Två dagars rågbröd

Två dagars rågbröd

Vår Sommar Höst Vinter
Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår Vår
Sommar Sommar
Höst Höst
Vinter Vinter
Tid min 2 dagar
co2 0.9 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med Plate Impact och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Rågbröd är ju så himla gott! Därför ville vi testa ifall det gick att göra ett riktigt enkelt och gott! Det här recept tar visserligen lite tid men det kräver inte så mycket arbete. Receptet blir ett stort eller två mindre bröd. Eftersom att jag inte hade några brödformar fick hela degen gå ner i en gjutjärnsgryta istället och gräddas i den.

Tillagning

Dag 1:
Blanda linfrön, solroskärnor, rågkross och salt i en bunke. Tillsätt kokhett vatten och rör om. Låt svalna något innan du ställer in bunken övertäckt med en kökshandduk eller plastfolie i kylen över natten.

Dag 2:
Blanda ut jästen i det fingervarma vattnet i en bunke. Tillsätt sirap och kryddor och rör om. Häll i rågmjölet och arbeta degen i några minuter med en träslev. Tillsätt fröblandningen från dag 1 och arbeta degen ytterligare några minuter. Tillsätt vetemjöl och arbeta degen i ca 5 minuter till. Degen är ganska så tung och klibbig, den ska dock inte vara rinnig, tillsätt i så fall lite mer vetemjöl. Låt jäsa i rumstemperatur i en dryg timme.

Sätt ugnen på 250 grader. Smörj en ugnsfast form, tex. en gjutjärnsgryta (jag använde en 3 liters), eller två brödformat med olja. Du kan vara ganska så generös så att brödet enkelt släpper formen sen. Häll över degen när den jäst klart och ställ in i mitten av ugnen i 5-10 min. Sänk därefter värmen till 175 grader och grädda totalt i 75 minuter om du använder två brödformar och i ca 90 minuter om du använder en gryta eller större form. Har du en termometer hemma kan du ta ut brödet när innertemperaturen nått 90 grader.

När brödet är färdiggräddat, ta ut det ut formen och lägg på ett galler med en kökshandduk över. Låt det svalna helt innan du skär upp det. Rågbröd är ofta som godast att äta dagen efter det bakats. Förvara i en kökshandduk.

Vad tyckte du om receptet?

Genomsnitt 3.8 / 5. Antal röster 45

Inga betyg ännu

27 Kommentarer

  1. Malin

    Väldigt gott bröd! Jag testade att göra det i min gjutjärnsgryta, men tyvärr fastnade brödet i grytan, trots att jag tyckte att jag hade i ganska mycket olja… Så jag fick bända loss brödet med diverse verktyg, vilket gjorde att det gick sönder lite. Lite mer svårätet men ändå väldigt gott! Och så enkelt! Nästa gång tror jag att jag gör det i två brödformar i stället 😀 Tack för ett superbra recept!

  2. mia lööf

    Smörj o bröa formen istället så släpper det o tippa upp det på galler o låt svalna med handduk om

    • Johanna @ Portionen Under Tian

      Bra tips! 🙂

  3. Annika

    Har inte hunnit prova receptet men bakar redan mycket bröd. Varför lägger du in skållningen i kylen? Det drar ju bara mer energi och det kan ju lika gärna stå i rumstemperatur i stället.

    • Johanna @ Portionen Under Tian

      Hej, när jag har gjort andra varianter och recept av rådbröd så har jag haft dem i kylen över natten. Vanligtvis låter jag skållningen svalna lite innan jag ställer in den i kylen men fungerar det lika bra att ha den i rumstemperatur är det ju också ett alternativ – vi är inga brödexperter så där har du säkert bättre koll 🙂

  4. Ingrid

    Bästa brödet och som ovanstående skriver 2 formar nästa gång. Tack för alla goda recept

  5. M

    Så himla gott! Supersmarriga frasiga kanter och mjukt inuti! Ser fram emot imorgon då det utlovats att det är ännu godare dag två! 😉

    Körde med ströbröd i botten som några andra tipsade om och det lossnade lätt, jag körde dock två brödformar.

  6. Karoline Tyan

    Jag tyckte bröder blev lite salt, kommer ta lite mindre salt nästa gång och jag behöver använda två formar, det blev inte färdig i mitten.

  7. Jenny

    Älskar det här receptet! Jag gör brödet i gjutjärnsgryta och det blir perfekt. Det är dock lite salt, jag halverar mängden salt och tycker att det blir lagom. Ska det verkligen vara 2 matskedar salt?

