Vegansk hemmagjord glass med jordnötter och kokos

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 10 min
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Lättlagad och god hemmagjord glass, perfekt för varma dagar! Personligen tycker jag inte om när glass är för sött, och det bästa med att göra själv är ju att en kan justera sötman (eller annat) själv. Jag använde bara dadlar som sötning och tyckte att mängden blev perfekt.
Jag har inte använt någon glassmaskin, utan bara fryst in i sådana där glassförpackningar. Mycket smidigt! Och vansinnigt gott!

(ca 4 kr/glass)

Tillagning

Hacka jordnötterna riktigt fint. (Jag brukar köra dem snabbt i mixer). Ställ åt sidan. Lägg kokosmjölk, havredryck, jordnötssmör, vanljpulver och urkärnade dadlar i en mixer eller blender. Mixa!

Blanda i hälften av jordnötskrosset i smeten. Slå upp i glassformar. Ställ i frysen och låt frysa i ett par timmar.

Ta fram ett par minuter innan servering. Ta ut så många glassar du vill ha och garnera med kokosflingor och resterande jordnötskross.

Är det svårt att få ur dem ur formarna? Spola lite varmt vatten på formen så släpper de enklare. Det är också bra att göra så om en inte vill äta alla glassarna och bara ta den/dem som en behöver så slipper alla tina.

7 Kommentarer

 1. Linda Börjesson

  Hej och tack för ett bra och inspirerande konto :))
  En fråga; vad kan jag ta i glassen istället för jordnötssmör och jordnötter ( min dotter tål inte jordnötter )
  Vänligen Linda Börjesson

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej Linda!

   Tack så mycket för dina peppiga ord, gör mig glad över att du gillar det! 🙂 Du kan egentligen ta vilket nöt/frösmör som helst (om din dotter tål det) Ex sesampasta (tahini), pumpapasta, mandelsmör etc. Istället för jordnötter kan du ta någon annat krossad nöt frö. Hoppas det blir bra!

   Allt gott
   Hanna

 2. Aino

  Hej. Tack för oändlig inspiration på bra mat!
  Har du något tips på vad jag kan ersätta iskaffet med som är glutenfritt?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej!
   tack för peppiga ord! Kanske soja?

 3. IDA

  Hej, detta låter super gott. Har inte glassformar. Tror du man kan frysa in den i glas/portionsformar och äta med sked direkt ur ? Eller blir den för hård för det?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, testa och se, vi har inte testat det själva. I värsta fall får du låta den stå lite innan du äter 🙂

  • Malin

   Jag frös in i plastburk. Sedan ta ut den ca 15-20 min och ta så mycket du vill ha och in med bunken i frysen igen. Funkade kanon. Eller varför inte göra i iskubbyttan?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.