Vegansk potatisgratäng med rödbetsbiffar

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 60 min
10 kr/portion
0.1 kg CO2e
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

En riktigt härlig höstig måltid med säsongsvarorna potatis, rödbetor och lök. Potatisgratäng är något jag associerar med lite lyxigt, fast det är så billigt och så gott! Rödbetsbiffarna har jag gjort så många gånger innan, då med kidneybönor men provade nu att göra med vita bönor och det blev riktigt bra!

Tillagning

Sätt ugnen på 225 grader.

Skiva potatis i millimetertjocka skivor. Skär gul lök i ringar och hacka vitlöken. Smöra en form med olja eller lite smör och lägg i potatis och all lök. Salta och peppra och slå grädden över. Grädda i ugn i ca 30-40 min (till potatisen är mjuk)

Gör under tiden biffarna:
Skala och riv rödbetorna på den grövsta sidan av rivjärnet. Lägg i en skål och pressa ut vattnet (och häll av det). Mosa de vita bönorna och blanda i. Tillsätt maizena/potatismjöl och salta och peppra. Forma till ca 8 biffar. Hetta upp en stekpanna, lägg i olja och börja stek biffarna. Stek på medelvärme ca 3-4 minuter på varje sida.

Skär gul lök och fräs i olja och lite soja. Servera potatisgratäng med biffar och stekt lök.

11 Kommentarer

 1. John

  Supergott! Har haft lite dåliga erfarenheter av rödbetsbiffar tidigare men gillade verkligen inslaget av vita bönor i.

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Vad kul att höra! 🙂

 2. Annika

  Ska testa detta nån dag. Storhandlade idag! Fast jag hittade inte stora vita bönor så billigt som för 3 kr. På willys kostade dom 9 kr. Men du kanske kokar själv eller har närhet till nån ännu billigare affär.

 3. Jonas

  Väldigt goda! Gjorde biffarna med gulbetor och det fungerade bra. Blev lite vattnig ”smet” men tillsatte lite havregryn och då blev det lättare att forma 🙂

 4. Hanna Ess

  Går biffarna att frysa?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Det gör dem 🙂

 5. Nette

  Ska rödbetorna vara råa när de rivs?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Ja det ska dem 🙂

 6. Dojjan

  Stämmer mängden grädde till gratängen? Tyckte 4dl grädde till 1kg potatis var för lite, det täckte bara lite av potatisen. Kanske hade jag för bred form?

  • Carina

   Jag undrar detsamma. 🤔

   • Johanna @ Portionen Under Tian

    Hej, du kan ta en lite mindre form för att vätskan ska täcka mer av potatisen 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.