjonerna och hacka oliverna. Stek i en panna på medelvärme tills löken mjuknat. Tillsätt soja och peppar efter smak.

Vispa ägg och mjölkdryck i en bunke. Smaka av med salt och peppar. Har du spad över från oliverna kan du också tillsätta lite av det.

Lägg i lökblandningen i pajskalet. Häll över äggstanningen och ställ in i ugnen ca 30 min eller tills det att äggstanningen blivit fast.

10 Kommentarer

 1. Ida

  Hej! Tack för alla superbra recept! Hur skulle du göra pajen vegansk?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Tack Ida 🙂 Jag har inte testat det själv men jag har förstått det som att det går bra att göra en ”äggstanning” på valfri mjölkdryck och mjöl, alltså lite som en redning. Så behöver du inte använda ägg 🙂 Testa gärna och berätta hur det blev!

   • Ida

    Hej igen! Letade lite och hittade recept på en ”tofu-stanning”. Det blev supergott! Har en idé om stanning på mixade vita bönor, mjölk och redning. Bra skäl att göra paj igen snart ?

    • Sirja

     Hej! Utesluter vetemjöl så jag testade att göra en ”glutenfri/vetefri” pajdeg utifrån ditt recept. Jag bytte ut mjölsorterna till 2 dl bovetemjöl och 1/2 dl kruskakli samt 1/2 dl rismjöl. Konsistensen blev mycket fin, degen gick bra att kavla ut och smakade mycket bra.

 2. M.

  Hej!
  Tror du att man kan byta ut mjölet mot sojamjöl?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Jag har inte någon egen erfarenhet av det men efter en snabb googling såg jag flera recept på pajskal med sojamjöl så det borde gå fint. Det kanske inte håller ihop riktigt lika bra men helt klart värt att testa! Berätta gärna hur det blir! 😀

 3. Sanna

  Hej! Jag skulle föreslå en nypa salt istället för en tesked 🙂 I de andra recepten på pajskal är det en nypa salt och när jag testade nu med en tesked blev det väldigt salt.

 4. Matilda

  Hej, jag undrar hur långt i förväg en kan göra pajdegen? 🙂

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, du kan göra den i förväg och frysa den. Förvarar du den i kyl skulle jag säga ca två dygn i en lufttät förpackning. Vi har inte gjort något test av detta så använd sinnena innan för att kolla så att den är bra. Lycka till! 🙂

 5. Elvira

  Vilka andra bönor/linser/ärter är ok alternativ om man inte har kikärtor hemma?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.