Veganska billiga ”köttbullar” med löksås

Receptet passar extra bra under årstiderna:
Vår
Sommar
Höst
Vinter
Tid 30 min
8 kr/portion
Utsläppsberäkningen är gjord i samarbete med CarbonCloud och visar antal kilo koldioxidekvivalenter en portion släpper ut.

Husmansklassikern köttbullar går såklart att göra veganska. Och det här måste ni prova, för det blev riktigt bra! Jag använde kidneybönor och solrosfrön men kan tänka mig att det går lika bra med andra bönor som t ex svarta bönor och andra nötter/fröer såsom pumpakärnor, valnötter, mandel eller hasselnötter. Hursom, sjukt gott och ja, väldigt billigt också!

Tillagning

Börja med att koka potatisen.

Gör bullarna: Mixa solroskärnorna fint i en mixer. Lägg över i en separat skål. Mixa kidneybönorna och havregrynen. Blanda ned i skålen med frömixet. Riv den gula löken fint, blanda i. Slå på soja, och peppar (jag använde svartpeppar men vitpeppar är också gott). Rulla till bollar, blir ca 20 stycken. Stek på medelvärme i olja.

Gör löksåsen: Skär de gula lökarna i ringar. Fräs i olja till de blir blanka och mjuka. Ta undan löken ur stekpannan. Vispa i havregrädden i pannan och smula ned buljongtärningen så att den löser sig. Blanda mjöl och vatten (är enkelt att göra i en glasburk som du stänger och skakar lite). Slå över på såsen, låt koka upp så att den tjocknar lite. Låt såsen puttra. Lägg i soja, salt och peppar efter smak. Lägg i löken.

Servera nykokt potatis med vegobollarna och löksås och gärna morötter och lingon till.

15 Kommentarer

 1. Nina Wikström Tiala

  Bästa veganska receptet på gottbullar som jag provat sedan jag slutade äta animaliskt!

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej Nina!

   Det gör mig väldigt glad att höra! 😀

 2. John

  Hej! Måste bara säga att receptet på göttbullar är makalöst bra! Vi har ätit dom under december i flera varianter. Vi la till dijonsenap och kryddpeppar och har haft dom till julbordet, på macka och har använt dom som ”kött” till portersås och pressad potatis vilket var en succe. Stort tack för receptet!

  • Hanna @ Portionen Under Tian

   Hej!
   Wow så kul att höra, roligt att höra era olika varianter också. Låter oerhört gott med portersås och pressad potatis!!

 3. Jonas

  Hej
  Har testat gottebullar 2 gånger men har fruktansvärt svårt att få till rullningen. Smular bara sönder. Vad gör jag för fel? Hur hårt dka man mixa bönorna?

  Tack för många grymma recept!

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej Jonas, kul att du gillar recepten! Ett tips kan vara att inte mixa smeten helt slät alternativt lämna lite av havregrynen mixade för att tillsätta precis vid rullningen för att få till en fastare konsistens. Om du fortfarande har problem kan man också tillsätta lite majs eller potatisstärkelse i smeten för att få den fast 🙂

 4. malin

  hej har du något recept på egengjord havredrädde från grunden ? mvh malin

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Här finns ett recept https://undertian.com/recept/gor-din-egna-havregradde/ Du kan välja själv om du vill köpa färdig dryck eller göra egen. Du kan tillexempel vispa 1 del havregryn i 2 delar vatten kraftigt för att sedan låta stå över natten. På morgonen silar du av havregrynen så har du en bas till frukost (gröt eller bara toppa de blötlagda havregrynen med det du tycker om) samt en egen havredryck. Man kan ha i en nypa salt för smak och också variera mängden vatten beroende på hur ”tjock” dryck man vill ha 🙂

 5. Caroline

  Tror du att det går att ta valnötter istället för solroskärnor (om det råkar vara det man har hemma 🙂 )

  Tack för massa vego inspiration!

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Absolut! Det blir säkert jättegott! 🙂 Tack för din fina kommentar!

 6. Dojjan

  Gjorde dessa med valnötter, det blev jättegod smak men jag tycker de var kletiga att rulla och jag var inte nöjd med konsistensen. Jag tänker att jag provar med ytterligare en halv deciliter nötmjöl nästa gång så kanske jag får dem lite tuggigare. Men jag tycker det är ett jättebra grundrecept att utgå ifrån då det är snabbt och billigt gjort på råvaror man alltid har hemma! Och de var mumsiga på macka 😋

 7. Marcie

  Får inte bullarna att hålla ihop. Vad gör jag för fel

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Hej, om det är så att bullarna blir lite smuliga kan du alltid testa att tillsätta vätska, om de å andra sidan blir för vattninga/lösa skulle jag tillsätta lite extra havregryn. 🙂

 8. Ida

  Hej!

  Funkar dessa att frysa in?

  • Johanna @ Portionen Under Tian

   Bullarna går fint att frysa in, jag skulle skippa potatisen dock då den kan bli märklig i konsistensen vid uppvärmning 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommande föreläsningar

21:e oktober 2021 – Ta med maten ut i höst! (digitalt och på plats)

Längtar du efter att vara utomhus mer i höst och ta med maten ut? Kom då och lyssna på den här föreläsningen som har just det i fokus. Att ta med maten ut är ett fantastiskt sätt att umgås, oavsett om det är med dig själv eller med någon annan eller flera. Under den här föreläsningen pratar vi om hur du kan få in mer utestunder i vardagen, vare sig du har 15 minuter eller en hel dag framför dig och hur du gör maten till en del av det. 

Inspireras till fler vardagsäventyr med maten som sällskap genom Hannas tredje bok: Portionen Under Tian – ÄTA UTE!

Staycheappodden

’Avsnitt 24 – Hållbar mat från havet’

Efter att ha hört Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, föreläsa om hållbar mat från havet kontaktade vi henne för att själva fylla på med kunskap i ämnet. Vi intervjuar henne och kommer bland annat in på vad vi kanske bör äta lite mindre av, samt sill och musslor, som vi faktiskt skulle kunna äta betydligt mer av. Fyllda av ny kunskap och inspiration fick också vår vän och kock Viktor Hedvall gästa oss och inspirera till vad vi kan laga av dessa råvaror.

Du hittar oss där poddar finns under namnet ’Staycheappodden’. Lyssna på senaste avsnittet här.