Vegansk hemmagjord glass med jordnötter och kokos

Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Lättlagad och god hemmagjord glass, perfekt för varma dagar! Personligen tycker jag inte om när glass är för sött, och det bästa med att göra själv är ju att en kan justera sötman (eller annat) själv. Jag använde bara dadlar som sötning och tyckte att mängden blev perfekt.
Jag har inte använt någon glassmaskin, utan bara fryst in i sådana där glassförpackningar. Mycket smidigt! Och vansinnigt gott!

(ca 4 kr/glass)

Tillagning

Hacka jordnötterna riktigt fint. (Jag brukar köra dem snabbt i mixer). Ställ åt sidan. Lägg kokosmjölk, havredryck, jordnötssmör, vanljpulver och urkärnade dadlar i en mixer eller blender. Mixa!

Blanda i hälften av jordnötskrosset i smeten. Slå upp i glassformar. Ställ i frysen och låt frysa i ett par timmar.

Ta fram ett par minuter innan servering. Ta ut så många glassar du vill ha och garnera med kokosflingor och resterande jordnötskross.

Är det svårt att få ur dem ur formarna? Spola lite varmt vatten på formen så släpper de enklare. Det är också bra att göra så om en inte vill äta alla glassarna och bara ta den/dem som en behöver så slipper alla tina.

4 Kommentarer

 1. Linda Börjesson

  Hej och tack för ett bra och inspirerande konto :))
  En fråga; vad kan jag ta i glassen istället för jordnötssmör och jordnötter ( min dotter tål inte jordnötter )
  Vänligen Linda Börjesson

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej Linda!

   Tack så mycket för dina peppiga ord, gör mig glad över att du gillar det! 🙂 Du kan egentligen ta vilket nöt/frösmör som helst (om din dotter tål det) Ex sesampasta (tahini), pumpapasta, mandelsmör etc. Istället för jordnötter kan du ta någon annat krossad nöt frö. Hoppas det blir bra!

   Allt gott
   Hanna

 2. Aino

  Hej. Tack för oändlig inspiration på bra mat!
  Har du något tips på vad jag kan ersätta iskaffet med som är glutenfritt?

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej!
   tack för peppiga ord! Kanske soja?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHET! Klicka hem 300-kronorsveckan direkt via mat.se

*denna tjänst är ett betalt samarbete med Mat.se

Nu är det ännu enklare att köpa hem alla ingredienser till den senaste 300-kronorsveckan online! Vi har fyllt en varukorg hos mat.se som innehåller allt du behöver. Just nu får du dessutom som ny kund hos mat.se 200 kr i rabatt när du uppger rabattkoden UNDERTIAN200 (plus ytterligare 100 kr på ditt andra köp och ytterligare 100 kr vid ditt tredje köp – alltså totalt 400 kr i rabatt som ny kund)

Vill du ha mer inspiration till klimatsmart, billig och god mat? Spana in våra böcker.

Hanna Olvenmark, grundaren till Portionen Under Tian, har släppt två kokböcker med mängder av recept som är bra för dig, din plånbok och planeten. Den första boken ger dig en intro till hela konceptet medans den andra är en fördjupning i hur vi kan äta mer i säsong.