Tortilla med pumpa, grönkål, äpple och svarta bönor

Tid 45 min
10 kr/portion
0.3 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Detta är en höstig variant på tacos eller burrito beroende på hur man serverar den. Gott i bröd som här eller med annat tillbehör tex. havreris.

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader. Skala pumpan och skär den i små kuber. Lägg i en skål med olja, salt och chili och rör om. Bred ut på en plåt eller ugnsfast form och grädda i mitten av ugnen tills mjuka, ca 20 minuter.

Blanda ihop svarta bönor, vatten, buljong, paprikapulver, spiskummin och lagerblad i en kastrull. Låt koka upp och småputtra i ca 10 min. Håll koll så att det inte blir torrt i botten, det ska hela tiden vara vätska runt bönorna. Tillsätt i så fall mer vatten och sänk värmen ytterligare. Ställ kastrullen åt sidan när bönorna kokat klart.

Riv av grönkålsbladen från stammen och skär i grova bitar. Massera grönkålen i salt, olja och citron i ett par minuter tills den mjuknar. Skär äpple i små bitar och blanda ner i grönkålen.

Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt olja och vatten och knåda ihop till en deg. Kavla ut små tortillabröd och stek i torr panna tills de är gyllene på båda sidor.

Servera bröden med en klick bönor, ugnsrostad pumpa och grönkål.

2 Kommentarer

  1. Tobbe

    Jättegoda smaker, men lite torrt. Hade behövt någon slags sås till. Till oss räckte det till tre portioner. Så är man fyra hungrig personer är det nog bra om man gör lite extra.

    Jag dubblade mängden chilipulver på pumpan, och hade även en halv tsk chipotlepulver samt en halv tsk vitlökspulver.

    Till bönorna hade jag lite extra salt och peppar, samt en extra tsk paprikapulver.

  2. Eva

    Det här var supergott, tyckte vi!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.