Tomatsoppa med ugnsrostade blomkål

Tid 20 min
8 kr/portion
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Det här var en riktig “kylskåpsrensmiddag”. Tomatsoppa alltså. Så bra! Jag tog vad jag hade hemma och insåg att det blev så gott som den här mexikanska soppan. Istället för guacamole hade jag ett halvt blomkålshuvud över som jag rostade i rökt paprikapulver och så hade jag lite fetaost som jag smulade på. Just blomkål är i säsong nu så perfekt tillfälle att passa på! Och så köpte jag ett bröd som var en dag gammalt, som jag fick till 30 % rabatt ?

När det gäller bröd så köper jag väldigt, väldigt sällan mjukt bröd till fullpris. Jag har alltid knäckebröd hemma och om jag köper mjukt bröd är det nästan alltid nedsatt på grund av att det är en dag gammalt. Det är fortfarande perfekt. Det skivar jag upp och fryser in. Just till den här soppan hittade jag en Levain på nedsatt pris på Willys, som de sålde ut som en del av sin “svinnsmart”-kampanj. Jag uppskattar verkligen att det går att hitta den typen av produkt billigare. För 7 år sedan så jobbade jag på en stor livsmedelsbutik och det var ett skämt hur mycket butiksbakat bröd som slängdes. Det kunde vara 10 stora sopsäckar som gick iväg varje dag! Helt orimligt!  Så tummen upp för alla butiker som säljer ut bröd billigare, för det är ju faktiskt minst lika gott!

Ibland så bakar jag även bröd och då är detta mitt bästa recept för det är så sjukt enkelt.

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader.

Bryt av blomkålsbuketter och lägg på en plåt. Lägg även på själva stammen – den blir jättegod att ugnsrosta! Strö över rökt paprikapulver och olja och blanda. Sätt in i ugnen.

Gör soppan genom att hacka lök och vitlök, du kan hacka ”slarvigt” – det ska mixas senare. Fräs i olja och slå på spiskummin. Rör runt. Häll på tomaterna, och lägg i buljongtärningen. Låt puttra i ca 15 minuter. Lägg i sambal eller tabasco- hur mycket beror helt på hur stark du vill ha, smaka dig fram. Lägg i bönorna och mixa till slät soppa. Späd ev med mer vatten.

Servera med blomkålen. Den är klar när den har fått färg och är lite mjuk men samtidigt har lite tuggmotstånd. Det tar ca 15 minuter.

5 Kommentarer

 1. Jesper

  Ser gott ut men listan över ingredienser syns inte.

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej Jesper !

   Tack för att du meddelade mig det! Det är åtgärdat nu och du kan laga soppan utan att behöva gissa dig till 🙂

   Allt gott!
   Hanna

 2. Baatch

  Vad är det vita på bilden? Fetaost?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Ja precis 🙂

 3. Niki

  Tips till andra finsmakare, ha i en matsked balsamico och en matsked maple sirap 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillfällig webbshop 27/10 – 30/11: Signerade böcker och bokpaket inför jul. Beställ nu, böckerna skickas ut i vecka 50. Signerade av författaren Hanna Olvenmark. Begränsat antal!

Portionen Under Tian – ÄTA UTE! Nu kan du förhandsbeställa ett signerat exemplar av Hanna Olvenmarks tredje bok!

Staycheappodden

Portionen Under Tian har blivit med podd! Vi, Hanna & Johanna, kommer vrida och vända och prata om allt som har med #staycheap att göra. Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.

Klicka hem 300-kronorsveckorna direkt via mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 vid köp över 750 kr samt fri frakt. *Denna tjänst är ett betalt samarbete med mat.se. Alla 300-kronorsveckor hittar du här.