Vegansk pepparkaksbanankaka

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 90 min
2.5 kr/bit
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Den här banankakan är den perfekta ”rädda-bananer-i-jul-kakan”. Det är egentligen precis samma recept som den här banankakan med med smak av pepparkakskryddor.

Tillagning

Sätt ugnen på 175 grader.

Börja med att mixa bananerna, kikärtorna (spara spadet till senare) och oljan till en helt slät sås. Blanda de torra ingredienserna samt kryddor i en separat bunke för att sedan blanda med banansmeten. Vispa kikärtsspadet fluffigt separat. Vänd försiktigt i kikärtsfluffet i banansmeten.

Häll över smeten i en smord (använd gärna riven kokos) avlång brödform och grädda i mitten av ugnen i ca 45-60 minuter. Eller gör som här: grädda två st glasmatlådor (perfekt om du vill ge bort kakan sen) Se till att kakan är någorlunda fast innan du tar ut den ur ugnen, den stelnar ytterligare något när den svalnat.

Låt stå över natten i kylen.

2 Kommentarer

  1. Tabata

    Hej, hur mycket är 1 pkt kikärtor, kokta inkl. spad om man kokar kikärtorna själv?

    • Johanna @ Portionen Under Tian

      Hej vi räknar med att 1 pkt är ca 3 dl avrunna kikärtor. I detta receptet ska du ju dock ha spad och det motsvarar nog 1.5 dl ungefär. För att kunna vispa spadet behöver det vara ganska koncentrerat. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommande föreläsningar

21:e oktober 2021 – Ta med maten ut i höst! (digitalt och på plats)

Längtar du efter att vara utomhus mer i höst och ta med maten ut? Kom då och lyssna på den här föreläsningen som har just det i fokus. Att ta med maten ut är ett fantastiskt sätt att umgås, oavsett om det är med dig själv eller med någon annan eller flera. Under den här föreläsningen pratar vi om hur du kan få in mer utestunder i vardagen, vare sig du har 15 minuter eller en hel dag framför dig och hur du gör maten till en del av det. 

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.