Tomatsoppa med ugnsrostade blomkål

Tomatsoppa med ugnsrostade blomkål

Vår Sommar Höst Vinter
Receptet passar extra bra under årstiderna:
Höst Höst
Vinter Vinter
Tid 20 min
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med Plate Impact och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Det här var en riktig “kylskåpsrensmiddag”. Tomatsoppa alltså. Så bra! Jag tog vad jag hade hemma och insåg att det blev så gott som den här mexikanska soppan. Istället för guacamole hade jag ett halvt blomkålshuvud över som jag rostade i rökt paprikapulver och så hade jag lite fetaost som jag smulade på. Just blomkål är i säsong nu så perfekt tillfälle att passa på! Och så köpte jag ett bröd som var en dag gammalt, som jag fick till 30 % rabatt ?

När det gäller bröd så köper jag väldigt sällan mjukt bröd till fullpris. Jag har alltid knäckebröd hemma och om jag köper mjukt bröd är det nästan alltid nedsatt på grund av att det är en dag gammalt. Det är fortfarande perfekt. Det skivar jag upp och fryser in. Just till den här soppan hittade jag en Levain på nedsatt pris på Willys, som de sålde ut som en del av sin “svinnsmart”-kampanj. Jag uppskattar verkligen att det går att hitta den typen av produkt billigare. För många år sedan så jobbade jag på en stor livsmedelsbutik och det var ett skämt hur mycket butiksbakat bröd som slängdes. Det kunde vara 10 stora sopsäckar som gick iväg varje dag! Helt orimligt.  Så tummen upp för alla butiker som säljer ut bröd billigare, för det är ju faktiskt minst lika gott!

Ibland så bakar jag även bröd och då är detta mitt bästa recept för det är så sjukt enkelt.

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader.

Bryt av blomkålsbuketter och lägg på en plåt. Lägg även på själva stammen – den blir jättegod att ugnsrosta! Strö över rökt paprikapulver och olja och blanda. Sätt in i ugnen.

Gör soppan genom att hacka lök och vitlök, du kan hacka ”slarvigt” – det ska mixas senare. Fräs i olja och slå på spiskummin. Rör runt. Häll på tomaterna, och lägg i buljongtärningen. Låt puttra i ca 15 minuter. Lägg i sambal eller tabasco- hur mycket beror helt på hur stark du vill ha, smaka dig fram. Lägg i bönorna och mixa till slät soppa. Späd ev med mer vatten.

Servera med blomkålen. Den är klar när den har fått färg och är lite mjuk men samtidigt har lite tuggmotstånd. Det tar ca 15 minuter.

Vad tyckte du om receptet?

Genomsnitt 4.4 / 5. Antal röster 5

Inga betyg ännu

10 Kommentarer

 1. Jesper

  Ser gott ut men listan över ingredienser syns inte.

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej Jesper !

   Tack för att du meddelade mig det! Det är åtgärdat nu och du kan laga soppan utan att behöva gissa dig till 🙂

   Allt gott!
   Hanna

 2. Baatch

  Vad är det vita på bilden? Fetaost?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Ja precis 🙂

 3. Niki

  Tips till andra finsmakare, ha i en matsked balsamico och en matsked maple sirap 😉

 4. Louise

  Det skulle vara superfint det framgår vilken månad respektive recept är publicerat. Har tittat på flera recept nu där det står ”nu är ju det här i säsong”, men det finns ingen chans (förutom googling) att ta reda på när den grejen är i säsong (om man inte redan vet). Tips till utveckling! 🙂 i övrigt tack för fina recept!

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Jättetack för feedbacken – vi jobbar på detta 🙂 Allt gott!

 5. Sandra

  Länken till den mexikanska soppan fungerar inte, står att den inte finns.

 6. isabell

  ser jättegott ut men brödlänken funkar inte

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Tack, det är åtgärdat nu 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!