    • Johanna @ Portionen Under Tian

      Kul att du gillar brödet! Det stämmer, receptet är framexperimenterat med grund i ett gammalt rågbrödsrecept där vi förenklat och ändrat om en del. Jag tycker själv inte att brödet har blivit för salt men om det funkar fint med halva mängden låter det ju bara bra! Får testa det själv nästa gång det ska bakas 🙂

  8. Maria

    Mitt blev inte alls bra. Vet inte vad jag gjorde för fel. Följde alla instruktioner men tror jag tar brödformar nästa gång för allt fastnade i en enda klump i gjutjärnspannan trots mycket olja.

    • Johanna @ Portionen Under Tian

      Tråkigt att höra! Testa med brödformar nästa gång ja, jag har alltid använt en gjutjärnsgryta och det har fungerat bra så jag vet inte riktigt vad som kan ha gått snett..

      • Jenny

        Kan hända är det skillnad på gjutjärnsgryta som är emaljerad, eller en som har en rå och ojämn yta. Gissar att det kanske är det. Vad gäller temp. i mitten av brödet – jag har alltid läst att mörkt bröd behöver en högre temperatur inuti, än ljusa bröd, och att 98C (92-92C för ljusa/vitt) är lagom. Nu pratar vi ju inne-temp, vid kärnan, så kanske brödet i stort håller högre temp. Tänker att rågbröd ju blir lätt kladdigt ändå. Fint med kommentarer på recepten, som sagt. Så blir man klokare. Tack för detta recept, skall provas!

  9. Jenny

    Kom på en sak som jag sett i andra brödrecept: att lägga in isbitar eller en behållare med vatten som får förångas under första tiden av gräddninen. Skorpan håller sig då lite mjuk, och brödet kan jäsa utan att spricka skorpan, som sedan får bli färdiggräddad när brödet rest sig tillräckligt. Gissar att det kan vara bra på alla slags bröd, men är osäker hur det fungerar när man önskar hård/mjuk/seg skorpa.

  10. Olivia

    Så gott bröd!! Jag har bakat mycket bröd i mina dagar, så jag tyckte mängden salt såg för mycket ut. Jag utgick från att det är tryckfel och inte alls ska vara matsked utan tesked, och det blev alldeles lagom. 🙂

  11. Jessika

    Jag följde receptet och tempade till 90 grader men det är helt geggigt inuti, utanpå jättefint
    Försöker efterträdda det lite nu ..

  12. Helena

    Jessica: Vanligtvis ska innertemperaturen var 98 grader i de flesta bröd, i synnerhet grova bröd, prova det.😁

  13. Gunilla

    Jag tänkte använda formar att baka i . Kan två stycken 1 1/2 liters formar vara lagom?

    • Johanna @ Portionen Under Tian

      Ja, det fungerar fint! 🙂

  14. Verena

    Hej!
    Jag skulle vilja baka brödet utan sirap för att jag inte gillar när brödet smakar lite söt. Hur rekommenderar du att ersätta den? 🙂

    • Johanna @ Portionen Under Tian

      Testa att laga helt utan sirap i så fall 🙂

  15. Mia

    För att slippa att bröder fastnar i gjutjärnsgrytan så kan man förvärma grytan i ugnen. Smörj den med lite olja och kör på hög effekt i ca 10 min. Plocka ut grytan och stjälp i degen, det ska fräsa. Lägg på ett lock och ställ in i ugnen och sänk värmen till rätt temperatur. Locket tas av när det är ca 15 minuter kvar på gräddningen. Då brukar brödet inte fastna.

  16. Klara

    Hade två brödkorgar och oljade ordentligt. Det får bli bred bakplåtspapper nästa gång för det blev förstört. Så himla synd.

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      vad synd, jag har aldrig provat med just brödkorg- endast brödform (dvs i metall) eller gjutjärn. Men ja, kör med bakplåtspapper nästa gång.

  17. Birgitta

    Så fantastiskt gott ock lättgjort bröd 🍞.
    Bakade i 2 brödformar.
    Tack för receptet blir att baka ofta.

  18. Hanna Berg Axelsson

    Otroligt gott bröd! Jag använder surdeg istället för jäst, blir svingott. Höftar lite med hur mycket surdeg, kanske några deciliter, och så tar jag i vattnet sist, lite i taget, så ser jag hur mycket vätska som behövs för att få en klibbig, kladdig men inte rinnig deg.
    Älskar er sida!

    • Hanna @ Portionen Under Tian

      Bra tips, tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nu kan du beställa ditt ex av MELLANMÅLEN – Recept och tips för en enklare vardag där jag har samlat mina mellanmålsfavoriter och massor av nya recept